Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
PcimOlki pisze:Dla mnie nie jest obecnie jasne czy "sediment is active" dotyczy "osad moczu: d. obfity, żółty,st.".
wjwj1 pisze:PcimOlki pisze:Dla mnie nie jest obecnie jasne czy "sediment is active" dotyczy "osad moczu: d. obfity, żółty,st.".
Aktywny osad to leukocyty, erytrocyty, nabłonki, wałeczki
http://www.portalweterynaryjny.pl/artyk ... ow-46.html
W "Nefrologia i urologia ..." (Grauer, Elliot) pisze mi iż dodatni wynik na obecność białka może być spowodowany leukocytami (ropomocz), obecnością bakterii i krwiomoczem. Tylko że aby dodatni wynik białka można było przypisać krwimoczowi musi być reakcja na pasku na krew + 3 i krwiomocz widoczny makroskopowo. Z bakteriami to nie wiem jak dokładniej jest.
....
Pyuria and marked blood contamination of urine samples can result in abnormal UPr/UCr ratios in the absence of glomerular disease. Thus, both the urine protein concentration and UPr/UCr ratio must be evaluated in conjunction with urinary sediment findings.
(1) Visibly pink or red urine should not be evaluated by UPr/UCr ratio.
(2) If there are more than 3 white blood cells per high-power field (WBCs/hpf) in concentrated urine, do not evaluate the UPr/UCr ratio unless urine culture results are known to be negative, because even a small increase in WBC in the urine sediment can increase the UPr/UCr ratio.
PcimOlki pisze:CaFNaU p.42
dorota13 pisze:...
Z angielskim jakoś sobie radzę ale tego nie potrafię rozszyfrować:PcimOlki pisze:CaFNaU p.42
PcimOlki pisze:PcimOlki pisze:
CaFNaU p.42
CANINE AND FELINE NEPHROLOGY AND UROLOGY, SECOND EDITION ISBN: 978-0-7216-8178-8
Copyright © 2011, 1986 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
page 42
PcimOlki pisze:CANINE AND FELINE NEPHROLOGY AND UROLOGY, SECOND EDITION ISBN: 978-0-7216-8178-8
Copyright © 2011, 1986 by Saunders, an imprint of Elsevier Inc.
page 42
P.S> Jeśli chcesz poczytać, moge podesłać linka na PW.
dorota13 pisze:moczu nie zrobiliśmy bo nie zgodziłam się na podanie narkozy
dorota13 pisze:fragment z opisu usg (reszta bez zmian):
....
dorota13 pisze:Jak pozbyć się mineralizacji w miedniczkach jeżeli nie wiem jakie są? Czy to wyjdzie w moczu?
dorota13 pisze:Weci odesłali mnie na drzewo szybciej niż to napisałeś.
Zalecenia jakie dostałam:
- nie szukać choroby tam gdzie jej nie ma bo tylko stresuję kota a to źle wpływa na leczenie pęcherza
dorota13 pisze:- pilnować aby nie siedział na mokrym balkonie
dorota13 pisze:- jak już się upieram to mogę powtórzyć badania ale wcześniej niż za miesiąc nie ma sensu
dorota13 pisze:- zmienić karmę z Orijena na coś o normalnej zawartości białka czyli ok. 30%
dorota13 pisze:- obserwować kota i sprawdzać czy nie pije i sika więcej niż zwykle
PcimOlki pisze:dorota13 pisze:Jak pozbyć się mineralizacji w miedniczkach jeżeli nie wiem jakie są? Czy to wyjdzie w moczu?
Wydaje mi się, że ich tam nie powinno być. Niebezpieczeństwo zignorowania odmiedniczkowego zapalenia nerek. Zgoda - niewiele na to wskazuje, ale nic nie wyklucza. Ja po prostu robię posiew kiedy chcę bez stresowania kota i mam wiarygodne wyniki. Zero stresu kota.dorota13 pisze:Weci odesłali mnie na drzewo szybciej niż to napisałeś.
Zalecenia jakie dostałam:
- nie szukać choroby tam gdzie jej nie ma bo tylko stresuję kota a to źle wpływa na leczenie pęcherza
Niestresowanie kota jest zaleceniem bezsprzecznie słusznym.dorota13 pisze:- pilnować aby nie siedział na mokrym balkonie
Tak. Nie spał na zimnym betonie etc.dorota13 pisze:- jak już się upieram to mogę powtórzyć badania ale wcześniej niż za miesiąc nie ma sensu
Nie wiem o których badaniach mowa. Jeśłi chodzi o te niosące stres dla kota, można sie zgodzić z takim zaleceniem.dorota13 pisze:- zmienić karmę z Orijena na coś o normalnej zawartości białka czyli ok. 30%
A ty czym karmisz z nienormalną zawartością białka? Jaka to zawartość?dorota13 pisze:- obserwować kota i sprawdzać czy nie pije i sika więcej niż zwykle
Polidypsja i poliuria pojawia sie dość późno. Pojawia się gdy 75-80% nefronów nie pracuje.
Cokolwiek by nie było, musisz się postarać przepuszczać przez kota więcej wody. Tym sposobem możesz wypłukać mineralizacje w miedniczkach - jeśli nie są skutkiem UTI. Jeśli to UTI, mineralizacji raczej nie wypłuczesz, ale zdecydowanie złagodzisz skutki infekcji do czasu jej identyfikacji. Generalnie można twoich wetów posłuchać - nie opowiadają koszmarnych bzdur, co najwyżej bagatelizują ryzyko. Nie ma niestety możliwości ustalenia stanu bez wątpliości. Decyzje są trudne, a zalecenia sprzeczne. Nie znajduję "twardych" przyczyn, aby przeciwstawić się zaleceniom twoich wetów. Tym niemniej nie należy o problemie zapomnieć.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, puszatek i 308 gości