KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 14, 2011 21:18 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

I jeszcze informacje ogólne : miodek za ok.miesiąca ma mieć powtórzone testy z krwi na białaczkę zrobię to na swój koszt, przypominam że zabiegi u Gremlinków finansuje Ewa więc ich koszt nie obciążył stowarzyszenia. Stan przewodów łzowych Gremlinów okazał się fatalny prawdopodobnie dłuższy czas musiały cierpieć na kk i wirus poczynił paskudne zniszczenia. Gremliny mają założone książeczki.Mam także ciekawą informację medyczną- otórz w/g lekarki której konikiem jest okulistyka weterynaryjna lek floksal który stosujemy u Klimka nie nadaje się absolutnie dla kotów z uwagi na zawartość chlor...czegośtam które SZKODZI GAŁKOM OCZNYM KOTÓW proponuję więc konsultację Klimka jeśli Mara się zgadza .ponadto płyn Betadine którego roztwór polec dr Bernacka dla Gremlinów to coś podobnego do Jodyny ale bardzo rozcieńczone.Kiedyś w czasie dyskusji o tym czym przemywać oczka takich kotków
pojawiła się jodyna chyba Lidka pisała więc betadine to bardzo rozcieńczony roztwór podobny do jodyny i przepisała go dr bernacka z alaskana
Ostatnio edytowano Czw lip 14, 2011 21:49 przez gosiakot, łącznie edytowano 1 raz

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Czw lip 14, 2011 21:25 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Gosia normalnie zaraz sobie w łeb strzelę z tym Floxalem :mrgreen: po prostu wymiękam :ryk:

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Czw lip 14, 2011 21:32 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Hmmm. Floxal to jeden z preparatów tzw fluorochinolonów / ofloxacyna/-, na pewno doustny nie powinien być stosowany u maluchów. Natomiast moja Stefka była nim leczona przez dr Kiełbowicza z Wrocławia , który jest okulistą kocim. Fluorochinolony sa również w książce - dawkowanie leków u kotów tak ze chyba nie jest tak do końca jak mówi p.Doktor.
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Czw lip 14, 2011 22:02 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Z moich wiadomości o betadine od warszawskich poinformowanych i współpracujących ze specjalistami.
Roztwór robi sie z soli fizjologicznej. Na buteleczke 5ml soli fizjologicznej daje sie 3-4 krople betadine. Ja buteleczkę owijam folią aluminiową, bo nie powinno być dostępu światła. Roztwór jest czynny do momentu odbarwienia. To nie jest zbyt długi okres więc lepiej robic mniejszymi porcjami.
Wczoraj akurat kupiłam u mnie w aptece, bo być może będę potrzebować dla ogródkowych malców. Musze tylko jeszcze sprawdzic kto się właściwie nimi opiekuje, bo podobno jest ktoś taki. Ale kupiłam na wszelki wypadek. Kosztuje u mnie 24 zł.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw lip 14, 2011 22:06 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

W poniedzialek na pewno pojedziemy z Westa bo to pilne i jak bedzie trzeba to i Cytryna wezmiemy i jeszcze kogo jak zajdzie potrzeba.
Betadine to zapewne to co bylo wpuszczone do kropli ich - Lacrimal stad byly czerwone a nie biale jak zwykly lacrimal.
A moze kupic Lacrimal /to sa sztuczne lzy/ i wpuscic proporcjonalnie tego Betadine bedzie lepiej zakrapiac no bo jak to rozcienczyc dajcie pomysl albo zapytajcie weta.

Pytanie do Teresy - czy Smole podawac do jedzenia te krople EFA to jest typowo na skore i siersc wiec chyba powinna do zakonczenia tego opakowania to sie nie przedawkuje.
Jak tak to dopisz do kacika medycznego.

Kurde ale sie narobilo prawie wszystkie koty na leczeniu - przydalo by sie 2 dyzurantow na zmianie. :(
http://www.youtube.com/watch?v=KWXhyA9b4fA
Obrazek http://www.nadziejanadom.org
Tajger,Chrupka,Pela,Kapsel,Czaruś
Benek [*] Lucuś-Belmondo[*]

jadziaII

Od: Pt lip 04, 2008 21:39

Post » Czw lip 14, 2011 22:16 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Jadziu, ja już sporo podawałam betadine, już jedna butelka poszła a to 3-4 kropelki na 5ml.
Praktycznie to najlepiej robi sie tak. Jak sie odłamie górę buteleczki z solą fizjologiczną to wtedy trzeba buteleczkę trochę ścisnąc i w momencie wkrapiania kropelki betadine puścić leciutko, żeby "wciągnąć" tę kropelkę. I potem następne. Jak się nie ściśnie tej buteleczki to przeważnie poleje sie na zewnątrz.

Mnie się czasem udawało mniejsze problemy albo coś na samiuśkim początku wyleczyć samym tym roztworem. Przy piwnicznych kotach to jest o tyle ważne, że nie jest takie jak antybiotyk, który, żeby działał musi być podawany systematycznie przez jakiś czas. Tu jak sie coś pominie to nie ma takiej straty jak przy antybiotyku.

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Czw lip 14, 2011 22:19 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Ja tez często stosuje BETADINE w ten sam sposób jak Lidka, czyli do soli fizjologicznej 3-4 kropelki
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Czw lip 14, 2011 22:25 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Kącik medyczny przeklejony.

terenia1

Post » Czw lip 14, 2011 22:29 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Dzieki dziewczyny pewnie jakos poradzimy ja rano przejde do apteki jak to b/recepty to kupie i zaniose o z Beata co zaradzimy.
Ale doslownie zalamka calkowita przy tych chorych kotach i podawaniu lekow.

jadziaII

Post » Czw lip 14, 2011 22:32 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Nie łam się Jadziu :roll:
Damy rade razem :smokin:
Obrazek+Obrazek+Obrazek+Obrazek
Festi,Tami, Julek, Pani Tiszka.

Cookie1706

Od: Czw gru 16, 2010 19:37

Post » Czw lip 14, 2011 22:40 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Teresa a co do masci Klimka Floksal smarowac czy nie? skoro inny lekarz uznal ze sie nie nadaje dla kotow.

jadziaII

Post » Czw lip 14, 2011 22:48 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

jadziaII pisze:Teresa a co do masci Klimka Floksal smarowac czy nie? skoro inny lekarz uznal ze sie nie nadaje dla kotow.

dr Kiełbowicz to wysokiej klasy specjalista i jesli Maja pisze, ze zalecił Floksal jej kotu , to uważam, ze spokojnie mozna stosować.
Mój niewidomy i głuchy Boguś - MISTER niepełnosprawnych kotów Obrazek.... [*]

Iweta

Od: Czw cze 01, 2006 18:42

Post » Czw lip 14, 2011 22:57 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

jak wiecie nie wtrącam się do leczenia ani się nie znam a to co napisałam zalecił lekarz z tym źe o floksalu powiedziała dr Różkowska z alaskana -podobno te informacje to jakieś najnowsze ustalenia .uznała m że sprawa jest poważna więc napisałam o tym.Nie ja decyduję a może by popytać ? Bo czasem też w medycynie najpierw się coś zaleca a potem jest zmiana koncepcji ja tylko chce jak najlepiej dla Klimka a podobno to ch ... Tylko kotom szkodzi np psom nie
Ostatnio edytowano Czw lip 14, 2011 23:06 przez gosiakot, łącznie edytowano 1 raz

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Czw lip 14, 2011 23:01 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Iweta pisze:
jadziaII pisze:Teresa a co do masci Klimka Floksal smarowac czy nie? skoro inny lekarz uznal ze sie nie nadaje dla kotow.

dr Kiełbowicz to wysokiej klasy specjalista i jesli Maja pisze, ze zalecił Floksal jej kotu , to uważam, ze spokojnie mozna stosować.

Normalnie dziewczyny ja nie jestem weterynarzem, trzymajmy się jednej wersji takiej jak powyżej bo pogłupiejemy, weterynarze mają rózne opinie, ale nie możemy zmieniać leków co 5 minut

terenia1

Post » Czw lip 14, 2011 23:07 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

terenia1 pisze:
Iweta pisze:

Normalnie dziewczyny ja nie jestem weterynarzem, trzymajmy się jednej wersji takiej jak powyżej bo pogłupiejemy, weterynarze mają rózne opinie, ale nie możemy zmieniać leków co 5 minut

Ok i tak bywa nie tylko u wetow ale u ludzi tez :(
Tylko tak zapytalam dla upewnienia sie.
Jutro,w sobote i niedziele transport z naszej str.odpada 1 zmiana wiesz o co chodzi.

jadziaII

[poprzednia][następna]