Lucky...nigdy Cię nie zapomnę... [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 11, 2011 12:07 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Pomocny byłby test PCR.

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Pon lip 11, 2011 12:24 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

To fragment z informatora IDEXX : http://www.scribd.com/doc/49658480/manual z rozdziału nr 15

15.2 Wykrywanie materiału genetycznego drobnoustrojówmetodą PCR (w porządku alfabetycznym)
247
Nazwa testu Ilość/Materiał Metoda
Uwagi
FIP/FECV
wysięk PCR (1)k
oronawirus u kotów
w jamach ciała: 0,5 ml punktatuobjawy ze stronyośrodkowego u.n.: 0,5 ml płynu m.-r.gorączka(faza wiremii): 1,0 ml krwi z EDTAw celu wykazaniasiewstwa wirusa: kał/wymaz z prostnicy
Odróżnienie wirusa zakaźnego zapalenia otrzewnej kotów(FIPV) od kociego koronawirusa jelitowego (FECV), któryw organizmie zwierzęcia może ewentualnie ulegać mutacjido FIPV, nie jest jeszcze obecnie możliwe za pomocą tech-niki PCR.Wykrycie kociego koronawirusa (FCoV) w punktacie lubpłynie m.-r. przemawia za FIP przede wszystkim wtedy, gdyobjawy kliniczne oraz wyniki innych badań laboratoryjnych(serologia, chemia kliniczna) wskazują na tą chorobę. Na-tomiast samo wykazanie obecności FCoV w kale (badaniejakościowe) wskazuje jedynie na zakażenie tym wirusemi nie świadczy jeszcze o zakaźnym zapaleniu otrzewnej.Służy ono do rozpoznawania kotów-siewców wirusa;jednak z uwagi na zjawisko siewstwa okresowego, przy wy-niku negatywnym badania test powinien być powtórzony.Określanie ilościowe wydalanego wraz z kałem wirusa (me-toda opracowywana) mogłoby być w przyszłości wartoś-ciowym testem służącym do wykrywania „silnych” siewcóww populacji kotów, którzy stanowią niebezpieczeństwo dlainnych zwierząt.Zakażenie monocytów i makrofagów jest istotnym elemen-tem patogenezy zapalenia otrzewnej. Dlatego wykazanieFCoV we frakcji monocytów/makrofagów we krwi z EDTA(Buffy Coat – tzw. „kożuszek”) uważane jest za specyficznedla FIP.

Informator ma ok 300 stron spisu różnych testów do diagnozowania. Lektura dla wytrwałych.

issey32

Post » Pon lip 11, 2011 16:22 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

issey32 pisze:...
Informator ma ok 300 stron spisu różnych testów do diagnozowania. Lektura dla wytrwałych.

Ściągnęłaś go?
(Nie chce mi sie rejestrować.)

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pon lip 11, 2011 16:35 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

PcimOlki pisze:

Ściągnęłaś go?

Kliknij na link. Po prawej stronie masz pasek przewijania i przewijaj do dołu. Ewentualnie w pasku na dole, który Ci się wysuwa w opcji View Mode masz do wyboru: Slideshow lub Scroll i wtedy decydujesz o przewijaniu stron w poziomie lub pionie. Nic nie musisz ściągać.

issey32

Post » Pon lip 11, 2011 17:15 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Jak dziś kotek?

issey32

Post » Pon lip 11, 2011 17:27 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

issey32 pisze:
PcimOlki pisze:

Ściągnęłaś go?

Kliknij na link. Po prawej stronie masz pasek przewijania i przewijaj do dołu. Ewentualnie w pasku na dole, który Ci się wysuwa w opcji View Mode masz do wyboru: Slideshow lub Scroll i wtedy decydujesz o przewijaniu stron w poziomie lub pionie. Nic nie musisz ściągać.

Do ściągnięcia:
http://www.idexx.pl/animalhealth/labora ... manual.pdf

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pon lip 11, 2011 17:36 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Lucky dziś raczej okej. Zjadł saszetkę, convalescence, nawet suchego trochę pochrupał, gerber już mu nie smakuje. :roll:
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Wto lip 12, 2011 16:03 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Lucky znowu był w lecznicy. Zważyłam go, przytył 0,10 kg, pewnie to przez ten płyn. :( Wetka kazała nie dawać antybiotyku już, tylko lek na wątrobę, ale inny niż przedtem (Hepatiale Forte), plus Echinacea. Ten poprzedni lek na wątrobę Lucky razem ze śliną (strasznie się ślinił) wypluwał sporą ilość. Łudzę się że może przez to lek nie działał tak jak powinien i teraz jak dostanie inny który zje w całości to płyn z brzuszka zniknie. Lucky jak wrócił z lecznicy taki zadowolony wyszedł z transporterka i ocierał mi się o nogi, łasił. On musi wyzdrowieć...
Zauważyłam że kocurek ma na jednym oku taką jakby plamkę czerwoną, ale dopiero teraz po powrocie z lecznicy więc nie mogłam zapytać o to wetki.
Na tej stronce piszą że (w objawach chorób wątroby) 'krwawe wybroczyny widoczne na gałce ocznej', ale przy FIPie też niestety to może się pojawić. Ehh... :?
http://www.vetopedia.pl/article151-1-Ch ... _kota.html
Co myślicie? :?
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Wto lip 12, 2011 18:33 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Ja myślę, że zmiana wagi o 0.1kg, to jest brak zmiany.
Olek potrafi ważyć od 6.0 do 6.4 zaleznie, czy jest po obiadku, przed, czy po siku i/lub kupie.

PcimOlki

Post » Wto lip 12, 2011 21:36 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

A może skonsultuj odstawienie antybiotyku z innym vetem, gdyż antybiotyk chroni przed innymi infekcjami a w momencie choroby organizm kotka jest na nie bardziej podatny.

issey32

Post » Wto lip 12, 2011 22:18 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Okej.
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Śro lip 13, 2011 10:10 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Jak kotek dziś i co mówi vetka? Ku jakiej skłania się diagnozie?

issey32

Post » Śro lip 13, 2011 12:48 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Nie wiadomo właściwie, może być FIP, ale pewności nie ma. Mówi że nie jest źle, że Lucky jest silny. Nic poza tym. :?
Lucky czuje się całkiem ok. Zjadł trochę saszetki i convalescenca, tylko śpi dalej większość dnia.
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Czw lip 14, 2011 22:15 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Lucky jakieś pół godziny temu miał dziwny atak. :( Leżał sobie na poduszce spokojnie i nagle wstał. Zatoczył się i zanim doszłam do niego leżał już na pleckach i wiosłował w powietrzu łapkami, miał je takie jakieś sztywne, a oczy trochę nieobecne. Siedziałam przy nim głaskając, po 2-3 minutach przeszło mu. Wstał i na drżących nogach poszedł do koszyczka, zasnął. Miał już tylko przyspieszony oddech. Niedawno dałam mu karmę i wygląda dużo lepiej. Nie wiem co to było? Atak padaczkowy? Na to wygląda, ale pewności nie mam, bo nigdy wcześniej takiego kota nie widziałam. Czy to kolejny objaw tej strasznej choroby? :cry: A może czegoś innego? Boje się bardziej niż przedtem... Jutro jedziemy do lecznicy.
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Czw lip 14, 2011 22:47 Re: FIP [HELP] atak padaczkowy?!

Powinnaś mu powtórzyć kompletną biochemię. W szczególności oznaczenie Na. K, Ca. P, Mg, Cl, Fe i co tam jeszcze można od Mendelejewa wyciągnąć.

PcimOlki

[poprzednia][następna]