PROBLEM Z MAŁYM KOTKIEM !

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lip 07, 2011 12:11 PROBLEM Z MAŁYM KOTKIEM !

Od pewnego czasu w moim ogrodzie oraz czasami sasiadow kreci sie maly kotek ma ok.3-4 miesiące.Oswoił się na tyle, abym mogła mu rzucać jedzenie.Z ręki nie chce jeść.Gdy wyciągam do niego rękę - również ucieka.Co mam zrobić aby go bardziej oswoić, aby jadł z ręki,aby można go było
dotknąć.Ps.Nie robię żadnych gwałtownych ruchów.Wyciągam powoli rękę, a kotke już się cofa.Pomóżcie, bo za niedługo chce go złapać.

elisma

Od: Czw lip 07, 2011 12:07

Post » Czw lip 07, 2011 12:48 Re: PROBLEM Z MAŁYM KOTKIEM !

Moim zdaniem trzeba po prostu czasu - kotek jest dzikawy i powoli nabiera zaufania. Jeśli rzucasz jedzenie z ręki powinien niedługo kojarzyć Twój zapach z jedzeniem. Stawiaj też miseczki z mokrym i obserwuj dyskretnie co zrobi. Za każdym razem niech miseczka będzie bliżej Ciebie. Mów do niego pieszczotliwie, ale się nie narzucaj - sam zdecyduje o kontakcie :D .
Zamierzasz go zatrzymać?
Powodzenia :ok:
Obrazek
Moje czarne Słoneczka

Każdy kot zasługuje na dobrego człowieka.
Nie każdy człowiek zasługuje na jakiegokolwiek kota.
Maciuś 10.12.2010.[*] Nigdy Cię nie zapomnę...

puskas

Od: Pon mar 01, 2010 16:14

Post » Czw lip 07, 2011 12:49 Re: PROBLEM Z MAŁYM KOTKIEM !

kot jest mały-ja bym go spróbowała złapać na siłę i oswajanie porządne zacząć w domu.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Czw lip 07, 2011 16:29 Re: PROBLEM Z MAŁYM KOTKIEM !

puskas pisze:Moim zdaniem trzeba po prostu czasu - kotek jest dzikawy i powoli nabiera zaufania. Jeśli rzucasz jedzenie z ręki powinien niedługo kojarzyć Twój zapach z jedzeniem. Stawiaj też miseczki z mokrym i obserwuj dyskretnie co zrobi. Za każdym razem niech miseczka będzie bliżej Ciebie. Mów do niego pieszczotliwie, ale się nie narzucaj - sam zdecyduje o kontakcie :D .
Zamierzasz go zatrzymać?
Powodzenia :ok:

Bardzo dziękuję za pomoc, tak mam zamiar go na razie powoli na dworze oswoić, bo jest niczyi, a później do domu go wziąć. :)

elisma

Od: Czw lip 07, 2011 12:07