Stara Szafa i Mała Sowa - Loki i Caillou cz.III

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 06, 2011 11:35 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Fajnie napisane :ok:
Jak uzgodnicie ostateczną wersję, dopiszę do wydarzenia na FB.

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro lip 06, 2011 13:52 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Fiszko, dzięki wielkie, że się za to zabrałaś :1luvu:
mam tu młyn nieziemski, więc skontaktuję się po pracy

dziewczyny, rzucajcie pomysłami, ja wiem, ze pogoda marna na burzę mózgów, ale może akurat uda się coś skomponować
w kupie - siła :)

pozytywka

Od: Wto cze 22, 2010 10:45

Post » Śro lip 06, 2011 15:28 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Lucjanowi nie dzieje się w tej chwili krzywda. Jest leczony, karmiony i bezpieczny. Jednak pobyt w zamknięciu bardzo źle wpływa na jego psychikę - jest po prostu przerażony i zachowuje się tak jakby w każej chwili oczekiwał kolejnego ciosu, który zabierze mu to niezbędne minimum, które osiągnął. Prawda jaest taka, że pomimo właściwej i kompetentnej opieki Lucjan marnieje w oczach pozbawiony poczucia bezpieczeństwa. Na szczęście je ale to właśnie przerażenie nie pozwala mu NAPRAWDĘ zawalczyć.

To propozycja :roll:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Od: Śro gru 17, 2008 20:56

Post » Śro lip 06, 2011 16:14 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

o, to to to!
właśnie cos takiego też jest bardzo potrzebne

dzięks AYO

pozytywka

Post » Śro lip 06, 2011 18:17 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

nie umeime takich rzeczy wymyslac, ale oba teksty sa rewelacyjne i az lezka mi sie zakrecila w okup.s. u nas koty trz sa tak g lodne, ze na sniadanie chcialy zjesc cala dzienna porcje pelnowartosciowego barfa, no ale im nie dalam, zeby ich nie obciazac tak nagle po glodowkach i samym indyku...
ale glodomorry sa nieziemskie, chodza nawet za paluszkami dla ludziow:)
Obrazek Obrazek

sliver_87

Od: Nie wrz 05, 2010 12:19

Post » Śro lip 06, 2011 20:29 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

koleżanka mi podesłałą jeszcze taki fragmencik:
Lucjan to ok 2 letnia, wychudzona kupka nieszczęścia, skulony smutek o sierści białej w szare łatki.
Znaleziony na parkingu wygłodzony, wystraszony, trochę poturbowany, ale żywy. Przebywa chwilowo w szpitaliku, gdzie leczy rany, ale marnieje ze stresu. Lucjan to wyzwanie dla cierpliwego i odważnego miłośnika kotów, dobrej i fachowej duszy, która się nie przestraszy dzikuska, nakarmi, wytrzyma długie "ciche dni", jednym słowem da czas, aż zwierzątko dojdzie do siebie.
Tyle prawdy o kocie, który szuka domu, a nie potrzebuje wiele, wystarczy nawet podwórko byle nie było psów

pozytywka

Post » Śro lip 06, 2011 20:33 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Koleżanka bije mnie w blokach [startowych zresztą] :ok:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Śro lip 06, 2011 20:42 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

nie, nie, AYO
to nie współzawodnictwo - to szukanie różnych dobrych określeń na przedstawienie rozpaczliwej sytuacji kota
KAŻDE określenie jest dobre - potem do kupy się zbierze i sklei coś, co będzie rwało za serce i równocześnie dawało jasny przekaz jaki dom jest potrzebny

wszystkie koncepty nadal mile widziane :ok:

pozytywka

Post » Śro lip 06, 2011 20:47 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Też ładnie...

Tylko ja nie chciałabym, żeby tam było napisane "dzikusek". On nie jest dzikuskiem, jest "tylko" wystraszonym kotem.
Obrazek

Motta brak. Wszystko jest czekaniem...
Wody — uczy pragnienie.
Brzegu — morskie przestrzenie.
Ekstazy — ból tępy jak ćwiek —
Pokoju — o Bitwach pamięć —
Miłości — nagrobny Kamień —
Ptaków — Śnieg.

Emily Dickinson

fiszka13

Od: Czw sty 28, 2010 22:01

Post » Śro lip 06, 2011 20:50 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Skrót myślowy - oczywiście, że chodzi o wybranie najlepszego dla zwierzaka sformułowania :wink:
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

AYO

Post » Czw lip 07, 2011 19:16 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

a ja bym to połaczyła :oops: spec od marketingu się we mnie odezwał :oops:

Lucjan został znaleziony na jednym z krakowskich osiedli jako leżąca na parkingu kupka futra. Skąd się tam wziął... nie wiadomo... Pani, która go zobaczyła, była pewna, że to już tylko samo futerko, że kota już tam nie ma. Tymczasem na odgłos kroków futerko poruszyło się i schowało pod najbliższy samochód. A więc żyło...
Lucjanowi nie dzieje się w tej chwili krzywda. Jest leczony, karmiony i bezpieczny. Jednak przymusowy pobyt w lecznicy weterynaryjnej bardzo źle wpływa na jego psychikę - jest po prostu przerażony i zachowuje się tak jakby w każdej chwili oczekiwał kolejnego ciosu, który zabierze mu to niezbędne minimum, które osiągnął. Mimo właściwej i kompetentnej opieki Lucjan marnieje w oczach, pozbawiony poczucia bezpieczeństwa. Na szczęście je, ale przerażenie nie pozwala mu NAPRAWDĘ zawalczyć. O życie.

Lucjan to wyzwanie dla cierpliwego i odważnego miłośnika kotów, dobrej duszy, która się nie przestraszy "dzikuska" i wytrzyma być może długie "ciche dni", jednym słowem: da czas, aż kot dojdzie do siebie.

Tyle prawdy o kocie, który szuka domu, a wcale nie potrzebuje wiele...

wyboldowanie moje - to zmiany w oryginalnych tekstach. Mogę wytłumaczyć, dlaczego :)

EDIT: acha, jeszcze trochę "pocięłam" oryginały...
Georg ['] Klemens ['] Miriam [']

Georg-inia

Od: Czw lut 02, 2006 12:13

Post » Czw lip 07, 2011 19:31 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Witam, co tam u Lucjana i u Zdzisławów?
Caillou królik nie służył i wróciła na Hypo RC? U mnie nadal całe stado na króliku (z lenistwa).
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Czw lip 07, 2011 19:44 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Georginia :1luvu: :1luvu:
ja chyba nawet wiem czemu akurat takie zmiany 8)
Znaczy - zadziałało mi na podświadomość :wink:
Strasznie trudno mi się było zabrać za sklejanie tego ogłoszenia, bo w środku mam wielką gulę i coraz trudniej mi się myśli, kiedy chodzi o Lucjana - kota.

Fizycznie - wciąż lepiej i lepiej - przynajmniej taką informację dostałam przez telefon. Wczoraj antybiotyk i pewnie jeszcze jutro, ale to zadecyduje rano wet.
Był dziś kolejny raz odrobaczony i miał czyszczone uszy.
Podobno dał się pogłaskać wetowi - ale po południu - kiedy dzwoniłam - leżał w kącie boksu i usiłował wtopic się w podłoże :( Sęk w tym, że nam się też dawał głaskać przy badaniu - jest wtedy tak sparaliżowany strachem, że daje ze sobą zrobić wszystko
Ale wetka sama dziś powiedziała, że to nie jest kot, który chce skracać dystans z człowiekiem i że nie wydaje jej się, żeby dało się go zamknąć w mieszkaniu i udomowić.

Fiszka dziś biegała po osiedlach i wieszała ogłoszenia - przewędrowała kilkanaście - albo i kilkadzieści kilometrów, powiesiła multum zawiadomień.
Na razie nic.

Gdybym miała 100% pewności, że jak go wypuszczę u mnie pod blokiem, to zostanie i będę go mogła nadal dokarmiać, a on będzie sobie pomieszkiwał w styropianowej budce fiszki, to dziś już bym go zabrała ze szpitalika.
Czas spędzony w boksie działa na jego niekorzyść

pozytywka

Post » Czw lip 07, 2011 19:48 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

kurczę ciężka sprawa widzę z Luckiem. Ale on jest w lecznicy, to też inne warunki, może w domu jednak się oswoił :oops:
Pycha kroczy przed upadkiem. A za upadkiem kroczy śmieszność... :mrgreen:

WarKotka

Od: Pt lip 31, 2009 20:39

Post » Czw lip 07, 2011 19:52 Re: Stara Szafa i Mała Sowa cz.III - Lucjan szuka domu

Conchita pisze:Witam, co tam u Lucjana i u Zdzisławów?
Caillou królik nie służył i wróciła na Hypo RC? U mnie nadal całe stado na króliku (z lenistwa).

Caillou na RC HYpo - ma znowu jedwabistą sierść i zagoiło się to, co już znowu zaczęła rozdrapywać, po króliku zrobiła się szorstka jak szczota :mrgreen:
Zdzisław królika bardzo sobie chwali, ostatnio chwali sobie wszystko, szczególnie, że wciąż daję mu zmniejszone racje żywnościowe, bo nie podoba mi się, że jak siada, to wór głodowy układa mu sie na łapkach :-/
Zdzisław lśni, szczególnie po porządnym wyczesaniu rękawicą, a Zdzisława zrobiła się osytnio bardziej miziasta i skłonna jest nawet spędzać ze mna kilka godzin nocnych (tak gdzieś od północy do 4tej rano 8) )

kiche_wilczyca pisze:kurczę ciężka sprawa widzę z Luckiem. Ale on jest w lecznicy, to też inne warunki, może w domu jednak się oswoił :oops:

nawet bez oswojania przydałby mu się turnus tuczenia na tymczasie przez jakiś miesiąc, może dwa, przed zwróceniem mu wolności, gdyby się okazało, że nie jest w stanie zaakceptować zamknięcia.
Ale tymczasu brak.

pozytywka

[poprzednia][następna]