Który drapak lepszy?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 06, 2011 10:38 Który drapak lepszy?

Witam,
To mój pierwszy post na forum. Nie mogłam znaleźć podobnego tematu, więc postanowiłam napisać. Forum przeglądam już od jakiegoś czasu. Wiele rzeczy nie wiedziałam ale dzięki Wam nie jestem już taka zielona.

Razem z narzeczonym postanowiliśmy kupić kota, jak tylko przeprowadzimy się na swoje. Będzie to mój pierwszy kot domowy. Mieszkanie, do którego będziemy się przenosić trzeba wyremontować, więc kotek będzie miał parę atrakcji. Remont ma zacząć się w tym tygodniu. Dużo wcześniej byłam w paru hodowlach i wybrałam wymarzonego rudaska, jestem szczęśliwa, że już na mnie czeka :)
Jakieś parę dni temu coś mnie podkusiło i weszłam na stronę innej hodowli i tam zobaczyłam JĄ. Na zdjęciu miała dopiero paręnaście dni a i tak mnie zaczarowała. Byłam w tej hodowli i rozmawiałam z hodowczynią (jest wstępnie zarezerwowana). Rozmawiałam z narzeczonym o dwóch kotach, nie jest do końca przekonany ale myślę, że się zgodzi.

Mam do Was kilka pytań (może trochę dziwnych) od początkującej:
Czy będzie ok jak kupię jednego kotka (tego rudego - wiek ok. 9 mies., czyli już młodzież) z jednej hodowli, a drugą kicię (będzie miała ok 3 mies.) z innej hodowli?
Jeśli tak to
czy przywieźć je tego samego dnia czy młodszą wcześniej, a starszego później? A może odwrotnie?
Kupić dwie wyprawki (np. kuwety) czy jedną?
Ile ewentualnie urlopu wziąć, żeby przez pierwsze dni nie były same?

Proszę, poradźcie, bardzo chcę wziąć te dwa kotki, żeby jednemu nie było smutno. Poza tym chyba nie mogę już wybierać między nimi, bo już obydwa pokochałam.

Pozdrawiam wszystkich i liczę na miłe przyjęcie do grona forumowiczów :)

Edit: pomyłka
Ostatnio edytowano Wto lis 20, 2012 10:33 przez AnnyLee, łącznie edytowano 3 razy

AnnyLee

Od: Czw maja 12, 2011 10:16

Post » Śro lip 06, 2011 10:58 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Możesz je przywieść jednego dnia . Obydwa to smarkacze , szybko się zaaklimatyzuję. Jak mam dwa koty i jedną kuwetę , jeden drapak , dwa transportery , dwa legowiska , których koty nie używają i każdy ma swoją miskę z jedzonkiem ( dla każdego inna dieta ) i piciem . :D
Obojętnego na niedolę zwierząt i ludzka niedola nie wzruszy

FeminaLaboriosa

Od: Pt lip 23, 2010 13:56

Post » Śro lip 06, 2011 13:28 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Myślę, żeby przywieźć je w piątek, w weekend będziemy z nimi całe dnie. Czy to wystarczy czy lepiej jeszcze wziąć parę dni urlopu?

AnnyLee

Post » Śro lip 06, 2011 13:33 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

FeminaLaboriosa pisze:Możesz je przywieść jednego dnia . Obydwa to smarkacze , szybko się zaaklimatyzuję. Jak mam dwa koty i jedną kuwetę , jeden drapak , dwa transportery , dwa legowiska , których koty nie używają i każdy ma swoją miskę z jedzonkiem ( dla każdego inna dieta ) i piciem . :D

Ja bym jednak radziła dwie kuwety. Każdy kociak powinien mieć żwirek taki jak u hodowcy, a pewnie każdy robił w inny. Dodatkowo koty często nie lubią robić do kuwetki, z której już inny skorzystał.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro lip 06, 2011 13:46 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Nawet jeśli byłaby to duża kuweta? Nie wiem czy zmieszczą się dwie w łazience. Najwyżej postawie zamkniętą w przedpokoju :) bo mam zamiar kupić i taką i taką. Otwarta będzie też wykorzystywana do podróży, dlatego dwie.

AnnyLee

Post » Śro lip 06, 2011 13:56 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Jest jeden problem, ktory trzeba będzie dość szybko rozwiązać.

AnnyLee pisze:kupię jednego kotka (tego rudego - wiek ok. 9 mies., czyli już młodzież) z jednej hodowli, a drugą kicię (będzie miała ok 3 mies.) z innej hodowli?

Jest ryzyko, że młodzieniec zacznie szybko być w wieku (albo już jest) kiedy horomony buzują i może zacząć molestować koteczkę.
Nie wiem jakiej rasy sa kotki, ale znam przypadki gdy w ciążę zaszła 6 miesięczna kotka.
Abstrahując od możliwej ciąży kociego dziecka sam fakt molestowania może dla kotki być dość traumatycznym przeżyciem.

No, chyba, że kocurek został już wykastrowany, wtedy nie ma powyższego tematu.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro lip 06, 2011 14:04 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Obydwa koty rasy syberyjskiej. Kocurek będzie wykastrowany prawdopodobnie jeszcze w hodowli :) koteczka, jak osiągnie odpowiedni wiek (to chyba ok 6 miesiąca?).

AnnyLee

Post » Śro lip 06, 2011 14:10 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

AnnyLee pisze:Obydwa koty rasy syberyjskiej. Kocurek będzie wykastrowany prawdopodobnie jeszcze w hodowli :) koteczka, jak osiągnie odpowiedni wiek (to chyba ok 6 miesiąca?).

No to super. :)
Co do koteczki, to można i w wieku 6 miesięcy, nie czekając na ruje.

A z dalszych porad: dwie kuwety, w każdej ten sam żwirek co w hodowli. Każde kocię powinno, choć przez kilka pierwszych dni, dostawać ten sam pokarm co w hodowli. Choć pewnie każde zajrzy do miski tego drugiego. :)

Powinny się spokojnie dogadać, bo to jeszcze dzieciaki, ale uważać na nie trzeba przez kilka dni. Weekend powinien wystarczyć by zaobserwowac jak się ze sobą dogadują. Zawsze jak byłoby coś nie tak, to na czas Waszej nieobecności w domu można kociaki porozdzielac do odrębnych pokoi.
Obrazek

MariaD

Post » Śro lip 06, 2011 14:13 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

ja bym na wszelkie W wpięła Feliway do kontaktu zanim koty się pojawią w domu :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lip 06, 2011 14:29 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Feliway do kontaktu

Ile takie cudo kosztuje? I gdzie można je kupić? Widziałam chyba w krakvecie ale nie jestem pewna

AnnyLee

Post » Śro lip 06, 2011 14:31 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

kosztuje ok.90zł,jest na kv i na animalii
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Śro lip 06, 2011 14:37 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Ech, jak fajnie i pięknie byłoby móc naraz kupić dwa rodowodowe koty i żeby jeszcze na bezdomniaki starczyło :ryk:

Kiedy dokocenie? I tak btw kupujesz z uprawnieniami hodowlanymi? Bo jak rasa ta sama to może za jakiś czas (te 8-10 miesięcy) dzieciaki się spikną ;)

Szalony Kot

Od: Pt wrz 24, 2010 13:01

Post » Śro lip 06, 2011 14:44 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Obydwa kotki na kolanka. Zbierałam pieniądze jakiś czas (około pół roku). Jeszcze troszkę czasu minie zanim razem zamieszkamy :) remont mnie czeka wcześniej (w tym tygodniu się zaczyna). Mała koteczka dopiero we wrześniu będzie do odebrania, mam nadzieję, że do tego czasu remont się skończy.

AnnyLee

Post » Śro lip 06, 2011 14:50 Re: Dwa kotki, dwie hodowle (różny wiek kotków)

Szalony Kot pisze:I tak btw kupujesz z uprawnieniami hodowlanymi? Bo jak rasa ta sama to może za jakiś czas (te 8-10 miesięcy) dzieciaki się spikną ;)

AnnyLee pisze:Kocurek będzie wykastrowany prawdopodobnie jeszcze w hodowli koteczka, jak osiągnie odpowiedni wiek (to chyba ok 6 miesiąca?).
Obrazek

MariaD

[następna]