KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro lip 06, 2011 9:48 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

miluś pisze:Czasami czytam Wasz wątek i jestem pełen uznania dla Was. A czy nie próbowaliście zainteresować Władze Miasta Sosnowiec (Prezydenta, Radnych) uruchomieniem akcji bezpłatnej sterylizacji kotów wolno żyjących. Wiele miast takie programy już uruchomiło, np. mieszkańcy Rudy Śląskiej, Chorzowa, Świętochłowic, Tychów, Katowic, a ostatnio Dąbrowy Górniczej mogą liczyć na wsparcie Miasta w ograniczaniu bezdomności zwierząt poprzez sterylizację i kastarcję kotów wolno żyjących w miejscach w których zwiększania ich populacji mieszkańcy sobie nie życzą.

Jako, że Dąbrowa Górnicza dołączyła w czerwcu br. do grona miast, które w sposób odpowiedzialny podchodzą do kwestii obecności kotów miejskich na swoim terenie ( czyli jest "beniaminkiem" w tej grupie) załączam link do uchwały Rady Miasta Dąbrowy Górniczej http://www.bip.dabrowa-gornicza.pl/BIP.aspx?Sel=11510&ident=50063.

Może przykład Dąbrowy Górniczej zachęci Władze Sosnowca do zainteresowania sprawą, czego sosnowieckim kotom i kamicielom należy życzyć. Zaangażowanie Miasta w uruchomienie takiego programu to nie tylko wsparcie materialne akcji, ale również psychologiczne tych karmicieli, którzy do opieki nad kotami podchodzą w sposób odpowiedzialny tzn. nie tylko karmią, ale również dbają o utrzymanie stadka na racjonalnym poziomie. Karmiciele zyskają przekonanie, że nie są już sami, a to co robią jest pozytywnie postrzegane przez Władze Miasta.

witaj, od trzech lat prowadzę rozmowy z Urzędem Miasta Sosnowca w temacie finansowania sterylizacji/kastracji. W tym roku uzyskaliśmy kwotę 3 tys zł na kastrację kotek i kocurów ze schroniska. Liczę na to, że w przyszłym roku temat zaistnieje w budżecie i będzie można akcję prowadzić na szerszą skalę. Cieszę się, że Dąbrowa w końcu dojrzała do tematu.

Filomen

Od: Sob lut 10, 2007 17:20

Post » Śro lip 06, 2011 9:50 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

jadziaII pisze:
Filomen pisze:a pamięta ktoś jak sie nazywaly te krople? jak nie to zadzwonie do Lupusa i zapytam jutro

Ewa chodzi Ci o te krople co braly Gremliny? jesli tak to Lacrimal - Tylko nie mam pojecia czemu one os samego poczatku byly czerwone, ja mam Lwacrimal i jest bialy przezroczysty.
Byc moze jeszce cos bylo do nich dodane bo i tak bywa ze do orginalnego op. domieszaja jakis inny lek to by trzeba zapytac.

ja w sprawie oczek Gremlinów obie z Bogusią chcemy załatwić ten zabieg udroźniania kanałów łzowych u kociaków.zabieg nie jest tani dlatego czekamy na wiadomość w sprawie rabatu dla kociej chatki. Obie postaowiłyśmy tak czy inaczej zebrać na to pieniądze i załatwić cała sprawę w przychodni Alaskan . Trzeba pomóc szczęściu żeby Gremlinki znalazły domy :)

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

Post » Śro lip 06, 2011 9:59 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

gosiakot pisze:
jadziaII pisze:
Filomen pisze:a pamięta ktoś jak sie nazywaly te krople? jak nie to zadzwonie do Lupusa i zapytam jutro

Ewa chodzi Ci o te krople co braly Gremliny? jesli tak to Lacrimal - Tylko nie mam pojecia czemu one os samego poczatku byly czerwone, ja mam Lwacrimal i jest bialy przezroczysty.
Byc moze jeszce cos bylo do nich dodane bo i tak bywa ze do orginalnego op. domieszaja jakis inny lek to by trzeba zapytac.

ja w sprawie oczek Gremlinów obie z Bogusią chcemy załatwić ten zabieg udroźniania kanałów łzowych u kociaków.zabieg nie jest tani dlatego czekamy na wiadomość w sprawie rabatu dla kociej chatki. Obie postaowiłyśmy tak czy inaczej zebrać na to pieniądze i załatwić cała sprawę w przychodni Alaskan . Trzeba pomóc szczęściu żeby Gremlinki znalazły domy :)

ja oczywiście sfinansuję zabieg, tylko żebym wiedziała ile to bedzie kosztować.

Filomen

Post » Śro lip 06, 2011 10:04 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

A co z faktem, że to strasznie swędzi i koty to rozdrapują? To chyba dość skomplikowana operacja z długą i trudną rekonwalescencją?

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro lip 06, 2011 10:31 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Jesli sa zrosty w kanalikach lzowych to nic nie pomoze ale mozna sprobowac moze akurat .
Ja tak mialam u Miniusi - miala zabieg i do dzis jedno oczko lzawi bo mam kontakt z p.Beata.
Poniewaz w tym jednym oku powstaly zrosty ale to drugie sie naprawilo bo lzawily obydwa, z tym ze jedno bylo lepsze a drugie gorsze.
Jest to juz przypadlosc na cale zycie kota po przenoszonym kocim katarze, jedynie codzienna higiena oka i zakrakrapianie przeroznymi kropelkami moze troche zmniejszyc te przypadlosc.
Miniusia tak trafila ze kilka razy dziennie ma ten zabieg robiony, ale nie wiadomo jak trafia Gremliny czy ktos bedzie mial czas i cierpliwosc oto jest pytanie. :cry:
http://www.youtube.com/watch?v=KWXhyA9b4fA
Obrazek http://www.nadziejanadom.org
Tajger,Chrupka,Pela,Kapsel,Czaruś
Benek [*] Lucuś-Belmondo[*]

jadziaII

Od: Pt lip 04, 2008 21:39

Post » Śro lip 06, 2011 11:21 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

ZASTRZYKI NELI BĘDZIE ROBIŁ WIESIU

terenia1

Od: Nie paź 15, 2006 20:23

Post » Śro lip 06, 2011 11:45 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Pamiętam, że Gierek chyba robił jakieś badanie drożności kanalików.
Gremliny miały to robione?

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Śro lip 06, 2011 11:57 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

kolorowa kropla do oka a potem sprawdzenie czy w nosku pojawiło się kolorowe
Obrazek

majencja

Od: Wto lis 04, 2008 23:17

Post » Śro lip 06, 2011 12:06 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Ines i kotka "działkowiczka" wraz z galastopem dostarczone do Almawetu.
Nelcia "zastrzyknięta" i mnie już nie lubi a po następnych czterech chyba będzie uciekać na mój widok :(
http://www.youtube.com/watch?v=KWXhyA9b4fA
Obrazek
Tajger,Czaruś Obrazek
Benek [*] Lucuś-Belmondo [*] Kapsel[*]

Kropeczka13

Od: Nie sie 03, 2008 8:39

Post » Śro lip 06, 2011 12:23 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Lidka pisze:Pamiętam, że Gierek chyba robił jakieś badanie drożności kanalików.
Gremliny miały to robione?

tak miały robione wielokrotnie - pozarastane kanaliki i nawet u Pędzla częściowo przyrośnietą spojówka czy powieka nie pamietam, zabiegu o którym pisałam nie bedą mieć, pani dr z Alaskana podobno ma sie zastanowić nad inną metodą ?

Filomen

Post » Śro lip 06, 2011 12:55 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

No i sprawa Ines już w zasadzie rozwiązana - nerki ok, ma silny stan zapalny pęcherza - dwa tygodnie na antybiotyku + pierwsze dni lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, dziś lekarstwa już dostała w lecznicy.

terenia1

Post » Śro lip 06, 2011 13:04 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

terenia1 pisze:No i sprawa Ines już w zasadzie rozwiązana - nerki ok, ma silny stan zapalny pęcherza - dwa tygodnie na antybiotyku + pierwsze dni lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, dziś lekarstwa już dostała w lecznicy.

I będzie w boksie przez te 2 tygodnie?

Mara S

Od: Śro cze 09, 2010 11:51

Post » Śro lip 06, 2011 14:12 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

sytuacja się zagęszcza :(

kotka z działek zostanie jutro odebrana, natomiast do soboty może zostać w Almavecie biedny Biedron ze schronu, który najpierw miał stan zapalny zębów a teraz ma jakiegoś ropnia w brzuchu, co sie ten biedny kot namęczy :( . On jest szczepiony i bardzo łagodny, wykastrowany, jeśli trzeba będzie kontynuować leczenie do trafi do Kociej Chatki

trzeba będzie też odebrać malucha - od Majencji przyjedzie Rudasek -podrostek a on zabierze maluszka co jest na butli, no i przyjdzie też Nadia od Dorotki, która po operacji była u mnie.

Generalnie nie ma miejsca

Filomen

Post » Śro lip 06, 2011 14:21 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

Małego rudego i Ines ja odbiorę.

terenia1

Post » Śro lip 06, 2011 15:12 Re: KOCIA CHATKA nieustannie kociaki szukają DS i DT

terenia1 pisze:No i sprawa Ines już w zasadzie rozwiązana - nerki ok, ma silny stan zapalny pęcherza - dwa tygodnie na antybiotyku + pierwsze dni lek przeciwbólowy i przeciwzapalny, dziś lekarstwa już dostała w lecznicy.

Szkoda tylko że Ines straciła dom prawdopodobnie tylko z powodu choroby ...bardzo wielka szkoda :evil:

gosiakot

Od: Śro mar 24, 2010 21:08

[poprzednia][następna]