Lucky...nigdy Cię nie zapomnę... [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 03, 2011 13:58 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

issey32 pisze:...
A z czego obecnie się "doktoryzujesz" :?:
....

Urologia/nefrologia + diagnostyka powiązana.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Nie lip 03, 2011 19:40 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Lucky zjadł dzisiaj w sumie 4 łyżeczki gerbera i pół łyżeczki bielucha. Mięso chciał niby jeść, ale wypadało mu z pyszczka. :(
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Nie lip 03, 2011 23:44 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Trzymaj się i walcz o kota :ok:

issey32

Od: Śro maja 18, 2011 9:39

Post » Pon lip 04, 2011 7:22 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Bardzo ładnie poprawia apetyt Megace.
To wprawdzie steryd anaboliczny, ale podaje się 0,1 ml dziennie więc dawka jest minimalna. Po kilku dniach kot podawania zaczyna jeść.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Pon lip 04, 2011 7:36 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Uwaga do diagnostyki FIP

Podaję za artykułem z "Weterynarii w praktyce" "W lecznicach nie wykonuje się próby Rivalty z uwagi na niedostępność lodowatego kwasu octowego 98% (...) Dodatnia próba Rivalty (czyli wskazanie na obecność płynu o odczynie zapalnym = wysięku w jamie brzusznej) przy badaniu punktatu będzie również przy chłoniaku i bakteryjnym zapaleniu otrzewnej"

Beata Jolanta

Od: Czw wrz 18, 2008 12:21

Post » Pon lip 04, 2011 8:46 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Beata Jolanta pisze:Uwaga do diagnostyki FIP

Podaję za artykułem z "Weterynarii w praktyce" "W lecznicach nie wykonuje się próby Rivalty z uwagi na niedostępność lodowatego kwasu octowego 98%....

Niedostępność bezwodnika kwasu octowego jest podobna jak niedostępność ketaminy.

W opisie testu Rivalty nie ma mowy o bezwodniku. Jest mowa o roztworze kwasu octowego w wodzie o pH 4.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15658465
W sprzedaży jest kwas octowy 80% w cenie 20zł za opakowanie.
http://chemixolsztyn.home.pl/pl/p/KWAS- ... A-A1-L/359
80% kwas octowy (esencja octowa) ma pH 2.5...
http://www.brenntag.pl/fileadmin/pdf/kch/500474.pdf
....czyli znacznie więcej niż potrzeba do testu i należy odczynnik rozcieńczyć.

PcimOlki

Post » Pon lip 04, 2011 9:11 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Do `domowego` przeprowadzenia testu Rivalta wystarczy... ocet.
Z grubsza w tym teście chodzi o wytrącenie białka z płynu pobranego z jam ciała. Wysoka zawartość białka w tym płynie [w środowisku kwaśnym wytrącają się [i:s8z1x5uy]farfocle[/i:s8z1x5uy]] świadczy o płynie, za którego powstanie odpowiedzialny jest - z dużym prawdopodobieństwem - FIP.
Ostatnio edytowano Pt gru 30, 2011 11:16 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon lip 04, 2011 9:52 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Agn pisze:Do 'domowego' przeprowadzenia testu Rivalta wystarczy... ocet.
Z grubsza w tym teście chodzi o wytrącenie białka z płynu pobranego z jam ciała. Wysoka zawartość białka w tym płynie [w środowisku kwaśnym wytrącają się farfocle] świadczy o płynie, za którego powstanie odpowiedzialny jest - z dużym prawdopodobieństwem - FIP.

Zgadzam się. Do tego konkretnego testu wystarczy ocet. Poza tym na stronach traktujących problematykę FIP, Test Rivalta jest jednym z testów pomocnych przy diagnozie, a także jednym z niedrogich i łatwo wykonalnych:
http://www.marvistavet.com/html/body_fip.html
Uważam też, że diagnostyka w przypadku FIP, jest jak najbardziej możliwa do wykonania w Polsce. Potrzeba tylko trochę chęci.

issey32

Post » Pon lip 04, 2011 14:14 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Czekamy na wieści o kotku :ok:

issey32

Post » Pon lip 04, 2011 18:55 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Wetka powiedziała że postara się dowiedzieć gdzie robi się te różne badania. (może będzie możliwość zrobienia niektórych u niej) :( Diagnostyka w kierunku FIA jest u niej nie możliwa, bo sprzętu nie ma czy coś. Lucky miał dzisiaj gorączkę. Dostał zastrzyk przeciwgorączkowy, antybiotyk. Od jutra mam mu dawać antybiotyk Solutab (pół tabletki), oprócz leku na wątrobę i na wzmocnienie.
Napisałam e-mail do jednej lecznicy, testu Rivalta nie mają, reszty badań (stosunek albumin do globulin, określenie poziomu białka, określenie całkowitej liczby białych krwinek) też nie mają. Dzwoniłam do innej, tak samo. Czy ja mieszkam w jakiejś dziurze? :evil: Lucky nawet dobrze się czuje, po lekach zjadł więcej gerbera niż zwykle, polizał saszetkę nawet. Wygląda lepiej niż wczoraj. W lecznicy strasznie miauczał i chciał gryźć jak wetka ruszała mu brzuch (woda w brzuchu dalej jest), dziwne, jak ja mu dotykam brzuch w domu to nawet nie miauknie. Jutro też jedziemy. :roll:
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Wto lip 05, 2011 7:10 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Solutab czyli Unidox
http://www.doz.pl/leki/p2938-Unidox_Solutab
Znaczy się, wetka bierze pod uwagę hemobartonellę.
Bardzo dobrze.

"Napisałam e-mail do jednej lecznicy, testu Rivalta nie mają, reszty badań (stosunek albumin do globulin, określenie poziomu białka, określenie całkowitej liczby białych krwinek) też nie mają."
Stosunek albumin do globulin wylicza się samemu, trzeba mieć wyznaczone białko całkowite i albuminy. To są normalne parametry badane w biochemii, w każdym laboratorium. Żadne cuda wymyślne. Trzeba tylko wyraźnie powiedzieć, że prosisz o oznaczenie tych parametrów, właściwie tylko Albuminy, bo białko całkowite oznaczają rutynowo..
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto lip 05, 2011 9:11 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Białko całkowite z podanych przez Ciebie wyników to: 9,0 mg/dl. Potrzeba albumin, które się odejmuje od białka całkowitego i otrzymuje globuliny. Potem dzielisz albuminy przez otrzymane globuliny i dostajesz wynik. Należy pamiętać o tych samych jednostkach.

A tutaj info o FIP w pigułce:
http://www.abcd-vets.org/factsheet/pl/p ... _kotow.pdf

I pisz, co u kotka i co powie vet.

Co z badaniem kału?
Nieustające :ok:

issey32

Post » Wto lip 05, 2011 11:04 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Wczoraj przed wyjazdem nie zrobił kupy wcale, dopiero jak wróciliśmy. A to można przechować jeden dzień? Bo wątpię by dzisiaj był tak uprzejmy i się postarał, jedziemy chyba za godzinę. Dzięki za link, poczytam.
Co do badań to, na razie wystarczą mi albuminy? To jest z krwi?
Obrazek

Martyna-Tina

Post » Wto lip 05, 2011 11:24 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Martyna-Tina pisze:....

Tak i nie. Jeśłi kłujesz kota, rób najwiekszą możliwą ilość badań. Obowiązkowo morfologia, bo czerwone parametry mogą lecieć i może być konieczna transfuzja. Nie ma niepotrzebnych badań, każdy parametr może wnieść istotną informację. Najważniejszy jest stosunek A/G, bo może zminimalizować prawdopodobieństwo FIP.

PcimOlki

Post » Wto lip 05, 2011 11:37 Re: Zapalenie otrzewnej [HELP]

Martyna-Tina pisze:Wczoraj przed wyjazdem nie zrobił kupy wcale, dopiero jak wróciliśmy. A to można przechować jeden dzień? Bo wątpię by dzisiaj był tak uprzejmy i się postarał, jedziemy chyba za godzinę. Dzięki za link, poczytam.

To jest potrzebna pełna morfologia z rozmazem i wtedy są albuminy i globuliny i wylicza się stosunek

nieustająco kciuki :ok: :ok: :ok:
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

[poprzednia][następna]