DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ ZAMYKAMY

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2011 8:10 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Ludwiś wrócił do domu :-)

Morusek naprawdę waży 7kg. On jest po prostu bardzo dużym kotkiem :twisted:

Wczoraj byliśmy w lecznicy bo nasz doktor idzie na urlop a Grzywkowe ucho nie bardzo się leczy no i Morusowi trzeba było wyjąć te nieszczęsne zszywki pozabiegowe.
Wcześniejszy plan przewidywał, że nię będę stresować kotka wleczeniem do lecznicy tylko zdejmę mu te zszywki w domu.
Okazało się jednak, że Duży Miś, który w lecznicy najchętniej leży na plecach w domowych pieleszach zamienia się w histeryzującego, walecznego potwora. Brak odpowiedniego narzędzia do usuwania zszywek sprawy nie ułatwiał i trzykrotne podejście do zagadnienia zakończyło się klapą na całej linii.
W lecznicy usunięcie zszywek trwało jakieś trzy sekundy :roll:
Poza tym fachowe oko obejrzało ranę pooperacyjną, po której za chwilę prawie śladu nie będzie.
Co bardzo nas wszystkich cieszy, zwłaszcza w kontekście informacji uzyskanej od pani doktor histopatolog.
Wczoraj zadzwoniła i poinformowała mnie, że to coś co zostało wycięte to trichoblastoma, jeden z nabłoniaków, które wywodzą się z nabłonka tworzącego osłonki mieszka włosowego.
Zazwyczaj niezłośliwe. Pani doktor zapytała właśnie o to, jak goi się rana i czy Morus nie ma takich zmian w innych miejscach.

Natomiast Grzywson został dokładnie obejrzany, wymacany, osłuchany a pan doktor zauważył, że Dziadunio przytył.
Zaopatrzyliśmy się w nowy preparat douszny i mam nadzieję, że wreszcie uda się to ucho wyleczyć.

Anda, koniecznie napisz jak wyglądają wyniki Wacława.
Zuniu, Twoja Tosia jest nawyraźniej małym kotkiem i dlatego przy wadze 6 kg wygląda grubo 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw cze 30, 2011 8:37 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Cokolwiek.
Tak czy inaczej.
Machamy do Was łapką. :D
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw cze 30, 2011 9:00 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Agn pisze:Cokolwiek.
Tak czy inaczej.

Hmmm...chyba muszę to przemyśleć.
Agn pisze: Machamy do Was łapką. :D

Teraz moja rozumieć :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw cze 30, 2011 9:06 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Cieszę się z dobrych wiadomości o Morusku :D
i trzymam kciuki za ucha Grzywusia :ok: :ok:

A jak reszta towarzystwa ?

U nas bez zmian, czyli ok :D
Obrazek

Każda przykrość nas dotyka, tylko niektóre szczególnie.

Amika6

Od: Śro sty 24, 2007 18:48

Post » Czw cze 30, 2011 9:18 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

pixie65 pisze:
Tak czy inaczej.

Eeeee...
No.
Bo dłuższe zdania zużyłam na wstępniak.
Bo chmury.
O.

pixie65 pisze:
Agn pisze: Machamy do Was łapką. :D

Teraz moja rozumieć :wink:

Ufff...
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Czw cze 30, 2011 9:35 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Amika6 pisze:Cieszę się z dobrych wiadomości o Morusku :D
i trzymam kciuki za ucha Grzywusia :ok: :ok:

A jak reszta towarzystwa ?

U nas bez zmian, czyli ok :D

Reszta Towarzystwa okej. Ja powoli dochodzę do siebie po "urlopie" i zaczynam nadrabiać forumowe zaległości.
Cieszę się, że u Was też okej :ok:

Agn pisze:
pixie65 pisze:
Tak czy inaczej.

Eeeee...
No.
Bo dłuższe zdania zużyłam na wstępniak.
Bo chmury.
O.

Ha.
Przeczytałam.
Nic dodać, nic ująć.
Dlatego też - milczę i dumam.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 9:01 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

No to piszę.
Pani doktor w szoku.
Wacek ma wszystkie parametry krwi w normie. Wątroba Ok.
Jedynie mocznik jest podwyższony - 74 (norma do 70).
Ale to będziemy poprawiać. Ja homeopatią a pani dr ma pomyśleć nad lekami (mówiła coś przez telefon ale z tego wszystkiego zapomniałam). mam jechać po wyniki, to pogadamy.
:ryk: :ryk: :ryk: :ryk:
ObrazekAnda i koty Obrazek

Anda

Od: Pon lut 02, 2004 14:46

Post » Pt lip 01, 2011 15:15 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

No to super :D :ok:
Tylko po co zaraz jakieś leki?
Lespewet mu daj i więcej wody, np. mieszaj puszkowe papu z wodą.
Wacławie :!: :arrow: STO LAT :ok: :ok: :ok:

A u nas wielkie UFFF.
Dzisiaj udało się złapać ciężarną kotkę, która od pewnego czasu kręciła się w pobliżu i najwyraźniej miała zamiar okocić się w piwnicy znajomej pani karmicielki.
Kotka pojechała na zabieg, potem pokibluje jeszcze trochę w piwnicy i zostanie wypuszczona.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 18:14 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Odebrałam wyniki. Kreatynina 1.24, ALT 69, Ast 6, Fosfotaza (ALP) 30. mocznik 74,5 (norma 25-70)
Morfologia - norma.
Co to jest RDW bo ma obnizone nieco??
Dała mu Ipakitine. Może to być? Kompletnie sie nie znam na tym.

Dobrze, że Kotkę ujęłyście, bo zatrzęsienie maluchów jest :(
Wczoraj byłam na rowerze nad zalewem i wpadłam we wściekłość jak zobaczyłam dziewczynkę małą z maleńkim koteczkiem w rękach na hustawkach siedzącą.
Rodzice stali niedaleko i stwierdzili na moje uwagi, ze to nie miejsce dla kociego niemowlaka, " a gówno to panią obchodzi, co my robimy z naszym kotem". Kocik miał jeszcze niebieskie oczka i cały się trząsł z wrażenia.
Dzieciom bardzo sie spodobała odpowiedź rodziców.

Anda

Post » Pt lip 01, 2011 18:19 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Anda pisze:Odebrałam wyniki. Kreatynina 1.24, ALT 69, Ast 6, Fosfotaza (ALP) 30. mocznik 74,5 (norma 25-70)
Morfologia - norma.

Pytanie tylko: po co?
Oprócz tego, że parę złotych kosztuje...

Anda pisze:Dobrze, że Kotkę ujęłyście, bo zatrzęsienie maluchów jest :(
Wczoraj byłam na rowerze nad zalewem i wpadłam we wściekłość jak zobaczyłam dziewczynkę małą z maleńkim koteczkiem w rękach na hustawkach siedzącą.
Rodzice stali niedaleko i stwierdzili na moje uwagi, ze to nie miejsce dla kociego niemowlaka, " a gówno to panią obchodzi, co my robimy z naszym kotem". Kocik miał jeszcze niebieskie oczka i cały się trząsł z wrażenia.
Dzieciom bardzo sie spodobała odpowiedź rodziców.

Taaa...
Ja wczoraj w autobusie do pracy spotkałam znajomego, który mi się pochwalił, że rodzina im się powiększyła o kota. Od słowa do słowa - jak już miałam zamiar zacząć uświadamiać w kwestiach kastracyjnych - zapytałam o wiek sierścia.
Okazało się, że TERAZ to on ma JUŻ jakieś... siedem tygodni :?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 18:26 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

pixie65 pisze:
Anda pisze:Odebrałam wyniki. Kreatynina 1.24, ALT 69, Ast 6, Fosfotaza (ALP) 30. mocznik 74,5 (norma 25-70)
Morfologia - norma.

Pytanie tylko: po co?
Oprócz tego, że parę złotych kosztuje...

Kurde, kupiłam to już. :?
I co nie dawać???
To tylko niby chitosan.
Mów szybko, bo ja kompletnie nieznająca się jestem.
Myślałam, żeby dac mu tylko berberis przez jakiś czas i żurawinę, ale teraz to już nie wiem.
A to lespewet, to moczopędne jest coś???

Anda

Post » Pt lip 01, 2011 18:46 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Chitosan to dobry jest na...odchudzanie (upośledza wchłanianie tłuszczów) :wink:
Napiszę skrótem: tam jest dużo wapnia (węglanu wapnia).
Wapń sam w sobie to nic złego ale zwykle warto najpierw sprawdzić jaki poziom wapnia prowadzi dany delikwent, czyli zrobić jonogram.
Biorąc pod uwagę, że Wacław, nasz Bohater, ma wyniki, że pozazdrościć to można przypuszczać, że i jonogram ma w normie.
Ipakitine więc w zasadzie mu nie zaszkodzi.
Jednak "z założenia" preparat ten ma na celu "obniżenie poziomu mocznika" co po pierwsze nie do końca jest twierdzeniem prawdziwym a po drugie w tym konkretnym przypadku kota Wacława - problem z lekko przekroczoną normą zapewne leży gdzie indziej. Ale aby się o tym przekonać trzeba by obejrzeć wacławową morfologię oraz przydałoby się dokładne badanie moczu...
Ja stawiam na to, że podwyższony mocznik to za słabe "płukanie" kota (w sensie: Wacław za mało pije) + ewentualne, niewyjaśnione póki co problemy z pęcherzem (może się przytyka).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 20:06 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Zaraz ci wyslę morfologię Pixie - rzucisz fachowym okiem.Mogę??

Ja myślę, że on się przytyka, bo karmę ma tylko mokrą i to rozwodnianą dodatkowo. Wywar z pietruszki dodaję czasami. Niw sądzę, żeby był to problem nie picia. A jak pisałam jak siknął mi na foliowy worek ( nienawidzi folii) i wyschło to na strychu, bo nie zauwazyłąm, to powstał osad, jakby mika lub inny minerał. Kryształy było widac gołym okiem.

Przepisze, bo kable od skanera mi wynieśli, albo wyslę jutro. Napisze, co jest nieco nie tak co? A jutro wyslę skan całości.
MCV - 65 (norma 40-55)
MCH - 20.3 (norma 13-17)
RDW 14.8 ( norma 17-22)
Tyle, ze dostawał furosemid, który rozwala czerwone krwinki, więc może to po tym/

A na razie nie podaję tego Ipekitine.
Dam mu Berberis i może gdzies kupię to moczopędne.
Przepraszam, ze we wątku Grzywki i towarzystwa, ale może mi wybaczą

Anda

Post » Pt lip 01, 2011 21:32 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

Ty weź i nie przepraszaj tylko pisz i wysyłaj :twisted:

Grzywson bardzo zgodny kotek jest.
Pytałam, to powiedział, że nie ma nic naprzeciwko.
Nie zawsze musi być Najważniejszym Tematem Wąta :wink:
Zwłaszcza, że najwyraźniej jego problem z uchem powoli ustępuje.
I zdaje się, że ma to znaczący wpływ na humor Dziadunia - ostatnio zrobił się już całkiem niemożliwie miziasty.
I mymła na potęgę 8)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 21:50 Re: DZIKI GRZYWKA i Towarzystwo cz.IV/ Turlamy się dalej

No to wyslę jak zeskanuję, czyli pewnikiem jutro.

A pamiętam jak mówiłaś, ze DD Grzywka NIGDY nie zostanie kotkiem domowym.
A teraz łyso??
Mymła sobie i zalega w kocykach.

Anda

[poprzednia][następna]