Kocina nie chce "puścić farby" :(-puściła!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 01, 2011 11:30 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

PcimOlki pisze:
felin pisze:PcimOlki zlituj się - żywy organizm to nie urządzenie hydrauliczne.

Fizyka jest ta sama w obu.

Do fizyki dochodzi jeszcze fizjologia i czasem efekty są inne od spodziewanych.

PcimOlki pisze:
felin pisze: Przy wyższym ciśnieniu krew może sama wplynąć do igly (jeśli zwierzak nie jest zbyt zagęszczony), ale można ją też "zassać".

Można. Co ma do tego usypianie?

To już Ci wjw1 odpowiedzial.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Pt lip 01, 2011 23:13 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

felin pisze:
PcimOlki pisze:
felin pisze:PcimOlki zlituj się - żywy organizm to nie urządzenie hydrauliczne.

Fizyka jest ta sama w obu.

Do fizyki dochodzi jeszcze fizjologia i czasem efekty są inne od spodziewanych.

Do fizjologii dochodzi jeszcze zwykły zdrowy rozsądek, który podpowiada, żeby nie wykonywać bez wyrażniej potrzeby działań, które umożliwią zbadanie, czy działanie było dopuszczalne. Babska logika od dupy strony.

A HCT lepiej jednak rozrobić z wodą.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt lip 01, 2011 23:25 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

PcimOlki pisze:Do fizjologii dochodzi jeszcze zwykły zdrowy rozsądek, który podpowiada, żeby nie wykonywać bez wyrażniej potrzeby działań, które umożliwią zbadanie, czy działanie było dopuszczalne. Babska logika od dupy strony.

A HCT lepiej jednak rozrobić z wodą.

Przecież wlaśnie o wyraźną potrzebę chodzi. Ponadto, nikt nikogo do niczego nie zmusza, a - jak zostalo wykazane - taka procedura może mieć sens z punktu widzenia fizjologii.
I wybacz, dzielenie wlosa na czworo, to nie moja dzialka, więc nie będę już na ten temat dyskutować.

felin

Post » Pt lip 01, 2011 23:29 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

wjwj1 pisze:
PcimOlki pisze: Lepkość cieczy, jako istotę problemu, zasugerowałem na początku. Ciebie zapytałem, w jaki sposób sedacja może wpłynąć na jeden z powyższych parametrów (i który) w sposób ułatwiający pobranie krwi do badania.

Jak HCT ma wpływ na lepkość to:
"ANAESTHETIC AGENTS AND SEDATIVES
Many anaesthetic agents can cause reductions in packed cell volume (PCV) and other erythrocyte parameters. Their mode of action is principally by inducing sequestration of blood into tissues, chiefly the spleen and other splanchnic vessels. Sedatives such as acepromazine can lead to falls in PCV of up to 22 per cent, while injectable and inhalation agents can compound these decreases. Their effect is usually minimal, resulting in a fall in PCV of around 5 per cent, but a decline of up to 30 per cent may occur in some cases."

z: Getting results in clinical pathology 5. Influence of medications on haematological parameters (MARK PINCHES)

Natomiast nawet w nędznym Handbooku Morgana, w rozdziale o protokołach anestezji przewijają się wielokrotnie zdania podobne znaczeniem do:

"Stabilization of fluid balance before induction of anesthesia is critical."

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt lip 01, 2011 23:38 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

"Glupi Jasiu" to premedykacja, a premedykacja to:
Premedykacja jest to farmakologiczne przygotowanie chorego do operacji.
Celem premedykacji jest (m.in.):
zniesienie lęku, niepokoju, bólu, wprowadzenie pacjenta w dobry nastój,
umożliwienie zastosowania mniejszych dawek leków znieczulających,
zapobieżenie lub zmniejszenie występowania działań niepożądanych leków stosowanych do znieczulenia.

Dobranoc.

felin

Post » Pt lip 01, 2011 23:41 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

Pcim, zapomniałeś o istnieniu pompy :wink:
Druga rzecz. Wyobraź sobie wąż strażacki (bo miękki), podłączony nawet niekoniecznie do pompy pulsacyjnej, ale zwykłego hydrantu. Jeśli się na nim położysz (robiąc to, co naprężone mięśnie), to co się stanie? Czy z odcinka węża, na którym leżysz, ale niedokładnie przylegasz (=odcinek naczynia wyłaniający się z mięśni pod skórę) łatwiej będzie utoczyć nieco wody przez wkłucie, niż przed tym, kiedy na nim ległeś? Raczej nie, prawda? (bo przekrój naczynia się niekorzystnie zmieni, a i ciśnienie w odcinu "za Tobą" spadnie).
W części wężą między hydrantem i Tobą owszem, wzrośnie ciśnienie i gdyby tam się wkłuć, zapewne woda trysnęłaby żwawo, tylko - widzisz - te "naczynia" są w głębi ciała, a wkłucia robi się "przy powierzchni"

Późno jest, więc być może niezrozumiale zamotałam, zatem podsumuję:
nie wziąłeś pod uwagę wszystkich danych układu żywego. Felin ma rację.
Howgh.

Ewik, może relanium w domu -- w dawce zaleconej przez weta, oczywiście. To, że kicia nie szleje w gabinecie, wcale nie znaczy, że nie jest spięta.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Sob lip 02, 2011 10:48 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

PcimOlki pisze:
wjwj1 pisze:
PcimOlki pisze: Lepkość cieczy, jako istotę problemu, zasugerowałem na początku. Ciebie zapytałem, w jaki sposób sedacja może wpłynąć na jeden z powyższych parametrów (i który) w sposób ułatwiający pobranie krwi do badania.

Jak HCT ma wpływ na lepkość to:
"ANAESTHETIC AGENTS AND SEDATIVES
Many anaesthetic agents can cause reductions in packed cell volume (PCV) and other erythrocyte parameters. Their mode of action is principally by inducing sequestration of blood into tissues, chiefly the spleen and other splanchnic vessels. Sedatives such as acepromazine can lead to falls in PCV of up to 22 per cent, while injectable and inhalation agents can compound these decreases. Their effect is usually minimal, resulting in a fall in PCV of around 5 per cent, but a decline of up to 30 per cent may occur in some cases."

z: Getting results in clinical pathology 5. Influence of medications on haematological parameters (MARK PINCHES)

Natomiast nawet w nędznym Handbooku Morgana, w rozdziale o protokołach anestezji przewijają się wielokrotnie zdania podobne znaczeniem do:

"Stabilization of fluid balance before induction of anesthesia is critical."

To to wiem. Akurat odnosiłem się tylko do tego fragmentu co zacytowałem nie sugerując czy należy kotu coś podać czy też nie. Nie mam pojęcia czy kot o którym mowa jest odwodniony.
U mnie przy HTC 58 nie ma problemu z pobraniem krwi, aczkolwiek leci wolno.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Sob lip 02, 2011 14:41 Re: Kocina nie chce "puścić farby" :(

Pojechałam dziś do naszej pani wet pod której opieką niegdyś był Diluś mimo, że nam trochę teraz daleko. No i co to znaczy doświadczenie. Wkłucie poszło wyżej, krew tylko przez moment nie chciała lecieć a potem jak chlusnęło to spokojnie na morfo i biochemię i jeszcze na coś jeszcze by mogło starczyć...Tak więc po problemie, uff...Mam nadzieje, że wyniki będą dobre, tylko tym teraz mogę się martwić...
Obrazek

Ewik

Od: Pt lip 25, 2003 22:55

[poprzednia]