Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2011 15:21 Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

zastanawiam się, co zrobić z jedną baardzo niefajną sprawą z warszawskiej talonówki- zastanawiam się, czy można coś zrobić w tej konkretnej sprawie i jak zapobiec takim zdarzeniom na przyszłość...

koleżanka złapała kotkę do kastracji i jej ślepe małe, które miały zostać uśpione. Miałam je zawieźć do uśpienia, ale postanowiono na mnie nie czekać i pojechać do talonówki, gdzie obiecano małe uśpić i matkę ciachnąć. Jako kierowca robiła koleżanka jednej z forumowiczek, która kategorycznie nie zgodziła się na uśpienie i zażądała odchowania małych, na co lecznica ochoczo się zgodziła, biorąc z miasta 5 talonów na ten cel. Jestem prawie pewna, że dziewczyna po "uratowaniu" małych zacznie umywać ręce. Koleżanka najpierw stwierdziła że przecież to lecznica nie wywiązała się z umowy, teraz mówi "trzeba było przyjść" choć sama mnie odwołała, czyli nie zamierza naprawiać błędu.

Dla zainteresowanych więcej szczegółów na PW. Wszelkie sugestie mile widziane. Wydaje mi się, że nie temu ma służyć miejski program ZAPOBIEGANIA bezdomności...
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Od: Śro gru 29, 2004 9:09

Post » Czw cze 30, 2011 15:24 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Klauzula sumienia? :? Ja rozumiem, że forumowicz może mieć obiekcje, ale wet? 8O
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Czw cze 30, 2011 15:33 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Zofia&Sasza pisze:Klauzula sumienia? :? Ja rozumiem, że forumowicz może mieć obiekcje, ale wet? 8O

mam wrażenie, że i bez tej laski skończyłoby się na tym samym - ona tylko niechcący pomogła to zalegalizować. Jak dla mnie to samowola konkretnego lekarza, pytanie- czemu nie powiedziano OD RAZU przez telefon, że nie uśpią, wtedy bym zorganizowała to za kasę :evil:

małe są jeszcze na tyle małe, że możnaby to nadrobić, tylko jak to załatwić?
chętni na kota
-
Pozytywne myślenie wszystko odmieni - ja wierzę w świat bez bezdomnych, cierpiących psów i kotów jeszcze przed 40.
---
Poszukuję osoby która może pomóc w sterylizacji kotów bezdomnych w Polanowie oraz Nowym Miasteczku oraz osoby która odwiezie wiejską kotkę na zabieg pod Kielcami. Proszę o info na pw. Dziękuję :-)

VeganGirl85

Post » Czw cze 30, 2011 16:15 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

U Was talonami sterylkowymi można płacić za inne usługi weterynaryjne? Np za leczenie?
Kilka lat temu w Łodzi ktoś tak próbował, nie przeszło. Talony sterylkowe są tylko na te zabiegi. W umowie lecznice mają chyba jeszcze jakiś zapis o leczeniu kota, znajdę - wkleję.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pt lip 01, 2011 8:34 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Podobno u nas są talony i na leczenie, które możnaby wykorzystać sensownie- czyli np. na pomoc korom po wypadkach, a nie na ślepe maluchy.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt lip 01, 2011 8:39 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

XAgaX pisze:Podobno u nas są talony i na leczenie, które możnaby wykorzystać sensownie- czyli np. na pomoc korom po wypadkach, a nie na ślepe maluchy.

Są. Można na nie leczyć, zrobić test FeLV/FIV.
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt lip 01, 2011 8:39 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Zofia&Sasza pisze:
XAgaX pisze:Podobno u nas są talony i na leczenie, które możnaby wykorzystać sensownie- czyli np. na pomoc korom po wypadkach, a nie na ślepe maluchy.

Czyli wychodzi, że lecznica przez widzimisię lekarki zmarnowała 5 takich talonów. Dobrze mówię?
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt lip 01, 2011 8:47 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

XAgaX pisze:
Zofia&Sasza pisze:

Czyli wychodzi, że lecznica przez widzimisię lekarki zmarnowała 5 takich talonów. Dobrze mówię?

No niestety chyba tak :?
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt lip 01, 2011 8:52 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

XAgaX pisze:Jako kierowca robiła koleżanka jednej z forumowiczek, która kategorycznie nie zgodziła się na uśpienie i zażądała odchowania małych, na co lecznica ochoczo się zgodziła, biorąc z miasta 5 talonów na ten cel. Jestem prawie pewna, że dziewczyna po "uratowaniu" małych zacznie umywać ręce.

Gdzie są te kocięta? Ktoś je karmi, czy zostały w lecznicy?
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pt lip 01, 2011 8:57 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

MalgWroclaw pisze:
XAgaX pisze:Jako kierowca robiła koleżanka jednej z forumowiczek, która kategorycznie nie zgodziła się na uśpienie i zażądała odchowania małych, na co lecznica ochoczo się zgodziła, biorąc z miasta 5 talonów na ten cel. Jestem prawie pewna, że dziewczyna po "uratowaniu" małych zacznie umywać ręce.

Gdzie są te kocięta? Ktoś je karmi, czy zostały w lecznicy?

Zostały w lecznicy. Koleżanka która zawaliła sprawę stara się mnie za wszelką cenę odwieść od kontaktu z nią. Ja jestem zdecydowana działać, także wbrew jej woli.

Lecznica jest czynna do 19, kotka z maluchami została przywieziona przed 21.
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt lip 01, 2011 9:03 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Tak zaraz krótko po porodzie sterylizujecie kotkę? Pokarm tak szybko jej zaniknie? Nie dojdzie do stanu zapalnego?

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pt lip 01, 2011 9:04 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

grajda pisze:Tak zaraz krótko po porodzie sterylizujecie kotkę? Pokarm tak szybko jej zaniknie? Nie dojdzie do stanu zapalnego?

Istnieją leki przyspieszające zanik mleka. Niestety nie mamy wpływu na moment złapania dzikiej kotki :(
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

Post » Pt lip 01, 2011 9:08 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

A ta kotka z małymi zostaje, czy ja wypuszczą? Bo jeśli to nie jest całodobowa, to jak oni mają zamiar te kociaki odchować? 8O
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pt lip 01, 2011 9:09 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Wiem ,że są leki na zatrzymanie laktacji. Zupełnie mi to do głowy nie przyszło.

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pt lip 01, 2011 9:15 Re: Talony a odchowywanie ślepych miotów bezdomnych kotek

Zofia&Sasza pisze:A ta kotka z małymi zostaje, czy ja wypuszczą? Bo jeśli to nie jest całodobowa, to jak oni mają zamiar te kociaki odchować? 8O

tego nikt nie wie.. :roll:

grajda, nic się przecież nie stało :)
chętni na kota
-
---

VeganGirl85

[następna]