MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 30, 2011 11:33 MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Witam, jestem tu nowa, ale pisze bo mam problem. Moja kotka jest chuda. Niby je, często się upomina o jedzenie, ale ostatnio ma jakieś zapadnięte boki. Była odrobaczana, a na dwór nie wychodzi. Może ktoś z Was miał podobna sytuację???? Może wiecie, jak "podtuczyć" kota?
Do weta boje się iść, bo jak ostatnio była z drugim kotem, który często zwraca jedzenie, to mi powiedział: A z kotami to nic nie wiadomo, każdy inny jest" - to w koncu zna się, czy nie zna? Kasę skasuje, a nic konkretnego nie powie :((((

Szaraczek

Od: Czw cze 30, 2011 11:23

Post » Czw cze 30, 2011 11:36 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Zajrzyj an forum Weci Polecani i znajdź innego :twisted: . Od tego ma dyplom, żeby wiedział, jak ma być z kotami :evil: .
Bywają koty szczupłe i to nie jest powód do zmartwień :wink: . Wymioty bywają od kłaków, łapczywego jedzenia, robaków lub chorób - i warto się temu przyjrzeć :wink:

alix76

Od: Nie mar 22, 2009 7:37

Post » Czw cze 30, 2011 11:46 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

No, ten mój drugi kot wymiotował od kłaków i teraz dostaje specjalne tabletki, ale tego od weta się nie dowiedziałam :(
Chyba rzeczywiście poszukam innego weta...
Ostatnio edytowano Czw cze 30, 2011 12:22 przez Szaraczek, łącznie edytowano 1 raz

Szaraczek

Post » Czw cze 30, 2011 11:51 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

moze kotek ma lamblie to czeste u kotow albo uporczywego tasiemca .
zbadaj kal u innego weta
zrob badania krwi
gerardbutler

Post » Czw cze 30, 2011 12:23 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

gerardbutler pisze:moze kotek ma lamblie to czeste u kotow albo uporczywego tasiemca .
zbadaj kal u innego weta
zrob badania krwi

A czy człony tasiemca nie powinny być widoczne w kale???
PS Ile kosztuje badanie kału i krwi?

Szaraczek

Post » Czw cze 30, 2011 12:26 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

tak czlony czesto sa widoczne w kale ale przy uporczywej robaczycy kot moze nie wydalac wszystkich robakow,warto zrobic testy
testy kalu ok 20 zl podstawowe krew ok 50 zl nerki watroba tez ok 50 zl
zalezy od lecznicy podzwon popytaj
gerardbutler

Post » Czw cze 30, 2011 12:39 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Może być kilka przyczyn chudości:
- zarobaczenie
- choroba
- niewłaściwe karmienie
Są koty chude z natury, ale żeby to stwierdzić, trzeba wykluczyć w/w przyczyny.
Radziłabym odrobaczyć ponownie (czasami jedna dawka nie wystarcza). Do tego nie trzeba nosic kota do lecznicy, wystarczy zakupić tabletkę lub pastę. Zmienić weta, dobry wet pewnie zleci badania krwi i moczu.
Ważne jest też odżywianie – są gotowe, kaloryczne karmy. Również świeże mięso, odżywcze mleko specjalne dla kociąt, Convalescence (odżywka w proszku do kupienia u weta).
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw cze 30, 2011 12:40 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Szaraczek pisze:
gerardbutler pisze:moze kotek ma lamblie to czeste u kotow albo uporczywego tasiemca .
zbadaj kal u innego weta
zrob badania krwi

A czy człony tasiemca nie powinny być widoczne w kale???
PS Ile kosztuje badanie kału i krwi?

Róznie z tym. Kiedyś mój jeden "tymczas" po tabletce odrobaczającej wydalił całego tasiemca.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw cze 30, 2011 13:06 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Zależy też od wieku kota. Młode koty bywają chude, chociaż na to też nie ma reguły. Wetka sterylizując Gabi przecinała warstwy tłuszczu, z kolei znajoma kociara na widok Oliwki zapytała: "Dlaczego ona jest taka chuda?" Z mojego kociarstwa - Lili jest poza konkurencją, bo to kota z wadą genetyczną. Pancuś, Filuś i Gabi to grubaski. Oliwka i Wedelek są szczupli, o Wedelku powiedziałabym nawet, że chudy. Wedelek ma badania okresowe w normie, jada z apetytem, jest regularnie odrobaczany profilaktycznie. A że jest chudzina? Taka jego uroda.

Jeżeli wszystkie badania wyjdą dobrze, nie masz się czym przejmować. Kociaste można podtuczyć dając karmę dla kociąt, która jest wysokokaloryczna. Poza tym po sterylizacji niektóre koty przybierają na wadze. U mnie się to nie sprawdziło - Gabi przed sterylką była pulchniutka, Oliwka nie przytyła, Wedelek również nie. Pancuś i Filunio to żarłoki modelowe, przed kastracją też wyglądali całkiem dobrze.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw cze 30, 2011 13:27 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

A kotka wysterylizowana? Może to jest przyczyną chudości?
Czym karmisz?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw cze 30, 2011 13:38 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Moja kotka jest bardzo mała. Podobno taka jej uroda(po mamie) Śmiejemy się, że to nano kot ;D Od małego dawałam jej swieże mięso i pokarm dla kociaków, ale nie urosła :( Jest po sterylce, co nie przeszkadza jej mieć ruje raz w roku :evil: Karmię ją suszem dla kastratów, saszetkami, świeżym mięsem, ostatnio znów kupiłam pokarm dla kociaków bo mniejsze granulki może łatwiej jej będzie gryźć...

Szaraczek

Post » Czw cze 30, 2011 13:47 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Szaraczek pisze:Moja kotka jest bardzo mała. Podobno taka jej uroda(po mamie) Śmiejemy się, że to nano kot ;D Od małego dawałam jej swieże mięso i pokarm dla kociaków, ale nie urosła :( Jest po sterylce, co nie przeszkadza jej mieć ruje raz w roku :evil: Karmię ją suszem dla kastratów, saszetkami, świeżym mięsem, ostatnio znów kupiłam pokarm dla kociaków bo mniejsze granulki może łatwiej jej będzie gryźć...

Karma dla kastratów na pewno kotuni nie utuczy. Natomiast pokarm dla kociaków jest tuczący. W jakim wieku jest Twoja kotka i ile waży?

Co z tą rują? Czyżby kotka była niedokładnie wysterylizowana?

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Czw cze 30, 2011 14:43 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Dla kastratów - by nie miała problemów z kamieniami...
Waży ok 2850g ma 3 lata i 2 miesiące
Co do steryliki, to ma wszystko usunięte. To się nazywa zespół odbicia jajnika, czy jakoś tam. W nadnerczach jest tkanka produkująca hormony :( Zdarza się bardzo rzadko, ale się zdarza :-/

Szaraczek

Post » Czw cze 30, 2011 14:46 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Te rujki moga byc przyczyną chudości.
Pgadaj z dobrym wetem, może wartoby podawać jej środki hormonalne blokujące rujkę?
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Czw cze 30, 2011 14:51 Re: MÓJ KOT JEST CHUDY :((((

Tak jak tylko zauważam oznaki dostaje zastrzyk. Na razie to było 2 razy po sterylce, bo sterylizowałam ja jak miała ponad rok.
DZIĘKI WIELKIE wszystkim za zainteresowanie :1luvu:

Szaraczek

[następna]