Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
kamari pisze:Wypytywałam różne osoby o sposoby odstraszenia musz od kota na wolnym powietrzu, aż wreszcie dzisiaj jeden z wetów podpowiedział olejek z drzewa herbacianego.
Dowcip polega na tym, że aromaterapię i inne tam czary mary stosuję od lat i mam wszystkie możliwe olejki pod ręką![]()
Dziewczynki już zakropiłam w miejscach niedostępnych, nasmarowałam też pół okolicy![]()
Postanowiłam przy okazji pozbierać tu wiedzę o olejkach do wykorzystania przy kotach, może ktoś ma jakąś pożyteczną wiedzę na ten temat.
kamari pisze:
Dla ludzi na teraz mogę polecić olejek lawendowy przeciwko komarom, działa świetnie![]()
taizu pisze: Fajna fotka![]()
Witamina B w walce z komarami to placebo, tzn. odstrasza, kiedy jest brana w dawkach uderzeniowych, jedna tableteczka dziennie nic nie daje, bo do potu przechodzi tylko niewielka ilość. Przećwiczyłam na sobie i czytałam w literaturze.
Spadek zainteresowania komarów zaobserwowałam, jak brałam w zastrzykach.
Ponoć tabletka działa, jak ją rozpuścić i nasmarować się.![]()
KasiaF pisze: [Zastrzyków nie polecam - są potwornie bolesne![]()
Kiedyś musiałam brać cały zestaw witamin B, gdy strasznie spadłam na wadze.
A wraz z nimi... zastrzyk przeciwbólowy(już chyba wolałabym komary
)
kamari pisze:KasiaF pisze: [Zastrzyków nie polecam - są potwornie bolesne![]()
Kiedyś musiałam brać cały zestaw witamin B, gdy strasznie spadłam na wadze.
A wraz z nimi... zastrzyk przeciwbólowy(już chyba wolałabym komary
)
To ja już chyba pozostaną przy lawendzie- sadzam ją wszędzie, a siebie smaruję olejkiem.
I to działa, chociaż komary wyjątkowo mnie lubią![]()
Olejek herbaciany jak na razie działa, koło dziewczynek nic nie lataZobaczymy jutro w ciągu dnia.
A z olejków polecam jeszcze kardamon - zapach Grecji, chociaż tam nie rośnie![]()
Nie wiem na co działa, ale na pewno poprawia nastrój. Przynajmniej ludziom.
kamari pisze:Kampania antymuchowa rozpoczęta![]()
Zmieszałam olejki z listy sprayu, czyli:
"•citronellę, geranium, bazylię, cynamon, rozmaryn, lawendę, olejek goździkowy - wszystkie te olejki eteryczne mają
działanie antyseptyczne i odstraszające owady: muchy, gzy, komary.
•olejek z drzewa herbacianego - jego główne cechy to działanie bakteriobójcze i kojące"
Z tego co przeczytałam to najbardziej odstraszające owady są goździk i lawenda.
Panienki zostały przesmarowane w miejscach im niedostępnych, po sierści nie po skórze, żeby nie było podrażnień.
Włączyłam kominek i wysmarowałam całą pracownię. Od samego zapachu powinno wszystko paść w locie
Użytkownicy przeglądający ten dział: Marmotka i 40 gości