Króliki, kury i kaczki uratowane - uszate szukają domków

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Czw cze 23, 2011 12:43 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Czy króliki szukają DT?
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Czw cze 23, 2011 15:15 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Tempo ekspresowe, ponieważ akcja otrzymała najwyższy priorytet.

Niestety, ale tez pochłonęła sporą część środków finansowych.

Tutaj jest opis interwencji: http://interwencje.kroliki.net/news.php?extend.24.

Co do "zajętości" telefonów, to nie wiem w czym problem. Z tego co wiem nasze Call Center działa poprawnie. Co do Pana właściciela, to bardzo proszę o przesłanie jego danych na adres: michal.kucharski@kroliki.net.

Poproszę też dane osoby zgłaszającej. Będę wdzięczny.

SPK jest teraz na etapie tworzenia dokumentacji procesowej, ale jeśli Pan "właściciel" grozi komuś, to lepiej nie czekać i od razu zgłosić to na policję (jeśli grozi utratą zdrowia, śmiercią itp, to można go oskarżyć o groźby karalne). Co do samych zwierząt, to zostały one odebrane w trybie art. 7 ust. 3 ustawy o ochronie zwierząt z dnia 21 sierpnia 1997 roku.

Właścicielowi tych zwierząt w chwili obecnej grozi kara pozbawienia wolności nawet do 2 lat.

W razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji.

Pozdrawiam,
Michał Kucharski
Stowarzyszenie Pomocy Królikom
Pełnomocnik Zarządu ds. Interwencji

kucharz19

Od: Czw cze 23, 2011 15:08

Post » Czw cze 23, 2011 16:38 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Wysle dane jutro bo dzis nie mam dostepu do neta. Pisze z komorki.

Grozb jako takich nie było po prostu po interwencji przyszedl pod mój dom i szarpał za klamke ale i tak mam mieszane uczucia jak Siedze wieczorem sama w domu. Chociaż dzisiaj mój pies wymiotuje od rana. Troche to taki dziwny zbieg okolicznosci.
magdajedral

Post » Czw cze 23, 2011 20:57 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

www.viva.org.pl, na fb ma też swój profil
Czarek powinien odpowiedzieć

blueheart

Od: Sob lis 14, 2009 20:06

Post » Pt cze 24, 2011 0:15 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Cześć Józwa :P

Króliki szukają DT jak najbardziej, zwłaszcza, że lada moment ich przybędzie! Gdyby mógł ktoś zająć się uszakiem, bardzo proszę o pomoc :)

Raport z dziś (przepraszam, że zdaje relacje raportami, dziś byłam 13 godz w lecznicy i znowu nie mam czasu, ani siły):

Kóliki z lecznicy zostały wysterylizowane, oczyszczone z ropni i dostały imiona

Czerwona samiczka- Ruda, jest skrajnie wychudzona. Skóra i kości dosłownie. Jako jedyna nie była w ciąży, ale jej macica wyglądała jak u 3 miesięcznego królika, więc podejrzewamy, że z wycieńczenia zaczęła jej już po prostu zanikać.

Padma- duża, brązowa, podpalana- drugi tydzień ciąży. Usuneliśmy też ropień z wargi.

Jenga- jednolita brązowa (czekoladowa)- ciąża kilkudniowa. Wychudzona, poza tym zdrowa.

Pistacja ciąża kilkudniowa, okropny katar, ciężko jej było oddychać pod narkozą, przy wybudzaniu miała duszności.

Czarno- srebrna królinka Omega- połowa ciąży, poza tym zdrowa.

Srokacz Panda- miała jednen martwy zmumifikowany płód. Poza tym zdrowa

Samiczki pozostały w lecznicy porozdzielane. Prym przywiozła dla nich dużo zielonych pyszności, a kucharz dostarczył granulatu Maja wypas, ze hej

Ziutek- czyli czarno- srebrzysty koleś podejrzany wcześniej o mykso- miał 3 ropnie na głowie, zostały usunięte, pobraliśmy też od niego wymaz z nosa.

Brązowy podpalany Bob katar, pasożyty (chialetella), ropień na nosie zostal dziś oczyszczony.

Drugi czarno- szary Pankracy Ropień na nosie został oczyszczony i pobraliśmy też wymaz.

Olbrzymowi- królikowi z martwicą się nie udało Chciałyśmy o niego walczyć, ale po badaniu gruntownym okazało się, że ropnie ma wszędzie, strasznie stare, w konsystencji silikonu, czy czegoś podobnego, dostały się do mięśni i ciągnęły przez cały brzuch, plecy. Lewa łapa była do amputacji, okazało się, że gdybyśmy chcieli usunąć wszystko, byłby cały pocięty. W tym przypadku, pasterellozy i do tego ropnicy (nie pamiętam jak Pani doktor to nazwała ) to byłby gwóźdź do grobowej deski. Podjełam decyzję o eutanazji. Podczas sekcji zwłok okazło się, że praktycznie cały grzbiet pokryty byl ropą o różnej konsystencji, starych i nowych ropni. Koszmarnie to wyglądało, nie wiem jak mu się w ogóle udało dożyć Ropa była wżarta w mięśnie i wylewała się z ciala

Perełka od Prym w tym momencie ma 4 małych (w południe było 6 niestety jeden nie przeżył, drugiego odrzuciła, więc możliwe, że ma jeszcze szanse). Prym, gratuluje zostania babcią

Pankracy, Ziutek i Bob pojechali dziś z dr Rzepką Ponoć szykuje im się miły weekend na powietrzu :P

Resztę akcji planujemy na niedzielę/ poniedziałek Mam nadzieję, że te, które nie dały się złapać, nie dały się złapać, bo są silne i zdrowe, a nie tylko sprytne

milka37

Od: Nie cze 20, 2010 16:43

Post » Pt cze 24, 2011 1:20 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

napisałam do agaty-air z Vivy! czy ktoś od nich już został wydelegowany na interwencję. napiszę też do 2. innych wolontariuszek!
dr Ania :1luvu:

klauduska

Od: Nie lut 27, 2011 19:49

Post » Pt cze 24, 2011 4:31 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Strasznie mi przykro z powodu Olbrzyma, tym bardziej, że jak pisałam, do tej rasy mam szczególną słabośc.... :cry:
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Pt cze 24, 2011 8:20 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Szkoda Olbrzyma :(
magdajedral

Post » Pt cze 24, 2011 8:59 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Olbrzym miał dobrą śmierć :) Nie umarł sam, z głodu, zimna i bólu. Przed odejsciem zjadł najlepszy posiłek w swoim życiu, dzięki Prym i Michałowi :) Mial ciepło, był na lekach przeciwbólowych, to było spokojne, dobre przekicanie za TM :)

Poza tym jak wspomnialam Perłka Olbrzymka się nam rozsypała, więc olbrzymów prawdopodobnie bedziemy mieć jeszcze trochę :P

milka37

Post » Pt cze 24, 2011 14:28 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Dzwoniła do mnie pani z Toz-u. Dzisiaj jedzie na inspekcję. Dostała informację, że panie z Urzędu Miejskiego mają już gotowy dokument potwierdzający nakaz zabrania kur! Nie wiadomo tylko czy uda się zdobyć dzisiaj podpis burmistrza. jeśli nie to kury zostaną odebrane w poniedziałek, chyba że pani oceni iż są w tragicznym stanie (a według mnie są) to pod eskortą policji zostana odebrane jeszcze dziś. Teraz tylko kciuki za to aby sąsiedzi zgodzili się kilka dni kury przetrzymać aż znajdzie się inne lokum.
No i kciuki za kaczki bo w tej kwestii niewiele się ruszyło bo na dobrą sprawę nikt nie widział ich na oczy bo są podobno w domu zamknięte.
magdajedral

Post » Pon cze 27, 2011 7:22 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

wiadomo cos?

gadzinka

Od: Śro sty 26, 2011 15:38

Post » Pon cze 27, 2011 8:30 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Tak. Dzisiaj kury i kaczki beda zabrane. Niestety nie zrobili tego w piatek bo nie bylo gdzie umiescic tych ptakow.
magdajedral

Post » Pon cze 27, 2011 11:18 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

super! :D
a kto je zabiera?toz?

gadzinka

Od: Śro sty 26, 2011 15:38

Post » Pon cze 27, 2011 11:46 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

Nie, na interwencję przychodzi Urząd Miejski z policją, pani z Toz też ma być. Ptactwo będzie umieszczone u sąsiadów prawdopodobnie, którzy wyrazili taką chęć.
magdajedral

Post » Pon cze 27, 2011 14:57 Re: Umierające stado królików!!!!! POMOCY!!!

http://forum.kroliki.net/index.php?topi ... #msg251874 tutaj zdjęcia niektórych biedactw :) Część przejechała do Torunia- Ruda, Panda, Padma, Omega, Jenga i Miki- i tam są pod wspaniałą opieką dr Krawczyka :)

Przepraszam, że nie wrzucam tutaj zdjęć, ale w pośpiechu chciałam tylko jeszcze dać znać, że i my dziś ok 17 wyruszmay po resztę usząt. Trzymajcie mocno kciuki, zeby się nie okazało, że są tam jakieś maluchy.

Pan zostanie też zgłoszony do sanepidu, ponieważ utylizował zwłoki w stawie. Niestety wszystkie króliki prawdopobonie (jeszcze nie mamy wyników wymazu) mają pasterellozę, także sprawa jest dość poważna :/

milka37

[poprzednia][następna]