kociak bez ogonka

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 22, 2011 17:03 kociak bez ogonka

Witam! Dziś okociła się moja kotka jeden z maluchów urodził się bez ogonka :cry: chciałem zapytać czy to jest normalne . Pozdrawiam

robertxbx

Od: Śro cze 22, 2011 16:55

Post » Śro cze 22, 2011 17:06 Re: kociak bez ogonka

Nie jest to normalne jak kociątko przychodzi na świat bez ogona. Poza tym defektem kociątko może mieć inne wady genetyczne. Weterynarz widział kotka?
najszczesliwsza

Post » Śro cze 22, 2011 17:30 Re: kociak bez ogonka

najszczesliwsza pisze:Nie jest to normalne jak kociątko przychodzi na świat bez ogona. Poza tym defektem kociątko może mieć inne wady genetyczne. Weterynarz widział kotka?

Nie weterynarz jeszcze nie widział . Mam nadzieje że będzie wszystko dobrze z nim

robertxbx

Od: Śro cze 22, 2011 16:55

Post » Śro cze 22, 2011 18:03 Re: kociak bez ogonka

Nie panikuj na zapas. Oczywiście dobrze byłoby, żeby wet obejrzał w razie czego kociaka, ale może być to jedyna "wada".

Są rasy bez ogonków (np manks) - takie cechy występują w wyniku mutacji, a hodowcy często wykorzystują je do uzyskania konkretnego wyglądu u kota (nie oszukujmy się, wiele ras powstało w wyniku mutacji).

Ja obecnie mam kotkę, której ogonek ma długość ok 10 cm.
Obrazek

Gochulec

Od: Pon maja 30, 2011 12:49

Post » Śro cze 22, 2011 18:04 Re: kociak bez ogonka

Równie dobrze może być. W końcu istnieje bezogoniasty Manx i Bobtail z króciutkim ogonkiem. Tyle tylko, że taka mutacja potencjalnie może być skojarzona z jakimś rodzajem genu letalnego; Manxy są w hodowlach mieszane z normalnymi kotami z ogonem, bo potomstwo dwóch Manxów nie przeżywa. Lepiej niech go zobaczy weterynarz; i lepiej w domu, bo taka "larwa" jeszcze za mala na wizyty w lecznicy.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04