Szukam porady

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 22, 2011 12:53 Szukam porady

Witam.
Jestem nowa tu. Mieszkamy w Żyrardowie od 2 lat. Przeprowadziliśmy się tu z 2 kotami, które wcześniej nie mieszkały razem, chociaż zostały wzięte jako rodzeństwo ze schroniska. Miały po 2 miesiące wtedy. Teraz to już dorosłe koty, wykastrowane.
Jeden z nich zakilmatyzował się super w nowym otoczeniu. Jest spokojny i bardziej przyjacielski dla naszych gości. Drugi kot, od paru miesięcy zrobił się agresywny w stosunku to swojego brata, nie mówiąc już o gościach. Zaczął uciekać, i "podsikuje".
Wydaje się nawet, że robi na złość wszystkim .
Boimy się, że jak przyjdzie na świat dzidzia, to będzie jeszcze gorzej. Nie wiemy co mamy już robić. Myśleliśmy także o znalezieniu jemu nowego domu.

Proszę o jakąś pomoc .

Jagna37

Od: Śro cze 22, 2011 12:38

Post » Śro cze 22, 2011 12:57 Re: Szukam porady

Zacznij od wykluczenia chorób fizycznyh.
Kup pojemniczek w aptece i złap mocz kota do badania, jak już będzie wynik, weź kota do weterynarza (na czczo, bo trzeba zrobić badanie krwi).

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro cze 22, 2011 13:01 Re: Szukam porady

Jana pisze:Zacznij od wykluczenia chorób fizycznyh.
Kup pojemniczek w aptece i złap mocz kota do badania, jak już będzie wynik, weź kota do weterynarza (na czczo, bo trzeba zrobić badanie krwi).

A jakie choroby fizyczne może mieć kot?

Jagna37

Post » Śro cze 22, 2011 13:02 Re: Szukam porady

Koty mogą chorować, tak jak ludzie. Różnica polega na tym, że człowiek powie, że coś go boli, a kot może to zasygnalizowac tylko zmaina zachowania. Na przykład ból może powodować agresję i podsikiwanie.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro cze 22, 2011 13:09 Re: Szukam porady

No tak, to logiczne.

A czy ten fakt nie może być zdobyciem dominacji w domu? Kiedyś był panem i władcą jak mieszkał tylko ze mną i córką .

Jagna37

Post » Śro cze 22, 2011 13:13 Re: Szukam porady

Jagna37 pisze:No tak, to logiczne.

A czy ten fakt nie może być zdobyciem dominacji w domu? Kiedyś był panem i władcą jak mieszkał tylko ze mną i córką .

Może być,ale nie musi ... łatwiej wykluczyć jakąś chorobę fizyczną np. zapalenie pęcherza, kamienie itp. Idź do weterynarza i niech zleci wykonanie badania moczu. Kosztuje to groszę, a masz wtedy pewność czy fizycznie jest wporządku. Warto zrobić przy okazji badanie krwii.
Pirat [*] Pepe [*] Masza Stefan

Del

Od: Wto lis 24, 2009 16:30

Post » Śro cze 22, 2011 13:19 Re: Szukam porady

To trzeba będzie iść do lekarza z Dropsem.
Są jednak okresy, że nie ma problemu z nim. Najgorzej jak dostaną karton do zabawy, śpią na zmianę w nim, ale za jakiś czas Drops zasika go.
Ostatnio dostały już nawet dwa, dla każdego po jednym. Po paru dniach, oba wyrzuciłam, bo były zasikane.
Czasami wydaje mi się, że to z lenistwa, bo nie chce się jemu iść do kuwety. Załatwia się przecież tam, a sika np do wanny.

Jagna37

Post » Śro cze 22, 2011 13:33 Re: Szukam porady

Jagna37 pisze:To trzeba będzie iść do lekarza z Dropsem.
Są jednak okresy, że nie ma problemu z nim. Najgorzej jak dostaną karton do zabawy, śpią na zmianę w nim, ale za jakiś czas Drops zasika go.
Ostatnio dostały już nawet dwa, dla każdego po jednym. Po paru dniach, oba wyrzuciłam, bo były zasikane.
Czasami wydaje mi się, że to z lenistwa, bo nie chce się jemu iść do kuwety. Załatwia się przecież tam, a sika np do wanny.

kot może sygnalizować chorobę,kuweta może kojarzyc mu sie z bólem,więc podsikuje gdzie popadnie
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro cze 22, 2011 14:02 Re: Szukam porady

kot może sygnalizować chorobę,kuweta może kojarzyc mu sie z bólem,więc podsikuje gdzie popadnie[/quote]

To faktycznie trzeba do lekarza z nim.

Jagna37

Post » Śro cze 22, 2011 14:07 Re: Szukam porady

nie zwlekaj, im wczesniej tym lepiej :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Śro cze 22, 2011 15:54 Re: Szukam porady

Ja niestety straciłam kota w ten sposób, że nie zareagowałam na jego sikanie w różnych miejscach w domu. Wtedy myślałam, że to złośliwość, niestety była to ciężka niewydolność nerek. Kotek musiał zostać uśpiony, nerki przestały działać w 100 %. Dlatego każde sikanie poza kuwetą sprawdzam. A wracając do kuwety, niektóre koty muszą mieć ją wyjątkowo czystą i może wtedy gdy jest jakieś zanieczyszczenie a wy nie zdążycie sprzątnąć to kot idzie gdzie indziej.
Obrazek

itaka

Od: Sob maja 29, 2010 14:43