drugi kot do domu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie cze 19, 2011 21:43 Re: drugi kot do domu

Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie cze 19, 2011 21:45 Re: drugi kot do domu

Rezydentka teraz je RoyalCanin Exigent 35/30

Kotx2, dziękuję :1luvu:

borka

Od: Nie cze 19, 2011 19:55

Post » Nie cze 19, 2011 21:46 Re: drugi kot do domu

Jasne, że jest szansa, że dwa koty będą korzystały z jednej kuwety. U mnie tak było od samego początku, teraz co prawda mam 3 koty i trzy kuwety ( dwie większe i jedną malutką ) ale to też dla mojej wygody.

Może pomyśl o suchej karmie którą mogą jeść koty niezależnie od wieku ( Taste of the wild, Orijen, Acana ) . Są to karmy bez zbóż, polecane tu na forum i nie tylko. Nie będzie wtedy problemu z podjadaniem, moje jedzą tę pierwszą, różnica wieku między nimi nie jest bardzo duża bo mam kotkę roczną, 10-miesięczną i 3-miesięczną, ale też musiałabym cudować, z różnymi karmami, a to dla kociąt, a to dla kotek po sterylce i jeszcze patrzeć czy najmłodsza nie wyjada nie swojej karmy, a tak to mam spokój ;) .

Dobrą decyzję podjęłaś :ok: .

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Nie cze 19, 2011 21:54 Re: drugi kot do domu

Kilka tygodni temu przechodziłam to samo :ok:
Dasz radę :ok:
Zawsze znajdzie się ktoś na forum do pomocy.Nawet rezydentka moja jest w podobnym wieku jak Twoja i też niebieska tylko brytyjska.Dokociłam się małym kociakiem piewniczakiem.Było ciężko.Zresztą możesz sobie poczytać nasz wątek opisuję w miarę często co i jak u nas :) Teraz jest pięknie :D i wesoło :twisted:
ObrazekObrazekObrazek

Wątek: viewtopic.php?f=1&t=128136
Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później zniszczy doświadczeniem

nikaxx

Od: Śro wrz 08, 2010 10:58

Post » Nie cze 19, 2011 22:07 Re: drugi kot do domu

karola7 pisze:Jasne, że jest szansa, że dwa koty będą korzystały z jednej kuwety. U mnie tak było od samego początku, teraz co prawda mam 3 koty i trzy kuwety ( dwie większe i jedną malutką ) ale to też dla mojej wygody.

Może pomyśl o suchej karmie którą mogą jeść koty niezależnie od wieku ( Taste of the wild, Orijen, Acana ) . Są to karmy bez zbóż, polecane tu na forum i nie tylko. Nie będzie wtedy problemu z podjadaniem, moje jedzą tę pierwszą, różnica wieku między nimi nie jest bardzo duża bo mam kotkę roczną, 10-miesięczną i 3-miesięczną, ale też musiałabym cudować, z różnymi karmami, a to dla kociąt, a to dla kotek po sterylce i jeszcze patrzeć czy najmłodsza nie wyjada nie swojej karmy, a tak to mam spokój ;) .

Nie tak prosto, nim moja kotka zasmakowała w tej karmie przechodziłam serię prób. Podobnie było przy poprzedniej zmianie jedzenia, ona po prostu przestaje jeść tę dotychczasową i już. Kupuję wtedy karmy na wagę w małych ilościach i testuję, która jej zasmakuje. Poprzednio nie chciała żadnej Royalowej tylko Sanabelle, teraz odrzuciła Sanabelle i zasmakowała w tej wspomnianej plus taka w kształcie kółka z dziurką. Mieszkam w małym miescie i kupienie karmy innej niż Royal graniczy z cudem (czytaj: niemożliwe) a zamawianie w malutkich paczuszkach zżera moja kieszeń w zastraszającym tempie. Jestem teraz szczęśliwa, że znalazłam jej smakołyk i zamówiłam większe opakowanie (2 kilo) co daje mi pewne oszczędności (w zamówieniu większa ilość żwirku w dobrej cenie).
Ta karma jest wolna od zbóż - przez to lepsza i zdrowsza? Jak zauwazyliście, rozpieszczam moją księżniczkę :)

borka

Post » Nie cze 19, 2011 22:12 Re: drugi kot do domu

borka pisze:
karola7 pisze:Jasne, że jest szansa, że dwa koty będą korzystały z jednej kuwety. U mnie tak było od samego początku, teraz co prawda mam 3 koty i trzy kuwety ( dwie większe i jedną malutką ) ale to też dla mojej wygody.

Nie tak prosto, nim moja kotka zasmakowała w tej karmie przechodziłam serię prób. Podobnie było przy poprzedniej zmianie jedzenia, ona po prostu przestaje jeść tę dotychczasową i już. Kupuję wtedy karmy na wagę w małych ilościach i testuję, która jej zasmakuje. Poprzednio nie chciała żadnej Royalowej tylko Sanabelle, teraz odrzuciła Sanabelle i zasmakowała w tej wspomnianej plus taka w kształcie kółka z dziurką. Mieszkam w małym miescie i kupienie karmy innej niż Royal graniczy z cudem (czytaj: niemożliwe) a zamawianie w malutkich paczuszkach zżera moja kieszeń w zastraszającym tempie. Jestem teraz szczęśliwa, że znalazłam jej smakołyk i zamówiłam większe opakowanie (2 kilo) co daje mi pewne oszczędności (w zamówieniu większa ilość żwirku w dobrej cenie).
Ta karma jest wolna od zbóż - przez to lepsza i zdrowsza? Jak zauwazyliście, rozpieszczam moją księżniczkę :)

w internecie mozna zakupic chyba każda karmę 8) :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Nie cze 19, 2011 22:15 Re: drugi kot do domu

Jeśli będziesz chciała mogę odsypać ze swojej torby próbkę tej karmy i Ci podesłać, nie ma z tym problemu.
Jej i tak nie kupi się raczej nigdzie poza internetem. Moje na Acanę się wypięły, na Orijena także , ale TOTW jedzą bardzo chętnie, a też są rozpuszczone i wybredne ;) . Royala też lubią, ale ta karma jest droga, a wcale pod względem składu nie jakąś rewelacyjna, w składzie są zboża, nie wiadomo ile procent mięsa zawiera, to znana firma i w związku z tym płaci się za popularną markę dodatkowe pieniądze. Tak karmy bez zbóż są lepsze, kot to nie chomik jemu zboża nie są do niczego potrzebne, używane są jako dodatkowe zapychacze, a kot nie czerpie z tego żadnych wartości.

karola7

Post » Nie cze 19, 2011 22:22 Re: drugi kot do domu

No i zniknął mi post :(
Karola, chętnie spróbuję. Mój mail borka.fm@interia.pl
Masz rację, w przypadku Royala płaci się za markę. Moja była na Sanabelle, jak przechodziłam z kitten na dorosłą, chciałam spróbować, to w sklepach robili wielkie oczy, bo przecież Royal is the best :) No i uległam :( kocica też :( a w zapasie mam Snabelle z jagnięciną a drugą z kurczakiem - w połowie opakowania kocica się wypięła i już. Znowu próby i trafiło na 30/35
A jak drugi mi fochy zacznie robić? A tak serio - myślę, że dwa to sie będa zazdrością nakręcały do jedzenia ze swojej miski :)
Kotx2, można ale małe opakowanie plus przesyłka i foch mojej kocicy szybko opróżniają skarbonkę :)

borka

Post » Nie cze 19, 2011 22:29 Re: drugi kot do domu

Kliknij na napis PW pod moim postem i podaj swój adres, w przyszłym tygodniu podeślę Ci odsypkę :) , a nuż Twojej kotce TOTW zasmakuje :) .

karola7

Post » Nie cze 19, 2011 22:43 Re: drugi kot do domu

Dzięki za rady. Idę spać, prześpię się z tym wszystkim i dam znać co dalej.

borka

Post » Nie cze 19, 2011 22:50 Re: drugi kot do domu

TOTW teraz będę chciała zamówić ale wszędzie są tylko worki prawie 7 kg.Nic to zamówię i najwyżej zjedzą bezdomniaczki.Moje wcinają Orijena i Acanę ale już się chyba przejadły.Spróbujemy czegoś nowego :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później zniszczy doświadczeniem

nikaxx

Post » Nie cze 19, 2011 22:54 Re: drugi kot do domu

nikaxx pisze:TOTW teraz będę chciała zamówić ale wszędzie są tylko worki prawie 7 kg.Nic to zamówię i najwyżej zjedzą bezdomniaczki.Moje wcinają Orijena i Acanę ale już się chyba przejadły.Spróbujemy czegoś nowego :wink:

W zooplusie dostępny jest mniejszy worek , trochę ponad 2 kg :) .

karola7

Post » Nie cze 19, 2011 22:57 Re: drugi kot do domu

Feliway bardzo ułatwi sprawę. Stosowałam go przy każdym dokoceniu i tymczasowaniu. Naprawdę pomaga, tylko należy włączyć do kontaktu jakiś tydzień przed pojawieniem się nowego futerka w domu.

Tu masz info o nim: http://animalia.pl/produkt,6265,Feliway_Dyfuzor.html

Podjęłaś bardzo mądrą i korzystną dla obu kotów decyzję :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Nie cze 19, 2011 22:58 Re: drugi kot do domu

Jest dostępny na stronie tylko.Jak ostatnio chciałam zamówić to zadzwonili, że nie mają takich tylko te większe w animalii tak samo i w świecie karm też :wink:
ObrazekObrazekObrazek

nikaxx

Post » Nie cze 19, 2011 22:59 Re: drugi kot do domu

Na poczatek dałabym dwie kuwety i to w oddaleniu.
Potem tę dodatkową powoli przestawiam coraz blizej "docelowej".
Wreszcie obie stoja obok siebie z tydzien.
Potem likwiduję dodatkową.
Jak najbardziej- dwa koty zazwyczaj (bo bywają wyjatki od reguły) bez problemu korzystaja z jednej kuwety, jesli juz się nawzajem akceptują.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

[poprzednia][następna]