badanie moczu

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 18, 2011 16:20 Re: badanie moczu

no właśnie, bądź tu mądry
dla e. coli typowe jest 1-3...
A czy Olek miał pobierany mocz na posiew z pęcherza?
Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Sob cze 18, 2011 16:51 Re: badanie moczu

ruru pisze:no właśnie, bądź tu mądry
dla e. coli typowe jest 1-3...
A czy Olek miał pobierany mocz na posiew z pęcherza?

Nie, ale moja procedura pobierania na posiew jak dotąd nie dała zanieczyszczeń. Ostatni posiew negatywny, a w bad ogólnym nie stwierdzono bakterii. Oczywiście żadnych antybiotyków nie dostawał w tym czasie.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Pt lip 01, 2011 15:57 Re: badanie moczu

Witam Was,
proszę o pomoc przy interpretacji wyników badania moczu moich kotów. Mocz został pobrany wczoraj krótko przed północą, dziś ok. 9.30 został poddany analizie. Nie miałam możliwości dostarczenia "świeżego" moczu. Był przez noc w lodówce. Czy każda wartość może zostać zaburzona przez ilość czasu, jaki upłynął od pobrania, czy dotyczy to tylko wybranych wartości?
Jest to pierwsze badanie moczu Filipa, drugie Eklera. Niestety pierwszego badania Eklera nie mam, jednak z tego, co powiedział weterynarz rok temu wyniki były dobre.
Konsultowałam się z lekarzem na razie tylko telefonicznie. Stwierdził, że ciężar moczu jest w porządku, podczas, gdy ze znalezionych przeze mnie w internecie norm wynika, że jednak nie. Zaniepokoiła go krew w moczu młodszego kota - tłumaczył to jednak stresem przy pobieraniu próbki (mocz pobrałam podstawiając pod ogon pojemniczek plastykowy; starałam się robić to delikatnie i niepostrzeżenie, jednak faktycznie dało się zauważyć, że nie spodobało się to kotu).
Urobilinogen - niektóre źródła podają, że nie powinno być go w ogóle w moczu, inne, że dopuszczalne są śladowe ilości.
Proszę o pomoc. Lekarz zasugerował przejście Eklera na Royal Canin Urinary, czemu jestem przeciwna po stokroć. Kiedy ponowić badania? Czy zlecić, by jakieś dodatkowe parametry zostały sprawdzone?

Filip (10 mies.):

Badanie moczu
Badanie fizyczne
Barwa: żółto-pomarańczowa
Przejrzystość: przejrzysty
Gęstość względna: 1,015
Odczyn (pH): 6,5
Badanie chemiczne
Białko: +2
Urobilinogen: +1
Glukoza: -
Badanie osadu
Kryształki: brak
Śluz: poj. w polu widz.
Inne: liczne erytrocyty w polu widzenia

Ekler (3,5r.):

Badanie moczu
Badanie fizyczne
Barwa: ciemno-pomarańczowa
Przejrzystość: przejrzysty
Gęstość względna: 1,005
Odczyn (pH): 7,5
Badanie chemiczne
Białko: +2
Urobilinogen: norma.
Glukoza: -
Badanie osadu
Kryształki: struwity

mhsa

Od: Czw lip 10, 2008 1:27

Post » Pt lip 01, 2011 17:28 Re: badanie moczu

SG powinno być > 0.035
Białko powinno być 0.
Erytrocyty mogą wskazywać na kamienie. Na stres 8O. Jakim cudem mogły by, nie mam pojęcia.
Generalnie badanie jest mało wiarygodne bo:
1. Zrobione paskiem.
2. Nieświeży mocz.
Na podstawie badań przesiewowych nie powinno podejmować się żadnej decyzji odnośnie ew. leczenia. Wyłącznie czy kontynuować diagnostykę, czy nie.

PcimOlki

Post » Pt lip 01, 2011 17:33 Re: badanie moczu

PcimOlki pisze:SG powinno być > 0.035

E... :?:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lip 01, 2011 17:36 Re: badanie moczu

PcimOlki, dziękuję.
SG to ciężar, tak?
Dlaczego pewne źródła uznają niewielką ilość białka za normę?
W jaki inny sposób oprócz "badania paskiem" można przebadać mocz? Gdzie dokonać takiej analizy? Może w laboratorium ludzkim? Jeśli oddać mocz do lab. ludzkiego, mam zaznaczyć, że to mocz koci? Jakoś inaczej się go bada? Postaram się do następnego badania dostarczyć najświeższy mocz, jak to tylko możliwe, pytanie tylko - dokąd go dostarczyć i jak wymóc, by badanie przeprowadzono niezwłocznie? Co z odczynem 7,5 u starszego kota oraz z Urobilinogenem u młodszego?

mhsa

Post » Pt lip 01, 2011 17:37 Re: badanie moczu

pixie65 pisze:
PcimOlki pisze:SG powinno być > 0.035

E... :?:

??

mhsa

Post » Pt lip 01, 2011 18:06 Re: badanie moczu

Zdaje się, że PcimOlki chciał napisać: "SG powinno być > 1,035".

Moim zdaniem badanie próbki po takim czasie od pobrania nie ma sensu.
Poza tym nie wiadomo jak obchodzono się z próbką w labie - czy mocz faktycznie był badany zaraz po dostarczeniu czy dopiero po jakimś czasie.

W zasadzie trudno coś powiedzieć o tych wynikach, bo nie wiadomo czy wyglądają jak wyglądają z powodu przetrzymania próbek, czy z powodu sposobu badania czy faktycznie coś jest nie tak.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 18:12 Re: badanie moczu

Mnie też wydawało się dziwne, ale wet najwidoczniej liczył na zarobek (badają na miejscu, nie odsyłają do niezależnego lab). Wczoraj w rozmowie tel.pytałam, czy nie lepiej, bym dostarczyła mocz późno w nocy (klinika całodobowa), usłyszałam, że można przechowywać do 12h w lodówce. Skasował 75 zł i nawet nie zaznaczył, że wynik może być niemiarodajny i fałszywy z racji czasu, który upłynął.

mhsa

Post » Pt lip 01, 2011 18:13 Re: badanie moczu

pixie65 pisze:Zdaje się, że PcimOlki chciał napisać: "SG powinno być > 1,035".
....

To je prawda, pane. :lol:

PcimOlki

Post » Pt lip 01, 2011 18:14 Re: badanie moczu

mhsa pisze:Mnie też wydawało się dziwne, ale wet najwidoczniej liczył na zarobek (badają na miejscu, nie odsyłają do niezależnego lab). Wczoraj w rozmowie tel.pytałam, czy nie lepiej, bym dostarczyła mocz późno w nocy (klinika całodobowa), usłyszałam, że można przechowywać do 12h w lodówce. Skasował 75 zł i nawet nie zaznaczył, że wynik może być niemiarodajny i fałszywy z racji czasu, który upłynął.

Paski kosztują ~30zł. 100szt. Przycinka jest.
Zresztą to widać, bo nie ma leukocytów.
Na wyniku z labu zawsze jest: LEU - 500 U/l
Widać wie, że lipa, ale ja bym zapytał prześmiewczo: a jakie wyszły leukocyty?

PcimOlki

Post » Pt lip 01, 2011 18:21 Re: badanie moczu

mhsa pisze:(...) Skasował 75 zł i nawet nie zaznaczył, że wynik może być niemiarodajny i fałszywy z racji czasu, który upłynął.

8O
Wiesz co? Ty najlepiej już teraz zmień weta...
Taka kasa za nic nie wnoszące badanie to normalnie bezczelność.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt lip 01, 2011 18:23 Re: badanie moczu

PcimOlki pisze:
mhsa pisze:Mnie też wydawało się dziwne, ale wet najwidoczniej liczył na zarobek (badają na miejscu, nie odsyłają do niezależnego lab). Wczoraj w rozmowie tel.pytałam, czy nie lepiej, bym dostarczyła mocz późno w nocy (klinika całodobowa), usłyszałam, że można przechowywać do 12h w lodówce. Skasował 75 zł i nawet nie zaznaczył, że wynik może być niemiarodajny i fałszywy z racji czasu, który upłynął.

Paski kosztują ~30zł. 100szt. Przycinka jest.
Zresztą to widać, bo nie ma leukocytów.
Na wyniku z labu zawsze jest: LEU - 500 U/l
Widać wie, że lipa, ale ja bym zapytał prześmiewczo: a jakie wyszły leukocyty?

Czyli takie badanie powinno zawierać również badanie ilości leukocytów? Jej, ale jestem na siebie zła, że dałam się tak wkręcić :-/ Wydałam pieniądze na badanie, na taksówkę, a właściwie nic nie wiem, bo nic z tych badań nie wynika :-/

mhsa

Post » Pt lip 01, 2011 18:24 Re: badanie moczu

mhsa pisze:PcimOlki, dziękuję.
SG to ciężar, tak?
Dlaczego pewne źródła uznają niewielką ilość białka za normę?
W jaki inny sposób oprócz "badania paskiem" można przebadać mocz? Gdzie dokonać takiej analizy? Może w laboratorium ludzkim? Jeśli oddać mocz do lab. ludzkiego, mam zaznaczyć, że to mocz koci? Jakoś inaczej się go bada?

W ludzkim labie zwykle badają paskami. Nie warto.

mhsa pisze:... Postaram się do następnego badania dostarczyć najświeższy mocz, jak to tylko możliwe, pytanie tylko - dokąd go dostarczyć i jak wymóc, by badanie przeprowadzono niezwłocznie?

- Lab-vet, czy może Vet-lab. Wrocław ul. Parkowa.
- Laboratorium analityczne UP Wrocław.

mhsa pisze: Co z odczynem 7,5 u starszego kota oraz z Urobilinogenem u młodszego?

Nie wiem. Decyzja należy do ciebie. Samym badaniem moczu raczej nie dojdziesz prawdy.
Ostatnio edytowano Pt lip 01, 2011 18:26 przez PcimOlki, łącznie edytowano 1 raz

PcimOlki

Post » Pt lip 01, 2011 18:25 Re: badanie moczu

mhsa pisze:....Wydałam pieniądze na badanie, na taksówkę, a właściwie nic nie wiem, bo nic z tych badań nie wynika :-/

Nauka kosztuje - myślisz, że byłem lepszy.(?)

PcimOlki

[poprzednia][następna]