POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 08, 2011 17:55 POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Jesteśmy grupą wolontariuszy z całej Polski, działamy aktywnie codziennie ratując dziesiątki skrzywdzonych i skazanych przez człowieka na śmierć zwierząt.
Odnajdujemy, leczymy i oddajemy do adopcji zwierzęta, które poznały gatunek ludzki od najgorszej strony.
Jednak nie zawsze udaje nam się pomóc. Ze względu na ogrom porzucanych w okresie wakacyjnym zwierząt oraz nieodpowiedzialny rozród zwierząt zarówno domowych, jak i bezdomnych nie zawsze mamy gdzie je umieszczać na czas rekonwalescencji i szukania domów stałych.

Apelujemy do ludzi młodych oraz starszych, do uczniów, studentów oraz osób pracujących.
Nie ważne czy jesteś biedny czy bogaty, czy masz pluszową papugę, psa, kota czy wszystko na raz.
Jeśli tylko dysponujesz chęcią pomocy oraz garażem, łazienką czy też kącikiem we własnym pokoju - MOŻESZ NAM POMÓC!

RÓWNIEŻ OD CIEBIE ZALEŻY ŻYCIE TYCH SŁODKICH KOCIAKÓW, KTÓRE ZANIM DOROSNĄ UMRĄ Z POWODU CHORÓB, GŁODU LUB ZGINĄ POD KOŁAMI SAMOCHODU. WSZYSCY JESTEŚMY PO RÓWNO ODPOWIEDZIALNI ZA PORZUCONE PRZY DROGACH, W LASACH LUB NA OBRZEŻACH MIAST PSY I KOTY, KTÓRE PRZERAŻONE NIE MAJĄ POJĘCIA DLACZEGO ICH DUŻY WZIĄŁ JE NA SPACER, ZOSTAWIŁ NA CHWILĘ I JUŻ NIGDY NIE WRÓCIŁ.
KAŻDY Z NAS JEST ODPOWIEDZIALNY ZA PSIAKI, KTÓRE JECHAŁY NA WYCIECZKĘ ZE SWOIMI DUŻYMI I NIE WIEDZĄ JAK TO SIĘ STAŁO, ŻE NAGLE NA DRODZE OTWORZYŁY SIĘ DRZWI OD SAMOCHODU I OBUDZIŁY SIĘ NA ASFALCIE, W ROWIE... NIEOPODAL PĘDZĄCYCH AUT.

WSZYSCY JESTEŚMY ZA NIE ODPOWIEDZIALNI, BO KAŻDY Z NAS MOŻE POMÓC.

ZOSTAŃ DOMEM TYMCZASOWYM, PODARUJ ŻYCIE I PRZEKONAJ SIĘ, JAK WSPANIALE JEST SPOJRZEĆ W TE PEŁNE WDZIĘCZNOŚCI OCZY.
DLA CIEBIE TO TAK NIEWIELE, A DLA DRUGIEJ ISTOTY MOŻE OZNACZAĆ ŻYCIE.

SZUKASZ FUTRZASTEGO TOWARZYSZA? ZOSTAŃ DOMEM STAŁYM, NIE POZWÓL POWIĘKSZAĆ GRONA NIECHCIANYCH ZWIERZĄT, KTÓRE SĄ MIŁĄ ZABAWKĘ NA KRÓTKĄ CHWILĘ. ADOPTUJ KTÓREGOŚ Z NASZYCH PODOPIECZNYCH.
DAJEMY GWARANCJĘ NA TO, ŻE ZYSKASZ KOGOŚ, KTO BĘDZIE CIĘ KOCHAŁ I PODZIWIAŁ BEZWARUNKOWO I NA ZAWSZE.

MASZ WĄTPLIWOŚCI? ZAPYTAJ :)
jesteśmy otwarci na wszelkie pytania. Jeśli nie jesteś pewien, czy masz odpowiednie warunki, masz wątpliwości odnośnie finansów lub po prostu nie wiesz od czego zacząć - pomożemy.
Skorzystaj z rad doświadczonych Domów Tymczasowych, więcej o ich działalności dowiesz się np.tutaj
Nie bój się pytać, tutaj zawsze znajdą się ludzie, którzy chętnie udzielą Ci informacji.

adres wydarzenia na FB:
http://www.facebook.com/event.php?eid=151456591592577

oferty pomocy możecie zgłaszać pod adresem:
wolontariusze.wroc@gmail.com

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

PONIŻEJ ZNAJDUJĄ SIĘ ZWIERZAKI, KTÓRE AKTUALNIE POTRZEBUJĄ DOMÓW TYMCZASOWYCH.

propozycje zwierzaków, które potrzebują DT proszę przesyłać poprzez PW. Bardzo proszę, aby wiadomość była zredagowana na wzór ogłoszeń, które już są zamieszczone, wraz z wklejonymi linkami zdjęć oraz informacjami kontaktowymi i podaną miejscowością, w której kociaki się znajdują. To znacząco usprawni moją pracę oraz sprawi, że szybciej ogłoszenia będą się pojawiały na wątku.
Jeśli któreś z ogłoszonych kotków znajdzie już DT, proszę o informację, że mogę usunąć ogłoszenie z wątku.
Mam nadzieję, ze w ten sposób mogę Wam jakoś pomóc :)

województwo dolnośląskie
SYCÓW:
Wczoraj, tj. 28.05.2011 r., znalazłem martwą kotkę - ze względu, iż miejsce, w którym ona przebywała, znajdowało się blisko jezdni, wygląda na to, że wpadła pod samochód. W tym samym dniu usłyszałem piski, dobiegające z pola. Tam czekały na mnie trzy małe kociątka, które wspomniana kicia osierociła.

ObrazekObrazekObrazek
Możliwy dowóz do Wrocławia.

KONTAKT: Uns
adres wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=128306

WROCŁAW:

województwo kujawsko-pomorskie
BYDGOSZCZ:
TORUŃ:

województwo lubelskie
LUBLIN:

województwo lubuskie
GORZÓW WIELKOPOLSKI:
ZIELONA GÓRA:

województwo łódzkie
ŁÓDŹ:
RADOMSKO:
Mańka ok. 1,5 roczna cudna kotka. Odrobaczona, odpchlona, sterylizowana. Przybłakała się pod sklep, niestety nie może tam zostać. Mańka nie lubi innych kotów, w przeciwieństwie do człowieka; jest wspaniała, lubi być na rękach i mruczeć na kolanach.

Szukamy dla niej domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się Mańka i chcesz ją adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!
Kontakt: tel.: 695 752 709 email: radomskotoz@o2.pl lub plfranek@toya.net.pl
1 kwietnia 2011 koty będące pod opieką RTOZ straciły lokal, swoją Kocią Arkę Noego. Tym bardziej Mańce potrzebny jest dom. Własny dom. Może znajdzie go u Ciebie?
Obrazek

Śnieżka to ok. 2 letnia śliczna, niemal cała biała miła kotka. Taka kocia przylepka Jej 6 tyg. kocięta mieszkańcy kamienicy, pod którą kotka przebywa oddali do schroniska. Kotka nie ma domu,sypia w piwnicach na węglu, dlatego nie widać tej pięknej bieli, która ją pokrywa. Jest odrobaczona, odpchlona, kuwetkowa. Sterylizowana. Na dniach będzie szczepiona. Wystarczy odrobina miłości a zostanie stanie się kotem nad kotami.
Szukamy dla niej domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się Śnieżka i chcesz ją adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!
[/color]Obrazek

Iga. Kotka 7 miesięczna, typ 'whiskas' z białą wstawką.. Na pleckach ma dziwnie wyszarpany pasek sierści, nie wiem kto ją skrzywdził, pies? Człowiek? Pomimo na pewno złych doświadczeń jest bardzo proludzka, żywotna.Nie boi się psów. Została odrobaczona i odpchlona. Kuwetkowa.
Szukamy dla niej domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się Iga i chcesz ją adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!

Viki to ok. 2 letnia kotka. Znaleziona z zapaleniem płuc, katarem, łzawieniem oczu. W trakcie leczenia, ma się już dobrze. Odpchlona, odrobaczona, kuwetkowa.Czeka na sterylizację. Jest bojaźliwa, ale coraz bardziej oswaja się z człowiekiem, będzie domową koteczką. Viki potrzebuje domu, kochającego i rozumiejącego koty, odpowiedzialnego domu.
Szukamy dla niej domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się Viki i chcesz ją adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!
Obrazek

Kasia, ok.8 miesięczna śliczna i kochana koteczka z cudownie miekkim futerkiem, miła, mrucząca. Koszyka, w ktorym została przywieziona nie chce opuścić, tak bardzo cieszy się z własnego kawałka lokum. Przy próbach wyjęcia z koszyka kicia udaje,że śpi. Każde dotknięcie wyzwala falę mruczenia. Odsypia bezsenne noce i dni, kiedy to mogła się schronić tylko w paletach wystawionych koło sklepu. Dokarmiana była przez ekspedientkę sklepu i wpuszczana na jakiś czas (narażała się właścicielowi), aby mogła się ogrzać i przespać. Odpchlona, odrobaczona. Będzie szczepiona. Sterylizowana.
Szukamy dla niej domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się Kasia i chcesz ją adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!

Donia 8 mieś bura koteczka. Znaleziona razem z rodzeństwem, chora. Jest w trakcie leczenia zapalenia płuc, ma się coraz lepiej. Podobnie jak rodzeństwo jest przestraszona, nie ucieka, lecz przywiera do posłania i kuli się przed dotykiem. Nie ma dobrych wspomnień. Odrobaczona, odpchlona, kuwetkowa. Czeka na sterylizację.
Potrzebuje domu, kochającego i rozumiejącego koty, odpowiedzialnego domu.
Szukamy dla niej domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się Donia i chcesz ją adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!

Alex – 7 miesięczny bury kociak znaleziony razem z 3 rodzeństwa z piwnicy. Podobnie jak jego siostry był z ciężkim z zapaleniem płuc i kaliciwirozą. Leczenie daje jednak rezultaty i Alex czuje się coraz lepiej. Czekają go jeszcze typowe zabiegi: szczepienie, odrobaczenie, kastracja.
Alex potrzebuje domu, kochającego i rozumiejącego koty, odpowiedzialnego domu.
Szukamy dla niego domu, który pokocha go na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobał Ci się Alex i chcesz go adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!

Kociaki z działek
4 kocurki i matka. Kotki mają po 8 miesięcy Samir, Moris, Hector, Marko. Są na razie odrobaczone i odpchlone. Całe ich dzieciństwo to samotność i czekanie na codzienne odwiedziny karmicielki, chodzi codziennie pieszo6 km na działki, aby zaoszczędzić na bilecie autobusowym i muc za to kupić puszkę karmy.
RTOZ pomaga jak może w karmie, odrobaczeniach, odpchleniach, leczeniu, kastracji i szczepieniu. Jednak kociaki nie mogą zostać na działkach, ponieważ kilku działkowiczów już zapowiedzieło, że się z nimi rozprawią. Co oznacza po prostu bestialskie otrucie. Domy tym kotom są bardzo potrzebne.
Kociaki są odrobaczone i odpchlone, czekają na kastrację.
Szukamy dla nich domu, który pokocha ją na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobała Ci się któryś z kociaków i chcesz adoptować, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!
Obrazek

Olek, dwumiesieczny slodki kocurek. Urodził się w piwnicy i tam niestety musi przebywać. Odrobaczony, odpchlony, zaszczepiony. Kuwetkowy.
Szukamy dla niego domu, który pokocha go na zawsze i już nigdy nie odda. Jeśli spodobał Ci się Olek i chcesz mu dać dom, ale mieszkasz daleko od Radomska - pomożemy w transporcie!

województwo małopolskie
KRAKÓW:

województwo mazowieckie
WARSZAWA:
Szukam bardzo pilnie domu tymczasowego lub stałego dla 5-6 tygodniowej czarnej kotki.
Pani weterynarz z pobliskiej lecznicy właśnie do mnie dzwoniła, że ktoś przyniósł 3 dni temu i nie mają co z nią zrobić, z lecznicy nikt jej nie może wziąć do domu, a szef się już niecierpliwi. Kotka nie może długo tam zostać, maksymalnie jeszcze kilka dni. Koteczka jest oswojona, leczona jest na katar koci z dużym powodzeniem. Koteczka była dziś odrobaczona, ma czyste zdrowe uszka, nie ma grzybicy, nic prócz kataru kociego jej nie dolega. Jest ogólnie w dobrym stanie i pod kontrolą weterynarzy.
Dowiozę na terenie Warszawy.
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
filmik :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=nH_r_fWjdlk

KONTAKT: *anika*
adres wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=128959&p=7581481#p7581481

województwo opolskie
OPOLE:

województwo podkarpackie
KROSNO:
Guziczek ma pewnie ok. 2 m-cy. Jeszcze niebieskie oczka. Strasznie płakał w samochodzie przez 4 godziny cały czas, ja z nim - razem płakaliśmy i byliśmy bezradni. Dalej jesteśmy, choć widmo bezdomności zostało na bardzo krótko oddalone
To domowy kotek, po przytuleniu uspokaja się , a na widok innych kotów - ogonek od razu do góry i z pewną obawą, nieśmiałością zapoznaje się.
ObrazekObrazek

KONTAKT: jasdor
adres wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=128251&start=390

STALOWA WOLA:
W piątek go po raz pierwszy zobaczyłam w parku miejskim.Wymiziałam,zrobiłam parę zdjęć komórką dałam ogłoszenie na lokalnym portalu.Dzisiaj był tam znowu.Już bardziej brudny niż w piątek, ale chyba zdrowy.Ma ok.8 miesięcy na moje oko.Wygląda na zdrowego, ale ma chyba złamaną końcówkę ogonka.Oczka czyste, uszka chyba też, ale nie mogłam obejrzeć dokładnie.Miziak przeokrutny, lgnie do ludzi.Boję się,że ktoś go może skrzywdzić.Nie mogę wziąć do domu, nie do moich białaczkowców, ale gdyby ktoś go chciał to wezmę do łazienki, zaniosę do weta i zorganizuję transport.Naprawdę jest kochany.

ObrazekObrazek ObrazekObrazek

KONTAKT: ewar
adres wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=128973

RZESZÓW:

województwo podlaskie
BIAŁYSTOK:

województwo pomorskie
GDAŃSK:

województwo śląskie
KATOWICE:

województwo świętokrzyskie
KIELCE:

województwo warmińsko-mazurskie
OLSZTYN:

województwo wielkopolskie
POZNAŃ:

województwo zachodniopomorskie
SZCZECIN:
Ostatnio edytowano Pon gru 05, 2011 20:16 przez ciekawa.swiata, łącznie edytowano 14 razy

ciekawa.swiata

Od: Śro paź 06, 2010 11:29

Post » Śro cze 08, 2011 18:21 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

melduję się.
Mogę niestety zaglądać trzymać kciuki,podnosić wątek.Zakocenie :oops:
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Śro cze 08, 2011 18:23 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

ASK@, dobre i to :)
ważne, żeby cały czas coś się działo, będziemy wspólnymi siłami werbować nową, świeżą krew. Im nas więcej, tym więcej źwierzów dostanie nowe życie :ok:

Postaram się powrzucać tutaj jeszcze linki do ABC na temat tymczasowania.

ciekawa.swiata

Post » Śro cze 08, 2011 18:42 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Niech więc się dzieje.Jak najwięcej.Czym więcej DT tym lepiej.
Obrazek

ASK@

Post » Śro cze 08, 2011 18:59 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Tak...Wakacje są okresem najgorszym dla wolontariuszy. Liczę jednak, że znajdą się osoby, które będą chciały pomóc zwierzakom. :)
06.09.2011 r. - Malinko, nigdy Cię nie zapomnę [*].

Uns

Od: Sob maja 28, 2011 21:00

Post » Śro cze 08, 2011 20:12 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Karola podaj mi maila na PW, jak będę w robocie (poniedziałek) to podeślę ci takie teksty do druku (w niektórych lecznicach już są rozwieszone, w TOZie chyba i w Schronie też powinno być - dawałam w każdym razie). Takie do powieszenia na dużej kartce i takie małe jako "ulotki" z apelem "Zostań Domem Tymczasowym".
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro cze 08, 2011 20:16 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Tak tak im więcej osób tym lepiej :ok:
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Śro cze 08, 2011 20:24 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Gicio :ok:

Gibutku, już ślę PeWu ;)

ciekawa.swiata

Post » Czw cze 09, 2011 9:13 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Do góry, i melduję się jako tymczas! :D :ok:

Maniamana

Od: Śro cze 08, 2011 14:08

Post » Czw cze 09, 2011 20:43 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Maniamana :ok:

spadamy moi droc :)

ciekawa.swiata

Post » Sob cze 11, 2011 17:54 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Podnoszę,
zapraszajcie proszę znajomych do wydarzenia na FB, Domy Tymczasowe naprawdę są w tej chwili bardzo pilnie potrzebne... :kotek:

ciekawa.swiata

Post » Nie cze 12, 2011 5:55 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

ciekawa.swiata pisze:Podnoszę,
zapraszajcie proszę znajomych do wydarzenia na FB, Domy Tymczasowe naprawdę są w tej chwili bardzo pilnie potrzebne... :kotek:

:!: :!: :!:
Obrazek

ASK@

Post » Nie cze 12, 2011 14:24 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

Mam pewną propozycję. Zgłaszajcie na PW kociaki, które aktualnie potrzebują DT.
Podzielimy je na kategorie według województw i w obrębie województw według miejscowości i będziemy wklejać tutaj z prośbą o DT.
Możemy również dorzucać je do albumu wydarzenia na FB.
To zwiększy szanse kociaków na znalezienie DT lub DS, a jednocześnie pokaże konkretne przypadki i być może ułatwi potencjalnym opiekunom podjęcie decyzji o wzięciu zwierzaczka na tymczas.
Co o tym sądzicie?

ciekawa.swiata

Post » Nie cze 12, 2011 16:19 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

dobra, nikt mi nie odpowiada, a mam już pierwsze zgłoszenia :P

jeśli macie jakieś zastrzeżenia, propozycje zmian lub pomocy przy prowadzeniu wątku... zapraszam do podzielenia się nimi :)

ciekawa.swiata

Post » Nie cze 12, 2011 16:45 Re: POTRZEBNE DOMY TYMCZASOWE...

:kotek:
krynia08

[następna]