Chora kotka perska

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 11, 2011 15:42 Chora kotka perska

Witam :) mam dośc spory problem ponieważ kupiłam kotkę perską ok. 7 miesięcy temu jedynymi informacjami od właścicielki było usuniecie macicy z powodu ropniaka jednak po pewnym czasie kotka zaczęła chorowac siusianie, biegnka, wymioty itd . Wykonałam jej badania jednak nie wyszły one wspaniałe powiem ze wręcz tragiczne :( , w dodatku w ostatnim czasie nie chce jeśc, pic ciągle jest smutna i niechętna do zabaw . wyniki badań wykazały ;pęcherz moczowy średnio wypełniony , o pogrubiałej ścianie, wewnatrz widoczne liczne unoszace sie elementy morfotyczne, śledziona homochogenna, nieco obrzęknięta, nerka lewa prawidłowej wielkości, o poszerzonych miedniczkach i cechach zastoju moczu, nerka prawa cechy wielocystowatości nerki , wątroba mała, heterogenna, liczne ogniska hyperechogenne, woreczek żółciowy średnio wypełniony bez patologicznej zawartosci .Proszę o pomoc żadne leki już nie pomagają , co zrobic by piła i jadła ?

тяυѕкαωкα♥

Od: Sob cze 11, 2011 14:49

Post » Sob cze 11, 2011 15:57 Re: Chra kotka perska

Niezbędne jest zrobienie morfologii ogólnej z biochemią, próbami nerkowymi i watrobowymi oraz zrobienie testów na choroby zakaźne typu białaczka, fiv.
Napisz o koci więcej wiek, skąd kupowane i dlaczego sprzedawane (nawet swoje przypuszczenia) jakie ma szczepienia wbite w książeczkę, czy to kot hodowlany (jaka hodowla), jak długo ten stan się utrzymuje.
I to na cito, bo stan wygląda z opisu na bardzo zły

inga.mm

Od: Pon lut 21, 2011 22:42

Post » Sob cze 11, 2011 16:04 Re: Chra kotka perska

Napisz proszę z jakiej hodowli jest Twoja kotka perska.

Jeśli nie ma rodowodu, to nie jest perska tylko co najwyżej w typie rasy a Ty nabiłaś interes pseudohodowcy- nic więc dziwnego, że kociczka chora- dla nich liczy się kasa. Nic więcej- a już na pewno nie dobro czy zdrowie kota.

I faktycznie może warto zrobić rajd po weterynarzach aż w końcu któryś zacznie działać? My na forum kici nie uleczymy, niestety.

EwaG

Od: Sob gru 26, 2009 18:15

Post » Sob cze 11, 2011 16:06 Re: Chra kotka perska

Napisz skad jestes, moze ktos z Twojej okolicy poleci jakiegos dobrego weta.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Sob cze 11, 2011 17:05 Re: Chra kotka perska

kotka ma 3,5 roku , rodzice rodowodowi , na poczatku nie bylo żadnych podejrzeń

тяυѕкαωкα♥

Post » Sob cze 11, 2011 17:07 Re: Chra kotka perska

Jestem spod Legnicy i nawet bylam w weterynari we Wrocławiu , Świebodzicach , Strzegomiu i nic żadne leki nie pomagają

тяυѕкαωкα♥

Post » Sob cze 11, 2011 17:16 Re: Chora kotka perska

Kotka była kupiona w Warszawie od kobiety która wczesniej kupiła ja w hodowli , a powodem był brak czasu poniewaz urodziło się dziecko . W książeczce była wzmianka o zapaleniu ropomacicznym i o wykonanej operacji usuwającej macice , jeżel chodzi o szczepienia to był komplet

тяυѕкαωкα♥

Post » Sob cze 11, 2011 17:21 Re: Chra kotka perska

Rodzice rodowodowi a czy ona ma rodowód?
Powtórzę: kot bez rodowodu nie jest rasowy. A rodowód to nie tylko papierek, ale gwarancja m.in. najwyższej jakości opieki weterynaryjnej nad całym miotem, karmienia najlepszymi karmiami itp itd.

Jeśli jest rodowód to znajdź namiary hodowcy i poradź się jego, może zna historię choroby wśród danego miotu?
Zakładam jednak, że kociątko było wzięte z pseudohodowli i dlatego jest wątłego zdrowia. Popytaj znajomych kociarzy, może ktoś doradzi Ci na prawdę dobrego weterynarza który pomoże kici. Niestety weterynarz weterynarzowi nierówny.

EwaG

Od: Sob gru 26, 2009 18:15

Post » Sob cze 11, 2011 17:28 Re: Chra kotka perska

czy możesz zamieścic tu wypis z wyników badania krwi, jeśli takie było robione?

inga.mm

Post » Sob cze 11, 2011 17:29 Re: Chra kotka perska

Kotka nie ma rodowodu ponieważ nie był mi potrzebny jednak była taka możliwośc
Kotka nie pochodzi z wielkiej hodowli to jedynie kobieta która ma parke rodowodowych kociaków z papierami
odwiedziłam juz wiele klinik i zrobiłam wiele badan jednak z kazdym badaniem jest jeszcze gorzej , a leki nie działają nic nie je nie pije , wymiotuje przeszła na dietę wątrobowo nerkową i siusia jedynie kieliszek dziennie

тяυѕкαωкα♥

Post » Sob cze 11, 2011 17:32 Re: Chra kotka perska

zrób zdjęcie wyników i wrzuc tu adres zdjęcia

inga.mm

Post » Sob cze 11, 2011 17:35 Re: Chra kotka perska

тяυѕкαωкα♥ pisze:Kotka nie ma rodowodu ponieważ nie był mi potrzebny jednak była taka możliwośc

Gdyby była taka możliwość- kotka rodowód by dostała. Jest to niejako automatyczne. Rodowód nie jest potrzebny Tobie, a kotu. Właśnie po to, by- jak wspomniała któraś z przedpiśczyń- móc w kryzysowej sytuacji przeanalizować czy w danym miocie nie ma jakiś felerów, chorób wrodzonych itp.

Wrocław to UP, słyszałam, że tam sporo specjalistów można znaleźć.
I poproś moda o przeniesienie na Koty, tam więcej osób zagląda.
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Sob cze 11, 2011 17:41 Re: Chra kotka perska

niestety mam problemy z dodaniem wyników na tą stronę , podaj mi proszę swój adres poczty to wtedy wyslę bez problemu

тяυѕкαωкα♥

Post » Sob cze 11, 2011 17:43 Re: Chra kotka perska

Wrocław to UP, słyszałam, że tam sporo specjalistów można znaleźć.
I poproś moda o przeniesienie na Koty, tam więcej osób zagląda.

mozesz mi podac dokładnie gdzie znajdę osoby które wiedzą gdzie jest dobra weterynaria ?

тяυѕкαωкα♥

Post » Sob cze 11, 2011 17:57 Re: Chra kotka perska

тяυѕкαωкα♥ pisze:niestety mam problemy z dodaniem wyników na tą stronę , podaj mi proszę swój adres poczty to wtedy wyslę bez problemu

inga.mm@hotmail.com

inga.mm

[następna]