Czarna Modelina :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 10, 2011 6:43 Re: Czarna Modelina :)

Cwaniara czuje się pewnie :D Dzisiaj poczułem jakby mi ktoś palec od nogi próbował rozciąć, a tam oczywiście czarna wyrocznia siedząca na stoliku udająca, że to wcale nie ona i oczywiście chcąca żebym wstał :mrgreen: Jednak koty rządzą światem :D

BubuPN

Od: Pon gru 10, 2007 20:25

Post » Pt cze 10, 2011 10:10 Re: Czarna Modelina :)

nie pozwól się sterroryzować.
Koty to bardzo mądre stworzenia i umieja wykorzystac to na co im pozwala się.
Trudno potem je odzwyczaić od brzydkich nawyków

inga.mm

Od: Pon lut 21, 2011 22:42

Post » Pt cze 10, 2011 10:35 Re: Czarna Modelina :)

Nie było źle. Uzupełniłem michę i poszedłem dalej spać :) Ten nawyk akurat jeszcze nie jest uciążliwy. Bardziej staram się ją oduczyć wchodzenia w różne dziwne miejsca, gdzie może narobić dużo hałasu albo coś może polecieć :)

BubuPN

Post » Pt cze 10, 2011 10:36 Re: Czarna Modelina :)

no to bedziesz miał zajecie pewnie na parę miesiecy.

Koty uwielbiaja wpychac sie w szczeliny, włazic na piramidy, a jeszcze jeśli coś szeleści lub grzechocze, to orgia szcześcia.

inga.mm

Post » Pt cze 10, 2011 10:53 Re: Czarna Modelina :)

A jak nauczyć kota korzystać z drapaka?

BubuPN

Post » Pt cze 10, 2011 12:46 Re: Czarna Modelina :)

próbowałam nauczyć mojego Vita.
Niestety bezskutecznie, wiec chyba nie znajdziesz u mnie porady.
Wiem, że młode koty mozna dostawić do drapaka i pociagac łapkami po powierzchni.
Niektóre łapia to

inga.mm

Post » Pt cze 10, 2011 12:57 Re: Czarna Modelina :)

Można drapak "namaścić" ulubionym sosikiem z jedzonka , walerianą. To czasem pomaga. Przynajmniej zainteresuje się tym ustrojstwem. :lol: :ok:

grajda

Od: Pt mar 13, 2009 9:06

Post » Pt cze 10, 2011 13:07 Re: Czarna Modelina :)

BubuPN pisze:Nie było źle. Uzupełniłem michę i poszedłem dalej spać :) Ten nawyk akurat jeszcze nie jest uciążliwy. Bardziej staram się ją oduczyć wchodzenia w różne dziwne miejsca, gdzie może narobić dużo hałasu albo coś może polecieć :)

oduczyć kota wchodzić w dziwne miejsca,udał Ci się żart :ryk: :ryk: :ryk:

drapak po pierwsze trzeba umieścić w dobrym miejscu;drapanie u kotów oprócz ostrzenia pazurków ma funkcję znaczenia terenu,więc nawet największe kocie drzewko będzie olane,jeśli będzie stało w kącie nieużywanego pokoju.to musi być miejsce koło którego często przechodzisz-np.kąt w przedpokoju,koło drzwi jakiegoś pomieszczenia.
wysmarowanie walerianą lub kocimiętką może pomóc.
poza tym Ty też musisz pokazać co się z tym robi.codziennie drap drapak,symbolicznie,kot ma po prostu widzieć,że tam się zostawia wizytówkę.
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Pt cze 10, 2011 13:30 Re: Czarna Modelina :)

No drapak jest w punkcie przelotowym, czyli w korytarzu i nie sposób go nie zauważyć. Wczoraj się nim zainteresowała i powąchała go nawet.

Jeśli chodzi o wchodzenie w różne dziwne miejsca, to znalazłem dobrą metodę na koty na jednym z portali. Chwycić za sierść w okolicy karku i psytnąć. Co prawda muszę to robić kilka razy, ale w końcu jej się odechciewa popełniać ponownie dane przewinienie :) Jedyne co, to przez jakieś pół godziny ma focha i leży na parapecie :D

BubuPN

Post » Pt cze 10, 2011 19:47 Re: Czarna Modelina :)

znaczy mądra dziewczynka i uczy się.
Mój Lucek jest psotnik i niekoniecznie stosowanie "kar" pomaga.
On skubany wie, że prawdziwej kary nie ma w moim domu

inga.mm

Post » Pt cze 10, 2011 21:07 Re: Czarna Modelina :)

Ja próbuję moją tak uczyć, że owszem pozwalam jej na wiele, ale są pewne granice i powoli acz sukcesywnie się ich uczy.

BubuPN

Post » Sob cze 11, 2011 14:03 Re: Czarna Modelina :)

No to problem z kupą wydaje się być rozwiązany, ale doszedł nowy. Między 4, a 6 rano kot świruje co drugą noc. Poczytałem trochę w Google i są dwie opcje - przyzwyczaić się albo zmęczyć kota w dzień. Postanowiłem tę drugą wybrać i zobaczymy co będzie. Zabawkami nie chce się bawić, ale upodobała sobie kabel USB i bawi się tak: http://www.youtube.com/watch?v=OxpGsZpHS9U :) Tylko wybaczcie mały bałagan w mieszkaniu ;)

BubuPN

Post » Sob cze 11, 2011 14:08 Re: Czarna Modelina :)

no i już wiesz jakie teraz zabawki preferuje.
Zrób jej na sznurku czy tasiemce jakiś dydndołek i zachęcaj ja do zabawy tym czymś.
U mnie wisi jakieś kółko z kulką na czymś podobnym do sznurówki. Zawiesiłam w drzwiach na poprzeczce do podciągania się.
co do porannych harców, u mnie o tej godzinie śpią jak zabite, ale wczesniej swoje musiałam wycierpieć.
Koty lubią nocny tryb życia, a najbardziej chyba świt.
Z czasem przyzwyczajaja się do trybu życia domu.
Ona na razie ustala jakie reguły w domu rządzą.

inga.mm

Post » Sob cze 11, 2011 14:10 Re: Czarna Modelina :)

Witam!
Tylko nie zostawiaj jej zabawek ze sznurkami jak wychodzisz z domu, żadnych sznurków, tasiemek, wędek kocich luzem - może się oplątać.

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Sob cze 11, 2011 14:19 Re: Czarna Modelina :)

Normalne kocie zabawki to ona ma w nosie. Generalnie dopóki jej się nie podstawi czegoś do zabawy, to sama z siebie nie zacznie. Jedynie nad ranem próbuje bić rekordy wysokości i biega jak poparzona.

BubuPN

[poprzednia][następna]