Moderator: Moderatorzy
Zakocona pisze:Znowu sika pod siebie od 2 dni. Jeszcze złapiemy mocz, ale musimy czekać aż będzie znowu sikała do kuwety.
Mam wrażenie, że Micia ma rodzaj demencji.Nasz poprzedni pies tak miał, że załatwiał się pod siebie. Micia jakby zapomina o kuwecie. Wysika się na podkład, na którym leży, a potem schodzi na dół, żeby się napić. Cięzko chodzi, z wyraźnym trudem, ale skoro potrafi podejśc do miski to powinna też wejśc do kuwety. Nieraz tydzień ładnie sika do piasku, a potem ma 3-4 dni sikania na legowisko. Poprzednie badania moczu nic nie wykryły. Zobaczymy co będzie teraz. Ciekawe, że prześwietlenie nie wykazało dużych zmian w stawach, więc skąd ta sztywność w chodzeniu? To się nasila odkąd skończyła 18 latek. Oczywiście weci nie mają pomysłów .
Miodalik pisze:Moj OKI zdecydowal, ze bedzie jadl mieso. Surowe. Tylko i wylacznie. Nie tyka nic innego. Tak mial w poprzednim tygodniu przez kilka dni, tak jest teraz znow. To nie jest zbyt zdrowa dieta dla nerkowca, prawda ?
Slonko_Łódź pisze: Może zostanę uznana za heretyka ale w przypadku diety niskobiałkowej u kotów z pnn sądzę, że ma ona taki wpływ jak jedzenie pomidorów przy złośliwym nowotworze z przerzutami- niby mają antyoksydanty ale nie sądzę, żeby ich jedzenie przyniosło efekt, który byłby warty wciskaniu choremu zwierzęciu czegoś na co nie ma ochoty...
PcimOlki pisze:Najczęściej spotykane postępowanie wetów -> karma nerkowa. Badań nie zrobią, ale nakazują karmę nerkową.
annamariaa pisze: mieszam k/d ze zwykłymi, żeby nie zbankrutować
Ewik pisze:Jesteśmy po USG Dieselka ( u dr Siedlickiego). Wszystko jest w porządku! Tak jak zwykle ja na usg nic nie widzę teraz widziałam wyraźnie wszystko...i nereczki w przekrojuWszystko normalnych rozmiarów, bez złogów, miedniczki ok, po prostu idealnie!
W związku z tym luzuję i "dowadniam" go.
Ewik pisze:...Zastanawiam sie tylko nad białkiem w diecie. Skąd mam wiedzieć czy jego dieta jest nisko czy wysokobiałkowa? Jak to obliczyć???
PcimOlki pisze:Ewik pisze:Jesteśmy po USG Dieselka ( u dr Siedlickiego). Wszystko jest w porządku! Tak jak zwykle ja na usg nic nie widzę teraz widziałam wyraźnie wszystko...i nereczki w przekrojuWszystko normalnych rozmiarów, bez złogów, miedniczki ok, po prostu idealnie!
W związku z tym luzuję i "dowadniam" go.
Co z posiewem i morfologią?
Ewik pisze:...Zastanawiam sie tylko nad białkiem w diecie. Skąd mam wiedzieć czy jego dieta jest nisko czy wysokobiałkowa? Jak to obliczyć???PcimOlki pisze:A po co?
Ewik pisze:.....
Skoro zbyt dużo białka może podnieśc poziom kreatyniny to chyba warto by to sprawdzić?
asfodel pisze:http://www.labtestsonline.pl/tests/Creatinine.html?tab=5
"2. W jaki sposób dieta wpływa na poziom kreatyniny?
Poziom kreatyniny zazwyczaj nie zmienia się przy normalnej diecie. Może być o 10-30% wyższy u osób, które spożywają bardzo dużo mięsa."
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 4 gości