Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 10, 2011 10:15 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Temu panu jakoś nikt nie zarzuca, że jest stary i nieestetyczny :wink:
Obrazek

Nie rozumiem też pogardliwego stosunku do starych kociar, nawet jeśli chodzą sobie w tym śmierdzącym szlafroku. Kiedy nasz kocur się zgubił (uciekł przez balkon, wtedy jeszcze nieosiatkowany) to właśnie taka stara, pomarszczona, samotna kociara pomogła nam go znaleźć i złapać. Przy bliższym poznaniu okazało się zresztą, że to bardzo ciekawa kobieta, chociaż nieco zdziwaczała. Od kilku lat nie żyje. Gdybym miała pieniądze, to sama bym jej pomnik wystawiła :)

Afryka

Od: Nie kwi 12, 2009 16:16

Post » Pt cze 10, 2011 10:21 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Afryko, według mnie trzeba zwalczać ten stereotyp starszych Pań, lekko szurniętych, mających w domu 34 koty, pachnących kocimi fekaliami. Ilekroć ma okazję o tym mówić, to staram się, myślę, że wielu/wiele się stara, a tu jeden pomysł i kolejny krok do tyłu. A Panie Kociary szanuję i pomagam, jak mogę i jeśli. No, ale ja sypię cukrem po truskawkach.
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Pt cze 10, 2011 10:26 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

lutra pisze:Afryko, według mnie trzeba zwalczać ten stereotyp starszych Pań, lekko szurniętych, mających w domu 34 koty, pachnących kocimi fekaliami. Ilekroć ma okazję o tym mówić, to staram się, myślę, że wielu/wiele się stara, a tu jeden pomysł i kolejny krok do tyłu. A Panie Kociary szanuję i pomagam, jak mogę i jeśli. No, ale ja sypię cukrem po truskawkach.

Akurat ta moja znajoma starsza pani kociara miała w domu dwa psy i ani jednego kota. Ale dokarmiała wszystkie okoliczne podwórkowe biedaki, walczyła z sąsiadami o zostawianie okienek od piwnic itp. Obserwuję też sytuację na swoim osiedlu - wśród osób dokarmiających zwierzaki (koty, gołębie) są głównie starsze panie. Co nie znaczy, że od razu są kolekcjonerkami i mają Bóg wie ile kotów w domu. Czemu nie dowartościować tych starszych osób, które swój czas i pieniądze przeznaczają na pomoc kotom. Lepiej by było, gdyby wpłaciły na Radio Maryja?

Afryka

Post » Pt cze 10, 2011 10:30 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Myślę, że czym innym jest nasz osobisty stosunek do starych kociar (na ogół pozytywny) a czym innym ogólnospołeczny stereotyp (raczej negatywny). I to ze stereotypem należy walczyć, a co najmniej uświadamiać, że jest nieprawdziwy.
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt cze 10, 2011 10:32 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Dokladnie..A taki stereotyp zawsze bedzie dzialal na szkode kotow.

Pomysl wiec niekoniecznie mi sie podoba. 8)
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt cze 10, 2011 10:35 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Mnie taki wizerunek kociary ("stara wariatka") kojarzy się ze zbieraczką, u której koty mnożą się, chorują i jedzą makaron z tesco. Sądzę, że odbiór społeczny jest podobny. Nie wydaje mi się sensowne stawianie takim osobom pomników i utrwalanie takiego wizerunku - znam przecież wiele kociar a żadna tak nie wygląda.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pt cze 10, 2011 10:37 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Afryka pisze:
lutra pisze:Afryko, według mnie trzeba zwalczać ten stereotyp starszych Pań, lekko szurniętych, mających w domu 34 koty, pachnących kocimi fekaliami. Ilekroć ma okazję o tym mówić, to staram się, myślę, że wielu/wiele się stara, a tu jeden pomysł i kolejny krok do tyłu. A Panie Kociary szanuję i pomagam, jak mogę i jeśli. No, ale ja sypię cukrem po truskawkach.

Akurat ta moja znajoma starsza pani kociara miała w domu dwa psy i ani jednego kota. Ale dokarmiała wszystkie okoliczne podwórkowe biedaki, walczyła z sąsiadami o zostawianie okienek od piwnic itp. Obserwuję też sytuację na swoim osiedlu - wśród osób dokarmiających zwierzaki (koty, gołębie) są głównie starsze panie. Co nie znaczy, że od razu są kolekcjonerkami i mają Bóg wie ile kotów w domu. Czemu nie dowartościować tych starszych osób, które swój czas i pieniądze przeznaczają na pomoc kotom. Lepiej by było, gdyby wpłaciły na Radio Maryja?

czyli nie jest taka, jak Pani Pomnikowa, tak? Albo inaczej nie jest taka, jaki obraz kociary daje pomnik..., a nie można by zrobić pomnika Człowieka kochającego koty, czegoś neutralnego bardziej?
Nie wiem, nie podoba mi się stereotyp i jego powielanie.
:)
Obrazek Obrazek

lutra

Od: Czw kwi 05, 2007 13:02

Post » Pt cze 10, 2011 10:44 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

seidhee pisze:Mnie taki wizerunek kociary ("stara wariatka") kojarzy się ze zbieraczką, u której koty mnożą się, chorują i jedzą makaron z tesco. Sądzę, że odbiór społeczny jest podobny. Nie wydaje mi się sensowne stawianie takim osobom pomników i utrwalanie takiego wizerunku - znam przecież wiele kociar a żadna tak nie wygląda.

Zgadzam się. A media zrobiłyby więcej dobrego pokazując mądre reportarze o ludziach sensownie pomagających zwierzętom.
Sprawne Łapy Fizjoterapia Zwierząt http://sprawnelapy.pl/
Fundacja KOT http://fundacjakot.pl/

justyna p

Od: Pon paź 18, 2010 19:45

Post » Pt cze 10, 2011 10:49 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

lutra pisze:czyli nie jest taka, jak Pani Pomnikowa, tak? Albo inaczej nie jest taka, jaki obraz kociary daje pomnik..., a nie można by zrobić pomnika Człowieka kochającego koty, czegoś neutralnego bardziej?
Nie wiem, nie podoba mi się stereotyp i jego powielanie.
:)

Ależ ona właśnie tak wyglądała - starsza pani w płaszczu sprzed dwudziestu lat i moherowym berecie na głowie, otoczona kotami :D Jeśli chodzi zbieractwo zwierząt, to znam osobiście tylko jedną taką i jest kobietą na oko koło czterdziestki. Na główkę może upaść każdy, niezależnie od wieku.

Afryka

Post » Pt cze 10, 2011 10:50 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Oj.. mimo wszystko chyba jednak jest to trochę utrwalanie stereotypu..
zwłaszcza, że 'przeciętna' kociara/kociarz wcale a wcale tak nie wygląda..
a też poświęca się nierzadko do granic możliwości
i wydaje ostatnie grosze na pomoc kotom..
swoją drogą tak sobie myślę, że wystawianie pomnika jest poniekąd podnoszeniem pomagania zwierzętom do rangi
dziwactwa? sukcesu? czegoś wyjątkowego ? a to raczej norma powinna być..
no ale cóż..

szczerze mówiąc wolałabym, żeby Pani Sienkiewicz te pieniądze przeznaczyła
np na dobrą karmę dla psów ze schroniska w Milanówku...zwłaszcza, że oficjalnie się nim opiekuje... a psom dobrego jedzenia brak :/

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Pt cze 10, 2011 11:15 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Zofia&Sasza pisze: W swoim czasie Krystyna Sinkiewicz zażarcie broniła Bożeny Wahl... :?

Małe OT.
No skoro czołowi przedstawiciele znanych fundacji jej bronili...
Krystynie Sienkiewicz, to się jednak mniej dziwię niż np. Arce. :?
Feebee

Post » Pt cze 10, 2011 11:19 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Podoba mi sie pomysl.

Projekt raczej tez.

Gdybym karmila czy odlawiala w nocy koty po smietnikach czy roznych - nie zawsze
czystych i bezpiecznych - miejscach, prawdopodobnie wkladalabym
na siebie jakies najgorsze ubrania. I wygladalabym zapewne podobnie.

Zreszta...

Gdy jednak chodze zalatwiac jakies kocie sprawy dla kocich bied...
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Pt cze 10, 2011 11:33 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Feebee pisze:
Zofia&Sasza pisze: W swoim czasie Krystyna Sinkiewicz zażarcie broniła Bożeny Wahl... :?

Małe OT.
No skoro czołowi przedstawiciele znanych fundacji jej bronili...
Krystynie Sienkiewicz, to się jednak mniej dziwię niż np. Arce. :?

No fakt. A do pomnika kociarza mógłby np. pozować autor wątku :wink: Facet-kociarz, to już w ogóle poza wszelkim stereotypem. :D
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pt cze 10, 2011 11:37 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

seidhee pisze:
Afryka pisze:Co jest właściwie złego w starych wariatkach? Teraz jesteśmy młodymi wariatkami, ale to przecież nie potrwa wiecznie :wink:

Mnie sporo czasu zajęło się pozbycie tej wizji, że jak ktoś zajmuje się kotami to jest wredną babą w śmierdzącym szlafroku wrzeszczącą przez okno na dzieci. Serio.

Ten szlafrok to lekka przesada, ale reszta pasuje :twisted: :spin2:
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pt cze 10, 2011 11:48 Re: Pomnik Kociary - inicjatywa Krystyny Sienkiewicz :))))

Do cholery, co złego jest w byciu lekko szurniętą wariatką? Pochlebiam sobie, że zgodnie z obowiązującymi stereotypami już uchodzę za lekko nieprzewidywalną, a za chwilę będę stara i pomarszczona. I co? Nic, należy mi się szacunek, jak każdemu człowiekowi.

Jesteśmy kociarami z wyboru, dlaczego na siłę chcemy udowadniać, że wśród karmicielek takich wariatek nie ma? Że co? wstydzimy się ich? Ale dzięki nim odwalamy kawał dobrej dla kotów roboty. Do latania po piwnicach z miseczkami są ok, ale do pomników to już eleganckie panie w średnim wieku? Fuj.

A pomijając powyższe, mam ambiwalentny stosunek do samego pomysłu jako takiego.

EDIT: a w ogóle podpisuję się pod postami Afryki.
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

[poprzednia][następna]