ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderator: DoBo

Post » Wto cze 07, 2011 22:33 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ja jednak bym prosiła o wypowiedź Irafal'a, czy jest tak jak piszesz i na podstawie jakich przepisów. Dziękuję.

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto cze 07, 2011 22:46 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

ewkaa pisze:potwierdzenie tytułu (zgłaszane przez druk i kopie certów) = dyplom od fpl

Jasne, jednak do tej pory nie miało to wpływu na dalsze, wyższe tytuły. I tak robiąc IC nie musiałam wyrabiać i okazywać dyplomu CH na wejściu na wystawę.

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto cze 07, 2011 23:28 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ruvil pisze:
ewkaa pisze:potwierdzenie tytułu (zgłaszane przez druk i kopie certów) = dyplom od fpl

Jasne, jednak do tej pory nie miało to wpływu na dalsze, wyższe tytuły. I tak robiąc IC nie musiałam wyrabiać i okazywać dyplomu CH na wejściu na wystawę.

otóż to!
wayless pisze:
devoli pisze:
wayless pisze:wiam,

zdobyte tytuly kotow zatwierdza sie dyplomem wystawionym przez FPL.
Do wystawienia w/w dyplomu biuro rodowodowe potrzebuje kopii dyplomow.

druk do pobrania na stronie FPL oraz zapewne w siedzibie kazdego klubu

https://docs.google.com/viewer?url=http ... .doc&pli=1

koszt dyplomu w zaleznosci od marzy klubowej 10-20 pln plus ew. rozeta, ktora przy zdobyciu SC/SP jest darmowa.

brgds,

zdobyte tytuły POTWIERDZAŁO się do tej pory nie dyplomem, który trzeba okazywać na wystawach tylko kopiami dyplomów i odpowiednim drukiem o którym piszesz. Kot miał zatwierdzony tytuł i do widzenia. To czy chcę mieć dyplom na dany tytuł to moja prywatna sprawa... co się zmieniło i dlaczego??

witam,

na trzeciej stronie watku irafal napisal jak nizej:

lrafal pisze:
Członkostwo DCC w FPL (i tym samym w FIFe) zostało zawieszone ale udział w wystawach członkom klubów z poza FIFe zapewnia art 8.2 reg. wystawowego FIFe.
Sekretariat DCC potwierdza zgłoszenia pieczątką, trzeba je mieć ze sobą na wystawie, dla klas 1-8 należy mieć ze sobą dyplom uzyskania tytułu wystawiony przez członka FIFe uprawniający do wystawiania kota w wyższej klasie niż otwarta.

Oznacza to, iz wymog ten odnosi sie do zawieszonego w prawach czlonka FPL klubu DCC.

Podsumowujac:
albo pakujesz dyplomy do ew. okazania w sekretariacie na wystawie,
albo zmieniasz klub,
albo czekasz na rozwiazanie kwestii pomiedzy Zarzadmi DCC i FPL i nie jezdzisz na wystawy.

Jak sama zaznaczylas

devoli pisze:To czy chcę mieć dyplom na dany tytuł to moja prywatna sprawa...

brgds,

tak napisałam a to dlatego, ze do tej pory nie musiałam okazywać na żadnej wystawie w żadnym kraju dyplomu jako potwierdzenia uzyskania tytułu, jak mniemam ty też nie.... dlatego decyduję czy potrzebuję dyplom do obramowania i powieszenia na ścianie czy też nie 8)
poczekaj bo nie wiem czy dobrze zrozumiałam: to dotyczy tylko członków DCC? to dlaczego wyżej napisałaś że "zdobyte tytuly kotow ZATWIERDZA SIĘ dyplomem wystawionym przez FPL."?? sie nie potwierdza tylko potwierdzają członkowie DCC? dlaczego pytam raz jeszcze?

devoli

Od: Sob cze 06, 2009 21:11

Post » Wto cze 07, 2011 23:36 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

wayless pisze:druk do pobrania na stronie FPL oraz zapewne w siedzibie kazdego klubu

https://docs.google.com/viewer?url=http ... .doc&pli=1

zapewne, ale to jest druk zatwierdzenia tytułu a nie przymusowego wyrabiania dyplomu do okazywania go na wystawach :wink:

devoli

Post » Śro cze 08, 2011 0:01 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

devoli pisze:ale to jest druk zatwierdzenia tytułu

Nie.

To jest druk wystąpienia o tytuł.

Potwierdzeniem tytułu jest "dyplom".

Równie dobrze mógłby być ten sam druk wystąpienia z adnotacją na dole zrobioną przez FPL "zatwierdzono tytuł...".

Jednak wolę mieć elegancki "dyplom" niż taki papier z adnotacją.

W czasach SHKRP potwierdzenie nadania przydomka to zaznaczony ręcznie kółkiem, czerwonym długopisem, na wystąpieniu o przydomek ten właściwy (z kilku do wyboru) i na bokach podpisy, notatki i pieczątki.
Mogę pokazać ten dawny, "elegancki inaczej". Wstyd mi go gdziekolwiek wysłać.

Wolę obecny.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro cze 08, 2011 0:29 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

MariaD pisze:

Nie.

Potwierdzeniem tytułu jest "dyplom".

Równie dobrze mógłby być ten sam druk wystąpienia z adnotacją na dole zrobioną przez FPL "zatwierdzono tytuł...".

Jednak wolę mieć elegancki "dyplom" niż taki papier z adnotacją.

W czasach SHKRP potwierdzenie nadania przydomka to zaznaczony ręcznie kółkiem, czerwonym długopisem, na wystąpieniu o przydomek ten właściwy (z kilku do wyboru) i na bokach podpisy, notatki i pieczątki.
Mogę pokazać ten dawny, "elegancki inaczej". Wstyd mi go gdziekolwiek wysłać.

Wolę obecny.

a ja też mam taki druczek - ''kwitek'' i bardzo go szanuję !!!
w czasach kiedy go wypisywałam i oczekiwałam na adnotacje, pieczątki i parafki ... zdecydowanie więcej rozumiałam, a i było się do kogo zwrócić z pytaniem, problemem - i uzyskiwało się odpowiedź !!!

a teraz zaczyna mieć to wszystko wymiar magiczny ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Śro cze 08, 2011 7:48 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

devoli pisze:

tak napisałam a to dlatego, ze do tej pory nie musiałam okazywać na żadnej wystawie w żadnym kraju dyplomu jako potwierdzenia uzyskania tytułu, jak mniemam ty też nie....

to widocznie tylko ja miałam raz problem i to w Niemczech - w marcu 2008r na wystawie klubu KfB (Katzenfreunde-Bayern e.V ). Zgłoszenie kota poszło czytelnie wypełnione, potwierdzone pieczęcią klubową ,zaczynaliśmy klasę otwartą - w katalogu zabrakło wpisu ,że kot JW .
Upomniałam się o ten wpis na dyplomie i usłyszałam,że nie wpisali do katalogu i na dyplomie , bo nie przysłałam zaświadczenia 8O
Zwykle wożę ze sobą kserokopie rodowodu i ostatniego dyplomu , więc łaskawie pan prezes klubu niemieckiego dopisał kotu tytuł odręcznie :wink:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro cze 08, 2011 8:09 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

MariaD pisze:

Nie.

nie chcę być drobiazgowa i czepiać się o słowa ale na druku o którym mowa widnieje zapis "proszę o ZATWIERDZENIE tytułu"

Dziewczyny , nie oto chodzi. Ja rozumiem, ze dla kogoś dyplom moze być ważny. Chodzi o to, ze nagle pojawia się przymus okazywania jakiegoś dokumentu dla "wybranych". Przecież wszystkie tytuły, zmiany w rodowodzie itp są zatwierdzane w samym FPL. Wszystko jest sprawdzane w momencie rejestracji kota na wystawę, prawda? Nie musiałam do tej pory okazywać żadnego dyplomu czy jakiejkolwiek zmiany. Kurcze, to tak niemal jakbym miała okazywać rodowód, żeby udowodnić że mam rasowego kota i mogę wejść na wystawę :wink:
Wkurza mnie, że wymysla się jakieś zmiany w których sensu nie mogę się dopatrzyć. Dlatego pytam po co i dlaczego? jak widać nie tylko ja mam wątpliwości...

i przyszła mi do głowy jeszcze jedna rzecz: a jak kot zmienia klasę w czasie łikendu wystawowego? :twisted:
skąd ja wezmę dyplom?? :strach: :wink:

devoli

Post » Śro cze 08, 2011 8:18 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

devoli pisze:Dlatego pytam po co i dlaczego?

może zapytaj w swoim klubie macierzystym, tam z pewnością uzyskasz właściwą odpowiedź, bo wyjaśnienia na forum poddajesz pod ciągłą wątpliwość

EverGreen

Od: Pon sty 30, 2006 21:56

Post » Śro cze 08, 2011 8:27 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

devoli pisze:
MariaD pisze:

Nie.

nie chcę być drobiazgowa i czepiać się o słowa ale na druku o którym mowa widnieje zapis "proszę o ZATWIERDZENIE tytułu"

Ten druk ma nazwę " Zatwierdzenie tytułu kota" , do którego dołączasz kserokopie dyplomów i kart ocen z wystaw . Wg mnie jest to potrzebne , bo macierzysty klub oraz FPL ma możliwość odnotowania sobie ,że taki a taki kot skończył jakiś tytuł .
Była tu ostatnio jakaś pyskóweczka, że któryś kot jest po raz kolejny na wystawie i zdobywa któryś z kolei certyfikat na jakiś tytuł (a już mu się nie należy i powinien być w klasie wyższej)
Dyplom jest tylko fajnym dodatkiem do zatwierdzonego tytułu i prawdopodobnie większość wystawców to sobie chwali.
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Śro cze 08, 2011 8:28 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Tak to rozumiem.

1. Dyplom z tytułem jest potwierdzeniem, że kot może być wystawiany w danej kategorii, ale patrz punkt drugi.
2. Są sytuacje kiedy kot pierwszego dnia wystawy zdobył wszystkie certyfikaty na tytuł, lub hodowca pojechał na dwie wystawy w krótkim czasie i po prostu fizycznie niemożliwe jest żeby miał już dyplom z tytułem. Wtedy jako potwierdzenie prawa do tytułu uważa się dyplomy z certyfikatami.

Dobrze rozumuję?
Za moje wypowiedzi nie odpowiada DCC, gdyż nie jestem członkiem DCC :-)
Obrazek

Geralt Redhammer

Od: Pt cze 03, 2011 16:30

Post » Śro cze 08, 2011 8:32 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Problem z dyplomami dotyczy kotów z poza FIFe, jak wynika z interpretacji również DCC. Jeżeli kot klubu spoza FIFe zmieni klasę, to możesz już tylko zgłosić absencję. Inna sprawa, że z przepisu który wszedł w życie 01.06 wynika, że zupełnie niemożliwe staje się zgłoszenia kota spoza FIFe w klasie wyższej niż otwarta i to niezależnie od dyplomu.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro cze 08, 2011 8:39 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Obawiam się, że nie.
Bo w świetle nowego przepisu - chyba (bo nie wiem, jak on dokładnie brzmi) - kotu spoza FIFe (a ponoć za takie uznaje się koty z DCC) można zaledwie skończyć rozpoczęty tytuł powyżej klasy 9 i 10, żeby zdobywać kolejne trzeba stać się członkiem członka członka FIFe. Kończysz tytuł na wystawie i następnego dnia możesz kota jedynie pokazać w klasie 15.

EDIT: Odpowiadałam na post Devoli.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro cze 08, 2011 8:55 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Geralt Redhammer pisze:Tak to rozumiem.

1. Dyplom z tytułem jest potwierdzeniem, że kot może być wystawiany w danej kategorii, ale patrz punkt drugi.
2. Są sytuacje kiedy kot pierwszego dnia wystawy zdobył wszystkie certyfikaty na tytuł, lub hodowca pojechał na dwie wystawy w krótkim czasie i po prostu fizycznie niemożliwe jest żeby miał już dyplom z tytułem. Wtedy jako potwierdzenie prawa do tytułu uważa się dyplomy z certyfikatami.

Dobrze rozumuję?

Żle. Do wejścia w życie nowego przepisu wystawcy spoza FIFe musieli legitymować się dyplomem lub certami uprawniającymi do wystawienia kota w konkretnej klasie wyższej niż otwarta. W nowym, nieopublikownym przepisie nie możesz wystawiać kota w klasie wyższej niż otwarta jeżeli nie jesteś członkiem FIFe. Mam tylko nadzieję, że prawo nie działa wstecz i koty zgłoszone przed 01.06 wystawiane będą wegług starego przepisu, czyli za okazaniem certów w sekretariacie.
Obrazek

Satyr77

Od: Pt lip 31, 2009 12:06

Post » Śro cze 08, 2011 9:04 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Satyr77 może jestem zbyt łopatologiczny, ale przepis, który nie został oficjalnie opublikowany nie istnieje! Do chwili jego publikacji nie ma żadnego znaczenia. Nawet jeśli Pan Zdzisio i Pani Krysia twierdzą inaczej, to wszystko musi być na papierze! Co więcej ponieważ prawo nie działa wstecz, to nawet po opublikowaniu nie może obowiązywać na wystawach i imprezach na które już się ktoś zgłosił, bo w momencie zapisania ta osoba godziła się na inny regulamin. A tak by było gdyby podczas zapisywania się na wystawę ktoś zgadzał się na inny regulamin, a podczas wystawy byłby inny regulamin.
Za moje wypowiedzi nie odpowiada DCC, gdyż nie jestem członkiem DCC :-)
Obrazek

Geralt Redhammer

Od: Pt cze 03, 2011 16:30

[poprzednia][następna]