ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Wto cze 07, 2011 13:42 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ave pisze:dla 43 członków FIFe to logiczne, dla Ciebie nie - masz do tego prawo, ale i tak niczego to nie zmieni.
FIFe to organizacja światowa, czy się to komu podoba czy nie, dba o interesy wszystkich swoich członków, więc patrzenie na pewne sprawy czy sytuacje tylko przez pryzmat własnego podwórka jest trochę zaściankowe.
Wystawcy innych federacji nie są na wystawach FIFe traktowani inaczej niż my na wystawach tychże, a polityka OPEN DOOR jest niczym innym jak zachętą dla innych federacji w przyszłej współpracy w ramach WORLD CAT CONGRES

Dbanie o swoje interesy nie uważam za zaściankowe :-) a moim interesem jest to, żeby hodowla kotów była dobrą zabawą i dawała możliwość rywalizacji w różnych federacjach, według różnych zasad (fajnie jest móc sobie coś urozmaicić i wystawić kota w innej konwencji czy na wystawie gdzie jest coś innego oceniane), bez zbędnej biurokracji i przede wszystkim bez wpływu osobistych urazów na moją hodowlę. Myślę, że podobne interesy ma 90% hodowców, a przecież to właśnie nasze interesy powinny reprezentować władze.

Natomiast chętnie posłucham jako nowicjusz (jeszcze nie miałem żadnego miotu). Jakie interesy i wartości stoją za takimi przepisami. Oczywiście zrozumiem jeśli nie będzie Pani miała czasu na wyjaśnianie takich kwestii Żółtodziobowi :-) Każdy ma swoje życie prywatne... Po prostu chcę zrozumieć lepiej kocie środowisko, bo mam wrażenie, że kłótnie i urazy osobiste są tu ważniejsze niż przyjemność z hobby.
Za moje wypowiedzi nie odpowiada DCC, gdyż nie jestem członkiem DCC :-)
Obrazek

Geralt Redhammer

Od: Pt cze 03, 2011 16:30

Post » Wto cze 07, 2011 15:32 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ave pisze:
Oberhexe pisze:Dobry obyczaj nakazuje wprowadzenie takiego vacatio legis, które umożliwia wprowadzenie zmiany w regulaminie przed terminem jej wejścia w życie :wink:

na szczęście w FIFe nie praktykuje się tej zasady - mogłaby wprowadzić dużo bałaganu i nieporozumień biorąc pod uwagę rozrzut językowy członków federacji

Abstrahując od całej dyskusji: dlaczego "na szczęście w FIFe nie praktykuje się [zasady vacatio legis]"? Pierwszy raz słyszę, że jedna z podstawowych zasad państwa prawa jest "zawalidrogą" ...

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Wto cze 07, 2011 15:43 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

OloK. pisze:
Ave pisze:
Oberhexe pisze:Dobry obyczaj nakazuje wprowadzenie takiego vacatio legis, które umożliwia wprowadzenie zmiany w regulaminie przed terminem jej wejścia w życie :wink:

na szczęście w FIFe nie praktykuje się tej zasady - mogłaby wprowadzić dużo bałaganu i nieporozumień biorąc pod uwagę rozrzut językowy członków federacji

Abstrahując od całej dyskusji: dlaczego "na szczęście w FIFe nie praktykuje się [zasady vacatio legis]"? Pierwszy raz słyszę, że jedna z podstawowych zasad państwa prawa jest "zawalidrogą" ...

Vacatio legis (łac. próżnowanie ustawy) – termin prawniczy, oznaczający okres między publikacją aktu prawnego a jego wejściem w życie. W wypadku obszernych i ważnych aktów prawnych wynosić może kilka miesięcy. Celem vacatio legis jest umożliwienie wszystkim zainteresowanym zapoznania się z nowymi przepisami i przygotowanie do ewentualnych zmian, jakie mogą wynikać z ich obowiązywania.
nigdzie nie napisałam, że jest to zawalidroga - tą rolę pełnią skrócone coroczne sprawozdania z GA, do których zobligowani są delegaci odelegowani na GA. Np.:
http://www.felispolonia.eu/public/ga2010.pdf
http://www.felispolonia.eu/public/files/ga2009.pdf
http://www.felispolonia.eu/public/files/ga2008.pdf
itd.
Ave

Post » Wto cze 07, 2011 16:03 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ave pisze:
OloK. pisze:
Ave pisze:

Vacatio legis (łac. próżnowanie ustawy) – termin prawniczy, oznaczający okres między publikacją aktu prawnego a jego wejściem w życie. W wypadku obszernych i ważnych aktów prawnych wynosić może kilka miesięcy. Celem vacatio legis jest umożliwienie wszystkim zainteresowanym zapoznania się z nowymi przepisami i przygotowanie do ewentualnych zmian, jakie mogą wynikać z ich obowiązywania.
nigdzie nie napisałam, że jest to zawalidroga - tą rolę pełnią skrócone coroczne sprawozdania z GA, do których zobligowani są delegaci odelegowani na GA. Np.:
http://www.felispolonia.eu/public/ga2010.pdf
http://www.felispolonia.eu/public/files/ga2009.pdf
http://www.felispolonia.eu/public/files/ga2008.pdf
itd.

Ave, dziękuję za wyjaśnienie tej łacińskiej paremii. Podsumowując, skoro rolę informacyjną pełnią sprawozdania z GA to jednak zasadę vacatio legis się w FIFe praktykuje, czy może jednak "na szczęście nie" ;-)

OloK.

Od: Śro cze 27, 2007 9:15

Post » Wto cze 07, 2011 17:06 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

OloK. pisze:
Ave pisze:

:ok: :ok: :ok:
YennaM

Post » Wto cze 07, 2011 20:01 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Ave

... jeśli wystawca nie FIFe ma kota z tytułem FIFe to wystawia go w odpowiedniej klasie, ale jeśli chce po uzyskaniu odpowiedniej ilości certyfikatów uzyskać tytuł FIFe to musi stać się członkiem tej organizacji - to chyba logiczne ...

być może, że źle rozumiem tak skrótową formę ... ale na >moją logikę< - wcale nie muszę zapisywać się = być członkiem kilku federacji kocich,
1. aby mój kot był wystawiany i oceniany w różnych systemach
2. jeśli kot spełnia wymogi standardu innej federacji, uzyskuje stosowne certyfikaty, odpowiednio wysoką ilość punktów - to uzyskuje tytuł i ma prawo się nim posługiwać, a jego ''przynależność'' jest bez znaczenia ...
/ akurat pers - ma taką możliwość i CFA, FIFe, WCF i TICA nie mają rozbieżności w standardzie /
no, ale ...

natomiast - jedynie wolne wystawianie w klasie 12,11, 9 i 10 członkom innych federacji=nie należącym do klubów FIFe - to jedynie okazja do prezentacji egzemplarzy handlowych, a nie gromadzenia certyfikatów do zaszczytnych tytułów FIFe ...

... "na szczęście w FIFe nie praktykuje się [zasady vacatio legis]" ...

chyba trzeba się będzie cieszyć, jeśli w FIFe nie zacznie praktykować się wprowadzania przepisów działających wstecz ... 8O
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Wto cze 07, 2011 20:53 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Pomijam już fakt, że nie jestem w stanie zrozumieć, jakim cudem obowiązek przestrzegania przepisu, którego dokładna treść nie jest znana, może być w ogóle wymagany (doświadczony sędzia-cywilista nie mógł w to uwierzyć). Nie mogę zrozumieć, jakim cudem może to być "szczęśliwe" w organizacji międzynarodowej, liczącej tylu członków - wydawałoby się, że dla maksymalnej jasności należy najpierw ogłosić owe przepisy w obowiązujących językach, w postaci ujednoliconej.
Ale zapewne przemawia przeze mnie głupi legalizm. Nie po raz pierwszy i nie ostatni, zapewne.

A co do przestrzegania w FIFe zasady vacatio legis, to chyba jednak nie do końca masz rację, Ave. W końcu większość postanowień GA wchodzi w życie nie ze skutkiem natychmiastowym, lecz od 1 stycznia następnego roku.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Wto cze 07, 2011 21:00 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Trochę nie ogarniam tej kuwety. Czepiając się jak rzep kociego ogona przeanalizuję kilka napisanych w tym topiku słów.

„Członkostwo DCC w FPL (i tym samym w FIFe) zostało zawieszone ale udział w wystawach członkom klubów z poza FIFe zapewnia art 8.2 reg. wystawowego FIFe.”

Zgodnie z art.8.2 punkt 2 podpunkt b:
„Dorosły kot lub kastrat nie posiadający tytułu FIFe musi być wystawiony w klasie 9 lub, odpowiednio, 10; kot posiadający tytuł FIFe lub certyfikaty w kierunku jakiegoś tytułu uzyskane na wystawach FIFe wystawiony będzie w odpowiedniej klasie.”

Jeśli dobrze to rozumiem to posiadanie tytułu lub certyfikatów w kierunku jakiegokolwiek tytułu powoduje że kot będzie wystawiany w swojej klasie i nie trzeba jakichkolwiek dodatkowych potwierdzeń wystawianych przez kogokolwiek.
Przytoczony artykuł pochodzi z Regulaminu Wystawowego FIFe zamieszczonego na oficjalnej stronie FPL i jest opatrzony datą 01.01.2011. Nie natrafiłem na regulamin czy zmiany opatrzone późniejszą datą.

Jeżeli zgodzimy się z założeniem że zawieszenie jest równorzędne z czasowym usunięciem z FPL a co za tym idzie FIF’e. To trzeba przyznać że sytuacja wygląda dość dziwacznie. Droga dla nie zawieszonych członków wygląda następująco: wystawca – klub do którego należy – FPL – organizator wystawy – FPL – klub – wystawca. W przypadku zawieszonego klubu w tym łańcuszku pomijamy FPL bo nie jest w tym wszystkim stroną.

Idąc dalej jeśli nawet czasowo jakikolwiek klub zostanie zawieszony czyli przestaje być automatycznie na jakiś czas członkiem FPL a co za tym idzie FIFe. To poniższe zdanie jest tylko częścią prawdy.
„A zawieszenie w prawach członka polega na czasowym pozbawieniu praw przysługujących członkowi.”
Dokładnie w chwili zawieszenia tracimy przysługujące nam prawa ale i obowiązki nie wspominając już o tym że przestają nas obowiązywać wszelkie zapisy odnoszące się do członków FPL czy FIFe.
Proszę o sprostowanie jeśli się mylę.
Członkowie DCC mogą bez większego problemu nie występując z DCC wstąpić do jakiegokolwiek klubu zrzeszonego w FPL. Co ważniejsze nie będzie to stało w sprzeczności z jakimkolwiek regulaminem czy innym prawem FPL czy FIFe. Nie ma tu mowy o podwójnej przynależności w strukturze FPL bo DCC w momencie czasowego zawieszenia przestaje być czasowo członkiem FPL. Problem pojawia się w momencie gdy DCC zostaje odwieszone. Wtedy niestety trzeba będzie z któregoś klubu zrezygnować by być w zgodzie z przepisami. Ale to chyba nie jest jakiś wielki problem.

Aby nie było że wypowiada się jakiś tam anonim.

Z poważaniem
Zbigniew Kleczewski
Uniżony sługa:
Opi – zwanej histerycznym diabłem tasmańskim,
Didi – zwanej w ostatnim czasie „very good kitchen, too much potatos”,
Saszki – zwanego kocią cholerą.

P.S.
Za głoszone przez moją osobę poglądy i słowa zamieszczone na tym forum odpowiadają (w kolejności chronologicznej):
1. Bóg, bogowie lub każda inna forma wyższa w zależności od wiary czy niewiary – ponieważ to ona wpadła na pomysł by takie indywiduum jak ja chodziło po świecie;
2. Mamusia i Tatuś jako organ wykonawczy postanowień organu wymienionego w pkt 1;
3. Rodzina, przyjaciele i znajomi królika. Czyli wszystkie znane mi osoby jak i ci których nie znam osobiście ale mieli jakikolwiek wpływ na mój rozwój jako jednostki społecznej/aspołecznej (niepotrzebne skreślić);
4. Moja kochana koleżanka małżonka – to ona przekonała mnie do tego że bycie sługą sierściuszka to fajna rzecz;
5. Zarządy FPL i DCC oraz wszystkie osoby zrzeszone i nie zrzeszone w kocich klubach a piszące na tym forum – to przez nie zacząłem tu pisać.

Uwielbiam zrzucanie osobistej odpowiedzialności na innych.
"Z głupim człowiekiem nie warto gadać, więc stulcie pysk i proszę siadać" S.I.W.

Azirafal

Od: Śro cze 01, 2011 10:35

Post » Wto cze 07, 2011 21:58 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

kurcze czyli jak? tytuł mam potwierdzony dyplomami z wystaw czy mam wyrabiac DYPLOM na dany tytuł?? o co tu chodzi?? o kasę?? czy o co? :roll:
Ostatnio edytowano Wto cze 07, 2011 22:12 przez devoli, łącznie edytowano 1 raz

devoli

Od: Sob cze 06, 2009 21:11

Post » Wto cze 07, 2011 22:11 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

devoli pisze:kurcze czyli jak? tytuł mam potwierdzony dyplomami z wystaw czy man wyrabic DYPLOM na dany tytuł?? o co tu chodzi?? o kasę?? czy o co? :roll:

wiam,

zdobyte tytuly kotow zatwierdza sie dyplomem wystawionym przez FPL.
Do wystawienia w/w dyplomu biuro rodowodowe potrzebuje kopii dyplomow.

druk do pobrania na stronie FPL oraz zapewne w siedzibie kazdego klubu

https://docs.google.com/viewer?url=http ... .doc&pli=1

koszt dyplomu w zaleznosci od marzy klubowej 10-20 pln plus ew. rozeta, ktora przy zdobyciu SC/SP jest darmowa.

brgds,
Obrazek

wayless

Od: Śro kwi 16, 2008 22:25

Post » Wto cze 07, 2011 22:17 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

wayless pisze:
devoli pisze:kurcze czyli jak? tytuł mam potwierdzony dyplomami z wystaw czy man wyrabic DYPLOM na dany tytuł?? o co tu chodzi?? o kasę?? czy o co? :roll:

wiam,

koszt dyplomu w zaleznosci od marzy klubowej 10-20 pln plus ew. rozeta, ktora przy zdobyciu SC/SP jest darmowa.

brgds,

zdobyte tytuły POTWIERDZAŁO się do tej pory nie dyplomem, który trzeba okazywać na wystawach tylko kopiami dyplomów i odpowiednim drukiem o którym piszesz. Kot miał zatwierdzony tytuł i do widzenia. To czy chcę mieć dyplom na dany tytuł to moja prywatna sprawa... co się zmieniło i dlaczego??

devoli

Od: Sob cze 06, 2009 21:11

Post » Wto cze 07, 2011 22:20 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

Jak do tej pory wyrabianie dyplomu było dobrowolne, osobiście makulatury nie zbieram i wystarczy mi zatwierdzenie tytułu w FPL odpowiednim drukiem. Idąc tym tokiem za chwilę rozety na każdy tytuł będą obowiązkowe... :roll:

Ruvil

Od: Pon lut 19, 2007 17:22

Post » Wto cze 07, 2011 22:24 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

O kurcze, a ja byłam cały czas przekonana, że potwierdzenie tytułu (zgłaszane przez druk i kopie certów) = dyplom od fpl :oops: a rozeta opcjonalnie

ewkaa

Od: Śro sie 31, 2005 19:02

Post » Wto cze 07, 2011 22:26 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

devoli pisze:
wayless pisze:

wiam,

brgds,

zdobyte tytuły POTWIERDZAŁO się do tej pory nie dyplomem, który trzeba okazywać na wystawach tylko kopiami dyplomów i odpowiednim drukiem o którym piszesz. Kot miał zatwierdzony tytuł i do widzenia. To czy chcę mieć dyplom na dany tytuł to moja prywatna sprawa... co się zmieniło i dlaczego??

witam,

na trzeciej stronie watku irafal napisal jak nizej:

lrafal pisze:
Członkostwo DCC w FPL (i tym samym w FIFe) zostało zawieszone ale udział w wystawach członkom klubów z poza FIFe zapewnia art 8.2 reg. wystawowego FIFe.
Sekretariat DCC potwierdza zgłoszenia pieczątką, trzeba je mieć ze sobą na wystawie, dla klas 1-8 należy mieć ze sobą dyplom uzyskania tytułu wystawiony przez członka FIFe uprawniający do wystawiania kota w wyższej klasie niż otwarta.

Oznacza to, iz wymog ten odnosi sie do zawieszonego w prawach czlonka FPL klubu DCC.

Podsumowujac:
albo pakujesz dyplomy do ew. okazania w sekretariacie na wystawie,
albo zmieniasz klub,
albo czekasz na rozwiazanie kwestii pomiedzy Zarzadmi DCC i FPL i nie jezdzisz na wystawy.

Jak sama zaznaczylas

devoli pisze:To czy chcę mieć dyplom na dany tytuł to moja prywatna sprawa...

brgds,
Obrazek

wayless

Od: Śro kwi 16, 2008 22:25

Post » Wto cze 07, 2011 22:30 Re: ZMIANA OBIEGU ZGŁOSZENIA KOTA NA ZAGRANICZNĄ WYSTAWĘ

ewkaa pisze:potwierdzenie tytułu (zgłaszane przez druk i kopie certów) = dyplom od fpl

Bo tak jest.
Ten ozdobny "dyplom" to potwierdzenie tytułu. :)

Tak jak zdany egzamin maturalny nie jest równoznaczny ze świadectwem maturalnym. 8)
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[poprzednia][następna]