» Pon cze 06, 2011 15:55
kuwetkowe problemy
Witajcie. Muszę Was prosić o poradę - jedna z moich kotek ( 15miesięcy) od jakiegoś czasu nie zakopuje swoich kupek w kuwecie. Mam dwie kotki ( rasy dachowej-4kg i 4,5 kg), wzięte z DT (11 miesięcy temu), regularnie odrobaczane (ostatnio Castal Cat), sterylkowane (11.03), niewychodzące. Po sterylce zmieniona karma z RC kitten na RC Fit32 ( nie na karmę po sterylce pn sierściuszki miały niedowagę - były bardziej niż smukłe mimo braku diety, po sterylce przytyły i trzymają stała wagę od 3 tyg). Żwirek i kuweta bez zmian ( stałe miejsce, ten sam bentonitowy żwirek), kuweta czyszczona 2 razy dziennie ( 6,17-18). Żadnych stresujących zmian w życiu naszym i kociaków. Dziewczyny "nie kłócą się" o kuwetę, nie walczą o nią. Mają ustaloną hierarchię - najpierw jedna sprawdza co jest w swojej misce później druga ( smaczki, mokrą karmę dostają pod nadzorem w osobnych miskach, suchą karmę mają dostępną od rana do momentu zjedzenia dziennej porcji - dwie łączone miseczki - każda podjada tylko ze swojej). Jak już pisałam jedna często nie zakopuje qpy, najczęściej tuż po wyczyszczeniu kuwety, po prostu wchodzi robi i wychodzi nie próbując nawet zakopać ( średnio każda dziennie robi 2 kupy normalne w zwartym bobku). Nie mam pojęcia dlaczego tak robi?;/