Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon cze 06, 2011 7:56 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Powiedzcie mi, czy montaż siatki za pomocą tylko haczyków do sufitu balkonu wpływa na bezpieczeństwo jej użytkowania? Mieszkam na osiedlu i tutaj to dość popularne rozwiązanie. Zastanawiam się, czy lepiej tak, czy jednak rozciągnąć siatkę na lince. Długość balkonu to 5 m - chyba i tak linka w połowie musiałaby być podwieszona na haczyku?

edit: ktoś użytkuje tą siatkę? Jest wytrzymała? Poprzednią zamawiałam w firmie Korsze ale jest trochę zbyt widoczna.
http://www.zooplus.pl/customerpicturedi ... _kot/98296
Ostatnio edytowano Pon cze 06, 2011 8:01 przez lucjaa, łącznie edytowano 1 raz
Pływanie pod prąd wyrabia mięśnie.
Obrazek Obrazek Obrazek

lucjaa

Od: Czw mar 22, 2007 12:20

Post » Pon cze 06, 2011 8:01 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Mnie się wydaje, że to zależy od tego, ile będzie tych haczyków i jak gęsto...

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon cze 06, 2011 8:02 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Co 1-1,5 m?
Obrazek Obrazek Obrazek

lucjaa

Post » Pon cze 06, 2011 8:18 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Nie wiem, na ile plastyczna jest ta siatka - obawiam się, że pod ciężarem kota mogłaby się wyciągać i u góry robiłaby się szpara.

seidhee

Od: Czw sty 08, 2009 13:03

Post » Pon cze 06, 2011 8:35 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

lucjaa pisze:Powiedzcie mi, czy montaż siatki za pomocą tylko haczyków do sufitu balkonu wpływa na bezpieczeństwo jej użytkowania? Mieszkam na osiedlu i tutaj to dość popularne rozwiązanie. Zastanawiam się, czy lepiej tak, czy jednak rozciągnąć siatkę na lince. Długość balkonu to 5 m - chyba i tak linka w połowie musiałaby być podwieszona na haczyku?

edit: ktoś użytkuje tą siatkę? Jest wytrzymała? Poprzednią zamawiałam w firmie Korsze ale jest trochę zbyt widoczna.
http://www.zooplus.pl/customerpicturedi ... _kot/98296

Ja mam taką siatkę, lżejsza (i sprytniejsza) Amber łazi po niej jak wiewiórka i nic się nie dzieje. Ale ta siatka jest też mocno widoczna, bo jest ciemnozielona i dość gruba. Mieszkam na trzecim piętrze, z dołu nie widać dokładnie co to, ale widać, że coś jest.
Siatka miała w zestawie linkę, na której się ją podwiesza i to za tą przeplecioną przez siatkę linkę podczepia się na haczyki. Natomiast haczyków w komplecie jest (moim zdaniem) za mało. Tak jak napisała seidhee, wyciągałaby się pod ciężarem kota.

wiewiur

Od: Sob cze 26, 2010 13:08

Post » Pon cze 06, 2011 8:37 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

zapisze sobie.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Pon cze 06, 2011 8:38 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Twoja Amber to ksero mojego Cykora :mrgreen:
Moje koty dotychczas nie próbowały wspinać się po siatce ale w sumie nie wiadomo, co im do łebków strzeli.
Obrazek Obrazek Obrazek

lucjaa

Post » Sob cze 18, 2011 18:38 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Witam,

Kupiłem sieć rybacką z firmy Sieci Korsze S.A, wykonaną z poliamidu, zapytałem producenta czy koty przegryzą taką siatkę, otrzymałem zapewnieni, że nie. Wczoraj zamontowałem siatkę, dziś ma 5 dziur :). Na początku myślałem, że może te 5 oczek było uszkodzonych i nie zauważyłem tego przy montaż, po chwili się okazało, że koty ją poprostu przegryzają... Co proponujecie w zamian sieci rybackiej?

Pzdr

natash

Od: Śro kwi 07, 2010 15:10

Post » Sob cze 18, 2011 18:42 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Wzmacnianą drutem? Taką, jak w pierwszym poście na tej stronie?...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Sob cze 18, 2011 19:01 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Nie, nie wzmacnianą drutem. Sieć rybacką polecaną na tym forum z firmy Korsze. A ktoś testował tą siatkę http://www.zooplus.pl/shop/koty/drzwi_s ... _kot/98296?

natash

Post » Sob cze 18, 2011 19:10 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

balkonowo u Anulki... :1luvu:
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Sob cze 18, 2011 19:11 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

halbina pisze:Obrazek

Obrazek

Obrazek

balkonowo u Anulki... :1luvu:

Jakiego typu to siatka?

natash

Post » Sob cze 18, 2011 19:13 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

viewtopic.php?f=1&t=127744 tu zapytaj, bo nie chcę w błąd wprowadzać... :roll:
Obrazek ObrazekObrazek

.../\„,„/\ εїз ~
...( =';'=)
.../*♥♥*\
.(.|.|..|.|.)...(◕◡◕) ɯǝʇsǝɾ ɔęıʍ ęzɔnɹɯ

halbina

Od: Śro maja 23, 2007 22:26

Post » Sob cze 18, 2011 19:16 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

Ja już chyba jestem zboczona... Stałam sobie pod sieciówką spożywczą na B. w kawałku miasta w którym zwykle nie robię zakupów, naprzeciwko bloki, balkony - gapiłam się pod kątem zabezpieczenia balkonów - super do zabezpieczenia były - barierka, ścianki jak się należy, otwarte tylko z frontu - można by pięknie pozabezpieczać - bardzo żałuję, że nie mam balkonu, parapetting to nie to samo :-( jak tak patrzę na Wasze balkoniki pozabezpieczane, z kotami w kwiatach - ech...

jozefina1970

Od: Nie maja 09, 2010 12:46

Post » Sob cze 18, 2011 19:19 Re: Strona o zabezpieczeniach okien, balkonów i ogrodów.

lucjaa pisze:Powiedzcie mi, czy montaż siatki za pomocą tylko haczyków do sufitu balkonu wpływa na bezpieczeństwo jej użytkowania?

Wpływa, chyba że byłby to haczyk przy haczyku, bardzo blisko siebie.
Siatki zmieniają się pod wpływem wielu czynników - głównym jest czas, naciąganie i wilgotność powietrza.
Siatka zamontowana w suchy dzień - pięknie napięta - w dzień deszczowy potrafi bardzo obwisnąć. Przy zamontowaniu jej na ramie albo lince - jest to w sumie tylko defekt na urodzie - ale przy haczykach powstają w siatce szczeliny przez które kot może przesadzić głowę. One mogą być dla człowieka nie widoczne w pierwszej chwili, ciekawski kot je znajdzie.
I albo uwięźnie głową co może skończyć się uduszeniem w razie paniki - albo kot przeciśnie się cały i wyleci.

Ja ogólnie takich siatek nie lubię - ale jeśli już - to koniecznie na mocno rozpiętych linkach.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

[poprzednia][następna]