FFA Łódź 812+542 - nowy wątek, zapraszamy

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 31, 2011 7:01 Re: Łódź 812+200 - potrzebne wszystko, Mixol, pieniądze, dt, ds

bordo pisze:kocham ludzi karmiących koty (...) moze to starośc a moze głupota, sama nie wiem, ale ręce i majtki mi opadają

Jedno i drugie, mój ukochany Boy pisał:
"Pamiętajcie, drogie dziatki
nie żartować z ojca, matki
bo paraliż postępowy
najmądrzejsze trafia głowy"

Trzymaj majtki, Bordo :D :ok:

Wczoraj lapka pojechala do szptala w Łagiewnikach, mają tam (wstepnie) cztery koty./
Panią i pana ze Srebrzyńskiej bardzo namawiałam na cięcie kotow mieszkających na sąsiednej posesji, odwedzanch przez "opiekunkę" tak raz na miesiąc. Oby dali się przekonać...

Plan na dziś - uzupełnienie statystyki sterylkowej, po pracy sprawdzenie węzła cieplnego przy Krawieckiej - oby przyszedł umówiony pan z administracj, na akcję z policją itp nie mam ani czasu, ani chęci :?

Aha, i sterylki miejskie - współpracjący z nami karmiciele starają się z nich korzystać, ale... No właśnie, p.Łucja pojechala na działki, wróciła z dwoma kocurkami. W Dogu miała "zalepany" jeden termin sterylkowy. I mimo że to kocury (zabieg trwa kilkanaście minut), mimo że oba chciala zabrać i po zabiegu przechoować u siebie (nie blokowałyby miejsca szpitalnego w lecznicy) - odmówiono jej :roll: . Drugi kocur pojechal do lecznicy nie-talonowej :?.
To nie jest odosobniony przypadek - wielu karmicieli ma takie problemy. W poprzednich latach, kiedy w naszej dzielnicy na talony ciął Futrzak, zawsze można bylo się jakos dogadać. I nie dlatego, że Futrzak o większa lecznica, wrecz przeciwnie - ale dlateg, że bylo ze strony lecznicy trochę dobrej woli.
W umowie z miastem jest zapis, że lecznica ma wkonać sterylą w ciagu 7 dni od zgłoszenia, tylko t torchę skrzecy - albo kot się nie stawi o umówionej porze, albo przyjdzie ich więcej...
Więc lapiąc w zupełnie przypadkowych ilościach i terminach nawet nie próbuję tam się umawiać...
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Wto maja 31, 2011 9:05 Re: Łódź 812+200 - potrzebne wszystko, Mixol, pieniądze, dt, ds

Tak pisałam 24.05 str.39
annskr pisze:Znów na ziemię – karmicielki (nieznane nam, z Limanowskiego) wczoraj wieczorem złapały kulejącego kota, kot nie-dziki, wykastrowany – czyli pewnie domowy.. Pojechały z nim do Centrum, kotek wymagał rtg, więc panie dostały kontakt do nas.
Kotek po prześwietleniu zwichnięty bark, ma być przez tydzień w ciasnej klatce, potem kolejne rtg i zobaczymy, co dalej, Na razie wiem tyle. I namawiam panie, by szukały mu domu…

Oto on
Obrazek

Dziś dostałam wiadomość
Kotek miał zostać w klatce do wtorku, ale wczoraj na jego posłaniu kałuża. Pękł wrzód pod łapką. Dzisiejsza wizyta w Sowie to potwierdziła. Kot miał 40 o C. Rana została oczyszczona. Dziura była wielkości małego paznokcia. Dostał środek przeciwbólowy i antybiotyk na 4 doby. Doktor powiedziała żeby go jeszcze pokazać.(…) Wśród kotów, które dokarmiamy ostatnio zdarzały się pogryzienia: łap i uszu .Wyłapywałyśmy je, leczyłyśmy z naszych środków skromnych (emerytura) dostając upusty na leki. Nic nie poradzimy na to, że jak kot jest chory, podrapany, czy z łapką przełożoną przez obrożę przeciwpchłową, to taki kot zawsze znajdzie się na naszej drodze bądź w kociej budzie. (…).Pozdrawiam Jola Ł.

Obrazek
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Post » Wto maja 31, 2011 11:46 Re: Łódź 812+229 - potrzebne wszystko, Mixol, pieniądze, dt, ds

Nasze oseski pod opieką Abrakadabr@ - wg niej czwóreczka z Pomorskiej nie urośnie, bo za mało śpi, ćwierkają na okrągło. Wczoraj tam byłam dowieźć coś, faktycznie drą się straszne. Abrakadabr@ zauważył, ze załatwiają się jednym kącie pudla, wstawiła im tam styropianową tackę wysłaną chusteczką higieniczną – faktycznie maleńkie wrzaskuny tam chodzą. Tylko drą się strasznie, sąsiedzi podobno już pukają w ściany….
Tak to-to wygląda

Obrazek

Małego czarnego robala nie budziłam, i tak to cztero-kocie ćwierkanie przewierciło mi mózg :strach:.

Dziś na pytanie co słychać - bardzo lakoniczna odpowiedź od Abrakadabr@ ”one żyją” :roll:

kalewala

Post » Wto maja 31, 2011 13:56 Re: Łódź 812+229 - potrzebne wszystko, Mixol, pieniądze, dt, ds

annskr pisze:Obrazek
Małego czarnego robala nie budziłam, i tak to cztero-kocie ćwierkanie przewierciło mi mózg :strach:.
Dziś na pytanie co słychać - bardzo lakoniczna odpowiedź od Abrakadabr@ ”one żyją” :roll:

Chłe, chłe :mrgreen:

Cudne dzieciaki, pięknościowe.
Abrakadabr@ :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Wto maja 31, 2011 19:22 Re: Łódź 812+229 - potrzebne wszystko, Mixol, pieniądze, dt, ds

O, Tepsiątka u mnie też tak niedawno wyglądały :D

A Karmicielki to temat na dłuuuugie dywagacje :evil: :evil: :evil:
Dzielimy je na kilka podstawowych grup.
Grupa Pierwsza, czyli "Ojojojoj, ja nie umiem, ja nie wiem, ja nie dam rady, może pani by mogła za mnie"
Grupa Druga, czyli "Ja już robię wystarczająco dużo, nie będę z klatkami latała, niech pani polata jak pani taka mądra"
Grupa Trzecia, czyli "Ja już tyle lat się kotami zajmuję, pani na świecie nie było, jak ja koty miałam"
Grupa Czwarta" Ja żądam! Mnie się należy!A pani jest od tego, żeby mi dać"
Grupa Piąta "I tak się nie złapią, bo właśnie nakarmiłam"

W każdej z tych grup są odpowiednie podgrupy.
Ale o tym innym razem :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

marija

Od: Czw gru 28, 2006 22:44

Post » Śro cze 01, 2011 10:22 Re: Łódź 812+229 - potrzebne wszystko, Mixol, pieniądze, dt, ds

Na szczęście są jeszcze takie, jak wzorcowa wręcz p.Łucja, fajne babki z Radogoszcza, i naprawdę sporo fajnych innych, takim, którym chce się pomagać. Na szczęście.
Tylko o nich się nie mówi, po prostu wspólnie załatwia sprawę i zapomina,
A te wymienione przez Ciebie doprowadzają do białej gorączki, piany na pysku, morderczych planów, bezsenności. Najchętniej wyrzuciłoby się te panie z telefonu i pamięci, ale ucierpią nie on, lecz koty. Więc zaciska się zęby, wysłuchuje histerii i historii o wielkim poświęceniu, i próbuje coś robić, wspólnie z nimi lub w tajemnicy przed nimi…

W każdym razie wczoraj na Krawieckiej miałam szczęście – podjechałam, panowie z administracji byli w drodze, dwie ciachnięte wylegiwaly się na słońcu, nastawiłam klatkę, pojawiło się czarne kocię, zaceło wchodzic, przyszli panowie, razem czekamy, czekamy, kocię ciągle na początku klatki, obok klatki mamusia. Trudno, rysyk-fizyk, ostrożnie podeszłam, „zręcznym” kopem zamknęłam klatkę,

Oto zdobycz – 8-tygodniowy Zawisza Czarny, bezpieczny u p.Lucynki.

Obrazek

Węzeł cieplny pusty, ani śladu kotów, dzieciaki musiały się pomylić. Karmicielka – z tych pożądanych - mówiła, że od wielu dni widzi już tylko jednego malca. Dzieciaki mają się rozglądać – są fajne i chętne do pomocy, mają rozpoznać miejsca karmienia kotów, ilość, karmicieli – może da się tam zrobić kompleksową akcję sterylkową.

W uzupełnieniu wczorajsze zdjęcia zgarniętych w niedzielę (bure) i poniedziałek (czarne) chorych kociaków z Pomorskiej – wyglądają już lepiej, wyobraźcie sobie, jak wyglądały w niedzielę…. CC i Ania Zmienniczka jak zwykle cudów prawie dokonują:

Obrazek Obrazek

I jeszcze dwa oseski – są pod Łodzią, karmione smoczkiem przez pewną panią, ogrzewane, myte i wykupkiwane przez troskliwa staruszkę jamniczkę. Wkrótce będziemy szukać dla nich dt w Łodzi, a potem ds.

Obrazek

Sterylkowo – uzupełniam kotkę z warsztatu, złapaną 26.05, i poniedziałkową Bellę – tymczaskę Miodalki

Zdjęcia robione telefonem, aparat nówka zepsuł się, muszę go odesłać…

kalewala

Post » Śro cze 01, 2011 10:25 Re: Łódź 812+231 - dzielny Zawisza Czarny, ciągle oseski :(

To nie Zawisza Czarny, tylko Młody Iglesias :mrgreen:
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Śro cze 01, 2011 10:45 Re: Łódź 812+231 - dzielny Zawisza Czarny, ciągle oseski :(

taizu pisze:To nie Zawisza Czarny, tylko Młody Iglesias :mrgreen:

Tyz piknie, matko krzesna :D

Chory kocurek – kilka dni temu poprosiła nas o pomoc w leczeniu wolnożyjacego kotka pani z ul.Ossowskiego, Niestety nie udało się, wczoraj miał już silną żółtaczkę, od kilku dni nie jadł.. Trzeba było…

kalewala

Post » Śro cze 01, 2011 11:00 Re: Łódź 812+231 - dzielny Zawisza Czarny, ciągle oseski :(

ten czarny nieźle drze japę :lol:
Obrazek

Femka

Od: Sob mar 24, 2007 19:56

Post » Śro cze 01, 2011 11:23 Re: Łódź 812+231 - dzielny Zawisza Czarny, ciągle oseski :(

Femka pisze:ten czarny nieźle drze japę :lol:

Jakby Cię tak bezpardonowo za kark trzymali to też byś protestowała :wink:
tak się znęcać nad biednym koteckiem :evil:
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Śro cze 01, 2011 11:33 Re: Łódź 812+231 - dzielny Zawisza Czarny, ciągle oseski :(

ale ja bym jednakowoż nieco grzeczniej zwróciła uwagę :lol:
Obrazek

Femka

Post » Śro cze 01, 2011 14:53 Re: Łódź 812+231 - dzielny Zawisza Czarny, ciągle oseski :(

Do statystyki sterylkowej i "leczeniowej" trzeba jeszcze dopisac kocurka Audi (sterylka na koszt wlasciciela auta, z ktorym kotek mial spotkanie)

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw cze 02, 2011 9:48 Re: Łódź 812+234 - Miodalikowe akcje :)

Miodalik mało pisze, za to dużo robi :1luvu: :1luvu: :king: :king:.
Akcje ma piękne, szkoda, że nie ma czasu (albo za skromna), by je opisywać.

Kocurek Audi – jechała Miodalik za pięknym samochodem i widziała, jak ów samochód potrąclł kocurka – choć lekko hamując mógł go ominąć - i spokojnie pojechał dalej.
Miodalik oczywiście zaopiekowała się kocurkiem, zawiozła go do lecznicy, zapewniła potrzebną opieką.
Ale zapamiętała logo z auta… :twisted:
Posługując się nim namierzyła firmę, potem kierowcę i bardzo grzecznie acz stanowczo (znam ten ton) zaproponowała mu sfinansowanie kosztów leczenia.
Pan nie odmówił – pewnie nie mógł :mrgreen:

I może drugi raz - choć z oszczędnści - ominie zwierzątko na jezdni?

kalewala

Post » Czw cze 02, 2011 10:20 Re: Łódź 812+234 - Miodalikowe akcje :)

Dzielna, mądra Miodalik :ok: :ok: :ok:
Obrazek

magdaradek

Od: Pon kwi 14, 2008 9:24

Post » Czw cze 02, 2011 11:25 Re: Łódź 812+234 - Miodalikowe akcje :)

Zapamiętałam Miodalik jako bardzo miłą, ciepłą kobietę. Widać, nie było mi dane poznać jej wszystkich twarzy :mrgreen:
Miodalik :ok: :ok: :ok:
Obrazek

Femka

[poprzednia][następna]