Wymioty i biegunka u kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro cze 01, 2011 13:38 Wymioty i biegunka u kotki

Witam wszystkich serdecznie, mam problem z moja kotką, podejrzewam że to co opiszę pewnie zawarte jest w jakimś wątku ale szczerze powiem nie mam czasu zbytnio na szukanie.
Chodzi o to, że od rana moją kotkę wymiotuje i czyści myślę, że po tym jak wczoraj zjadła pojawiające się w domu komary i ćmy.
Dodatkowo dziś nie chce nic jeść ani pić.
Czy te owady mogły być tego przyczyną i jak jej pomóc.
Czy dziś lecieć do weta.

szyszek

Od: Czw paź 14, 2010 14:11

Post » Śro cze 01, 2011 13:56 Re: Wymioty i biegunka u kotki

Jak najszybciej powinnaś zabrać kota do veta. Intensywne wymioty i biegunka są bardzo niebezpieczne - powodują odwodnienie.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Śro cze 01, 2011 13:57 Re: Wymioty i biegunka u kotki

szyszek pisze:Witam wszystkich serdecznie, mam problem z moja kotką, podejrzewam że to co opiszę pewnie zawarte jest w jakimś wątku ale szczerze powiem nie mam czasu zbytnio na szukanie.
Chodzi o to, że od rana moją kotkę wymiotuje i czyści myślę, że po tym jak wczoraj zjadła pojawiające się w domu komary i ćmy.
Dodatkowo dziś nie chce nic jeść ani pić.
Czy te owady mogły być tego przyczyną i jak jej pomóc.
Czy dziś lecieć do weta.

Tak. Najlepiej natychmiast.
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Śro cze 01, 2011 14:01 Re: Wymioty i biegunka u kotki

Wymioty pojawiły się rano i koło 11 stej, od tej pory wymiotów już nie było. A z kupką ostatnią zrobiła rzadką koło 13 stej.
Nie chciałabym tylko tego odwodnienia bo nie jadła nic od rana ( karma nie ruszona) a jak podstawiam jej pod pyszczek wodę to nie wykazuje nią żadnego zainteresowania.
Mój wet jest dziś dopiero od 18 stej i nie wiem czy poczekać czy szukać jakiegoś innego.
Poza tym nadal jest ruchliwa, poza tym nie widać na "gołe" oko, żeby jej coś dolegało.

szyszek

Post » Śro cze 01, 2011 14:06 Re: Wymioty i biegunka u kotki

szyszek pisze:Wymioty pojawiły się rano i koło 11 stej, od tej pory wymiotów już nie było. A z kupką ostatnią zrobiła rzadką koło 13 stej.
Nie chciałabym tylko tego odwodnienia bo nie jadła nic od rana ( karma nie ruszona) a jak podstawiam jej pod pyszczek wodę to nie wykazuje nią żadnego zainteresowania.
Mój wet jest dziś dopiero od 18 stej i nie wiem czy poczekać czy szukać jakiegoś innego.
Poza tym nadal jest ruchliwa, poza tym nie widać na "gołe" oko, żeby jej coś dolegało.

Koty są bardzo dobrymi aktorami. Jak będzie po kocie widać, że jest chory to znaczy, że jest już bardzo, bardzo źle.
Jeśli ktoś mówi, że nie lubi kotów to znaczy, że nie spotkał jeszcze tego właściwego.
Kicuś 04.1997 - 22.10.2010..........Troczuś 2004 - 14.02.2019...............Myszka.................... Mirmił.................GRysiu
Trzy zdjęcia kotów to za dużo.
Obrazek

Irlandzka Myszka

Od: Nie sie 15, 2010 16:49

Post » Śro cze 01, 2011 14:12 Re: Wymioty i biegunka u kotki

Mi się już zdarzalo jechać do weta, bo "kot zachowywal się inaczej niż zwykle".
Lepiej jedź. Może to nic takiego, a może coś poważniejszego.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro cze 01, 2011 14:21 Re: Wymioty i biegunka u kotki

Dzwoniłam do weta i powiedział, żeby dać mu 1.5 tabletki węgla i zobaczyć czy pomoże i oprócz tego przyjechać wieczorkiem na wizytę.
uhhh am nadzieję, że węgiel pomoże.

szyszek

Post » Śro cze 01, 2011 14:41 Re: Wymioty i biegunka u kotki

węgiel na wymioty? 8O
AnielkaG

Post » Śro cze 01, 2011 14:48 Re: Wymioty i biegunka u kotki

Na czyszczenie, wet powiedział że jak wymiotowała do 11-stej to możliwe,że organizm wyczyścił się z niepożądanych substancji, i podać na czyszczenie węgiel. Mam nadzieję, że dobrze robię podając jej to lekarstwo.

szyszek

Post » Czw cze 02, 2011 11:10 Re: Wymioty i biegunka u kotki

szyszek pisze:Na czyszczenie, wet powiedział że jak wymiotowała do 11-stej to możliwe,że organizm wyczyścił się z niepożądanych substancji, i podać na czyszczenie węgiel. Mam nadzieję, że dobrze robię podając jej to lekarstwo.

Podkreślenie moje. Skąd weterynarz mówiąc takie słowa miał pewność, że organizm się oczyścił? To jakieś dziwne stwierdzenie u weta. :roll: Masz możliwość diagnostyki gdzie indziej?
Kot się odwodni, pozbawi wielu potrzebnych mikroelementów. Brak potasu może np. skutkować atakami, niewydolnością serca, brak glukozy może wprowadzić w śpiączkę, itp. itd! Te dwa objawy razem (wymioty i biegunka) nie powinny być zlekceważone (zwłaszcza przez lek. wet.)

Trzymam kciuki! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Obrazek Obrazek
W moim domu koty bawią się strzykawkami. A jednak patologia czai się gdzie indziej...

joshua_ada

Od: Pon gru 03, 2007 8:41