upały kontra kot

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 30, 2011 8:47 upały kontra kot

witam ,
mam kota syberyjskiego i nie bardzo wiem jak pomóc podczas upałów które są dla niego prawdziwą męczarnią jedyne co przychodzi mi do głowy to skrócić mu futro ale szkoda tak pięknej sierści :? . Ma ktoś jakiś pomysł? :?:

kot1991

Od: Pon maja 30, 2011 8:42

Post » Pon maja 30, 2011 14:43 Re: upały kontra kot

Trzymać w cieniu? Możesz go nakryć mokrym, chłodnym ręczniczkiem.

Alisia

Od: Wto lut 15, 2011 20:16

Post » Pon maja 30, 2011 20:34 Re: upały kontra kot

kot1991 pisze:witam ,
mam kota syberyjskiego i nie bardzo wiem jak pomóc podczas upałów które są dla niego prawdziwą męczarnią jedyne co przychodzi mi do głowy to skrócić mu futro ale szkoda tak pięknej sierści :? . Ma ktoś jakiś pomysł? :?:

Zwilżanie sierści, udostępnienie miejsc chłodnych, przewiewnych (zimne kafelki w łazience, pokój z wentylatorem).
Udostępnianie, jeśli kot lubi - np. miski z wodą.
Niektóre koty uwielbiają się chlapać w takim czymś. Jedna z moich kotek do takiej miski właziła i leżała :)

Zasłanianie i przymykanie okien w najgorsze upały - wietrzenie na całego w nocy i rano.

W ostateczności ostrzyżenie - moja MCO była strzyżona co lato i naprawdę, efekt był spektakularny. Co kotu po sierści skoro bez niej w upały będzie o wiele szczęśliwszy i zdrowszy.
A sierść szybko odrasta.

Jeśli kot upały znosi szczególnie źle - warto się przyjrzeć jego zdrowiu - bo w sumie koty lubią ciepło i nie powinny (zdrowe) reagować na upał jakoś fatalnie i drastycznie.
Nawet te o dłuższej sierści.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pon maja 30, 2011 21:51 Re: upały kontra kot

Mój nieżyjący rezydent-senior też nie lubil upalów. Świetnie się sprawdzalo moczenie zimną wodą grzbietu, wierzchu glowy i uszu.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04