Moderator: Moderatorzy
annamariaa pisze:Była biochemia i morfologia.
Do tego usg.
annamariaa pisze:Czyli jeszcze przed nami:
2. BADANIE MOCZU
4. EKG/ECHO SERCA - konsultacja kardiologiczna
5. POMIAR CIŚNIENIA KRWI
badanie moczu rozumiem, ale co mi tu da konsultacja kardiologiczna i pomiar ciśnienia krwi?
annamariaa pisze:Co do przyczyn nasz wet mówi: wiek, infekcja wirusowa, typowa kocia choroba.
PcimOlki pisze:annamariaa pisze:Była biochemia i morfologia.
Do tego usg.
Poziom fosforu, wapnia, potasu, sodu? Rozumiem, że pod tajemniczym pojęciem "dieta" zawierają sie wszystkie niezbędne składniki korygujace plus niezbędne nawadnianie kota.
PcimOlki pisze:annamariaa pisze:Co do przyczyn nasz wet mówi: wiek, infekcja wirusowa, typowa kocia choroba.
Na jakiej podstawie wykluczono bakteryjną infekcję dróg moczowych?
Teoria wirusowej choroby dość oryginalna względem historii kota. Podobnie z wiekiem.
Pomysł operacji kota z mocznikiem 400 (czy też kreatynią 4.5, bo trudno rozczaić czym jest "poziom") zasługuje na szczególne uznanie. Dobrze się raczej nie skończy.
moorland pisze:Mam pytanie: Czy ktoś może z tu obecnych używa fortekor 5? Widzę na ulotce, że głównie stosowane przy niewydolności nerek.
Zastanawia mnie czy jak ktoś stosował, to czy zaobserwował skutki uboczne w postaci zmiany samopoczucia kota/ bycia osowiałym itp., bo na ulotce nie ma na ten temat i zastanawiam się czy ta zmiana ma związek z lekiem.
casica pisze:moorland pisze:Mam pytanie: Czy ktoś może z tu obecnych używa fortekor 5? Widzę na ulotce, że głównie stosowane przy niewydolności nerek.
Zastanawia mnie czy jak ktoś stosował, to czy zaobserwował skutki uboczne w postaci zmiany samopoczucia kota/ bycia osowiałym itp., bo na ulotce nie ma na ten temat i zastanawiam się czy ta zmiana ma związek z lekiem.
Ja używałam (Dracul) i używam (Putita), jestem zadowolona. Ale moje koty nie miały/nie mają problemów z ciśnieniem. Fortecor ciśnienie obniża może więc warto je zmierzyć u Twojego kota? Skoro kojarzysz zmiany w zachowaniu/samopoczuciu z podaniem fortecoru?
Jedyne co miało miejsce u nas, to chwilowe podniesienie poziomu kreatyniny, ale to akurat normalne.
annamariaa pisze:PcimOlki pisze:annamariaa pisze:Była biochemia i morfologia.
Do tego usg.
Poziom fosforu, wapnia, potasu, sodu? Rozumiem, że pod tajemniczym pojęciem "dieta" zawierają sie wszystkie niezbędne składniki korygujace plus niezbędne nawadnianie kota.
Mam adnotację o morfologii do powtórki, jeżeli chodzi o biochemię:
mocznik 379
kreatynina 2,67
glukoza 94
albumina 29
białko 76
biliburina 0,15
ggtp 0,2
fosfataza alakiczna 22
aminotransf. aspariganianowa 112 (matko, nie mam pojęcia co przepisuję:) )
aminotransf. alaninowa 154
annamariaa pisze:PcimOlki pisze:annamariaa pisze:Co do przyczyn nasz wet mówi: wiek, infekcja wirusowa, typowa kocia choroba.
Na jakiej podstawie wykluczono bakteryjną infekcję dróg moczowych?
Teoria wirusowej choroby dość oryginalna względem historii kota. Podobnie z wiekiem.
Pomysł operacji kota z mocznikiem 400 (czy też kreatynią 4.5, bo trudno rozczaić czym jest "poziom") zasługuje na szczególne uznanie. Dobrze się raczej nie skończy.
Stwierdzono po prostu na podstawie usg, ze kota ma kamień.
annamariaa pisze:Co do wirusów,to usłyszałam, że w maleńkości koty przechodzą infekcję wirusową i często ten wirus zostaje w organizmie i efekty są takie właśnie, wychodzą po latach. Mogę oczywiście coś przekręcać, ale mniej więcej tak to brzmiało.
Dodatkowo wet bierze to za częste schorzenia u starszych kotów.
Co do operacji, to powtórzę, wykluczono ją teraz. Najpierw dieta, potem ewentualnie operacja- najwcześniej za miesiąc.
pozdrawiam.
aha, dostawała kroplówki, witaminy, jakieś enzymy, antybiotyk.
pod pojęciem dieta są karmy k/d i c/d
moorland pisze:....Mocznik i kreatynina w normie, fosfor, wapń, chlorki w normie, stosunek białka do kreatyniny w moczu w normie, lekko podwyższony potas tylko i białko w moczu były niepokojące+ kryształy struwitowe ale to chyba nie jest podstawą do uznania PNN. ...
annamariaa pisze:[...]
mocznik 379
kreatynina 2,67
[...] Najpierw dieta, potem ewentualnie operacja- najwcześniej za miesiąc.
[...]
aha, dostawała kroplówki, witaminy, jakieś enzymy, antybiotyk.
pod pojęciem dieta są karmy k/d i c/d
moorland pisze:Mam pytanie: Czy ktoś może z tu obecnych używa fortekor 5? Widzę na ulotce, że głównie stosowane przy niewydolności nerek.
PcimOlki pisze: Nie wiem w jakim celu ma być wykonywane EKG/ECHO (może ktoś wie?)
moorland pisze:.... UPCR 0,09. Potas 20 normę mam zapisana 18,8 mg/dl z innych podwyzszonych wyników w morfologii to hematokryt 49,4% normę mam zapisana 45, MCHC 29,5 g/dl norma od 30. I to praktycznie wszystko co jest nie tak w badaniach moczu i krwi. Keratynina 1,7 mam norme 1,8. mocznik 66 mg/dl. Co to jest SG, ze tak zapytam durnowato
Slonko_Łódź pisze:....PcimOlki pisze: Nie wiem w jakim celu ma być wykonywane EKG/ECHO (może ktoś wie?)
Co do ekg i echa serca- u nas miało na celu stwierdzenie czy stan nerek nie jest skutkiem problemów kardiologicznych... Przy okazji okazało się, że za intensywnie ją nawadniamy.
annamariaa pisze:Dzięki wielkie, czułam, że coś tu nie gra i potrzebuję jeszcze innych opinii.
Jestem z Gdańska, jutro wezmę się za powtórzenie badań i wykonanie zaległych. Będę się też domagać kroplówek, choć mała po zastrzykach przeciwwymiotnych dużo je i pije (jakiś cud).
annamariaa pisze:Czy mogę coś dla niej zrobić jeszcze teraz, sama? Nim któryś z wetów zareaguje?
Bo boję się, że każdy dzień jest tu na wagę złota..
annamariaa pisze:Dzięki wielkie, czułam, że coś tu nie gra i potrzebuję jeszcze innych opinii.
Jestem z Gdańska, jutro wezmę się za powtórzenie badań i wykonanie zaległych. Będę się też domagać kroplówek, choć mała po zastrzykach przeciwwymiotnych dużo je i pije (jakiś cud).
Mam też poczucie, że weterynarz zalecając nam po prostu dietę i mówiąc, żebyśmy przyszły za miesiąc skreślił już kotkę, dopiero przy mojej dalszej dyskusji powiedział, ze ewentualnie za jakiś czas możemy ją wspomóc lekami.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 5 gości