Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 25, 2011 17:28 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Przydreptałam tu wreszcie. Ogromniaste kciuki za Pokerka i uściski dla opiekunki.
Tak trzymać :ok:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Od: Wto mar 08, 2011 1:13

Post » Śro maja 25, 2011 17:29 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Udaj! :ok: :wink:

Bianka :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro maja 25, 2011 17:44 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

pozwoliłam mu zjeść 4 ... :mrgreen: A potem dał się skusić na swojego hypoalregnica z domieszką intestinala ... Zjadł garsteczkę ... Ważyliśmy dzisiaj kotka ... niestety, nadal leci z wagi ... :cry: od niedzieli 10 dkg ...Biochemia wzorcowa, leukocyty trochę wzrosły - 17 tys., jonogram nadal rozjechany...Dostałam też do łapy wynik z badania wycinków ... niestety po angielsku ... czy jest ktoś na forum z wiedzą weterynaryjną i mógłby pomóc??? bo czytam coś o włosach :? w żołądku??? ale mój angielski jest typu samouk ... "Kali chcieć, Kali mieć..." :oops:
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Śro maja 25, 2011 17:48 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Cholercia - ja po angielsku czytam bez problemu ale z wiedzą weterynaryjną u mnie krucho.
Głąb jestem po prostu.
Ale jak się jakiś spec nie znajdzie to może mimo wszystko więcej zrozumiem.
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Śro maja 25, 2011 17:54 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Hmmm, ja angielski owszem, ale taki bardziej prawniczy :? Z nomenklaturą weterynaryjną raczej będzie problem :roll: :oops:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Śro maja 25, 2011 18:22 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

I jak z tym tłumaczeniem? Bo jak cisza, to może spróbuję?
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

meksykanka

Post » Śro maja 25, 2011 18:25 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Też mogę pomóc, filologię ang. skończyłam, zawodowo tłumaczę, choć nie weterynaryjne sprawy wprawdzie.

liszyca

Od: Pon maja 16, 2011 15:10

Post » Śro maja 25, 2011 21:33 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Dzięki dziewczyny :1luvu:
Nie odpowiadałam, bo po prostu padłam jak "przecinek"... Moja córka się podjęła tłumaczenia (jej akurat nie pytałam, bo już za dużo na nią zwaliłam, a sesja tuż tuż)... Ale w zasadzie, jak mam przepisywać, to mogę i tutaj wpisać całość...
Obrazek

katarzyna1207

Post » Śro maja 25, 2011 21:44 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

1.The samples are composed by large numbers of neutrophilis,intermixed with necrotic material, many hair shafts and colonies of rod-shaped bacteria.Focally there are fragments of intestinal epithelium.
2. ZNOWU KRADNIE RENALA :mrgreen:
3. Stomach: the lamina propria is expanded by fibrosis and infiltrated by moderate numbers of lymphocytes, plasma cells and neutrophils.The submucosa and muscularis are not present.
DIAGNOSIS
1.neutrophilic inflammation with hair shafts and bacteria
2. moderate, chronic, lymphoplasmacytic and neutrophilic gastritis
Comment: In sample 1 there are only small fragments of epithelium, which prevent to jugde the intestinal mucosa.However the large amount on neutophils is indicative of a purulent inflammation.The lesions in the stomach are not specific.

ufff ...
edit "zjadłam" I
Obrazek

katarzyna1207

Post » Śro maja 25, 2011 22:11 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Próbki składają się z dużych ilości granulocytów, wymieszanych z martwiczym materiałem, włosów, a także kolonii bakterii o cylindrycznym kształcie (laseczki). Centralnie (?) występują fragmenty naskórka jelitowego.
Żołądek: blaszka właściwa została poszerzona przez zwłóknienia i przesycona średnią ilością limfocytów, komórek plazmatycznych i granulocytów. Nie występuje błona podśluzowa i mięśniówka śluzówki.
DIAGNOSTYKA
1. Granulocytarne zapalenie z włosami i bakteriami (?)
2. umiarkowane, przewlekłe, limfoplazmatyczne i granulocytarne zapalenie żołądka (błony śluzowej żołądka).
Komentarz: W próbce 1 znaleziono tylko niewielkie fragmenty nabłonka, co uniemożliwia ocenę stanu śluzówki jelita (?). Jednak duża ilość granulocytów wskazuje na ropne zapalenie. Zmiany patologiczne w żołądku nie są specyficzne.

Jakoś tak, naturalnie nie dam głowy za poprawne zinterpretowanie różnych nazw i w ogóle terminologii.
Ostatnio edytowano Śro maja 25, 2011 22:48 przez liszyca, łącznie edytowano 1 raz

liszyca

Post » Śro maja 25, 2011 22:36 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

liszyca ...dziękiiii :1luvu:
Ale i tak niewiele z tego zrozumiałam nawet po polsku.... Ropą mnie przeraziłaś ... I ogólnie niefajnie się to czyta, nawet jak się nie do końca rozumie...
Obrazek

katarzyna1207

Post » Śro maja 25, 2011 22:37 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Czyli w sumie jak dobrze zrozumiałam - do leczenia. Niespecyficzne zmiany to chyba się pisze jak nie ma komórek rakowych albo nie występuje jakaś konkretna choroba tylko właśnie stan zapalny ale moge się mylić (coś mi się gdzieś te "specyficzne" i "niespecyficzne" o głowę obijają).
No... a chłopka widać umie zadbać o swoje i nie da się tak bezkarnie głodzić :mrgreen:
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Śro maja 25, 2011 22:47 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

Może niezbyt fajnie, ale jak to ktoś na forum mówił, nie wyniki leczymy, ale kota :) A Pokerek kradnie renala i chce jeść, ma więc chęć do życia, to najważniejsze - :ok: :ok:

liszyca

Post » Śro maja 25, 2011 22:48 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

liszyca pisze:Próbki składają się z dużych ilości granulocytów, wymieszanych z martwiczym materiałem, włosów, a także kolonii bakterii o cylindrycznym kształcie ( 1. laseczki). 2. Centralnie (?) występują fragmenty naskórka jelitowego.
Brzuch: blaszka właściwa została 3. poszerzona przez zwłóknienia i przesycona średnią ilością limfocytów, komórek plazmatycznych i granulocytów. Nie występuje błona podśluzowa i mięśniówka śluzówki.
DIAGNOSTYKA
1. Granulocytarne zapalenie z 4. włosami i bakteriami (?)
2. umiarkowane, przewlekłe, limfoplazmatyczne i granulocytarne zapalenie żołądka (błony śluzowej żołądka).
Komentarz: W próbce 1 znaleziono tylko niewielkie fragmenty nabłonka, co uniemożliwia ocenę stanu śluzówki jelita (?). Jednak duża ilość granulocytów wskazuje na ropne zapalenie. Zmiany patologiczne w żołądku nie są specyficzne.

Jakoś tak, naturalnie nie dam głowy za poprawne zinterpretowanie różnych nazw i w ogóle terminologii.

1. rod-shaped bacteria - paleczki
2. focally - ogniskowo
3. expanded by fibrosis and infiltrated by - zgrubiala na skutek zwlóknienia i nacieczona przez
4. hair shafts - trzony wlosów

Calkiem nieźle :wink:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro maja 25, 2011 22:54 Re: Poker walczy o życie-krwotoczne zapalenie dwunastnicy! Pomóż

liszyca pisze:Może niezbyt fajnie, ale jak to ktoś na forum mówił, nie wyniki leczymy, ale kota :) A Pokerek kradnie renala i chce jeść, ma więc chęć do życia, to najważniejsze - :ok: :ok:

W tym problem, że on chce jeść kradzionego renala (zresztą wszystkie kradną tego renala :evil: ) ... a swojego jedzonka niekoniecznie... Ale dzisiaj zaczął wreszcie troszkę pić ... od trzech tygodni nic nie pił ... tylko kroplówki ...
Obrazek

katarzyna1207

[poprzednia][następna]