w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Śro maja 25, 2011 9:11 Re: w kolejce... TVN UWAGA Z NASZYM UDZIAŁEM 02.05.2011 19;45

Już jestem, ciągle żywa ale ledwo :?

Przed chwilą założyłam wątek na alloszczurze, przeklejam tu bo nie chcę drugi raz pisać:
W reportażu dyrektor zgodził się oddać zwierzęta ,ale odkładał termin coraz bardziej. W końcu starostwo zadecydowało, że szkoła odda tylko zwierzęta "futerkowe", reszta zostaje... Faktycznie, poprawiły się warunki. Wyczyszczono co trzeba, dokupiono grzałki, termometry. Zwierzęta są regularnie karmione. Jednak UWaga! przyjechała drugi raz. Dlaczego?
Pomimo zmian na dobre całkiem odpuścili sobie opiekę nad gryzoniami. Zaczęli karmić mrożoną a nie żywą karmówką, a te zapuścili całkowicie...

4 młode koszatniczki zniknęły, podobno są w dobrym domu, nie wiem gdzie...
Dwie dorosłe zabrałam i znalazły dom u mojej wetki:)

Pozostały szczurki...
Jeden ze szczurów leżał martwy, to ten z dziurą w brzuchu. Niestety on sie juz rozkładał, nie żył conajmniej tydzień... Nad wszystkim latały obrzydliwe muchy...

Zabraliśmy:
KLATKA 1:
1 martwy szczurek o którym pisałam powyżej
1 szczurek, który umarł w drodze ze szkoły do weterynarza
4 szczurki dogorywające, w stanie agonalnym dokonaliśmy eutanazji. Były wycieńczone, wygłodzone. Prawie nie oddychały, zaledwie kilka oddechów na minutę...
4 szczurki bardzo słabe, niesamodzielne, wygŁodzone, dokonaliśmy eutanazji
RAZEM: 10 szczurków niesamodzielnych, zbyt wcześnie oddzielonych od matki. Były tak głodne, że któryś próbował jeść buraka, jednak maja za małe ząbki na takie coś... Umierały z głodu i pragnienia, bo nie mialy też wody...

KLATKA 2:
1 szczurzyca dorosła, świerzbowiec, grzybica, brak socjalizacji, niedozywienie. Matka powyższych szczurzątek. Ze względu na osłabienie, wiek i zły stan zdrowia dokonaliśmy eutanazji...

KLATKA 3:
4 szczurki w wieku ok 12 tygodni. Mają świerzbowca i były bardzo głodne, jednak stan ogólny na tyle dobry, że leczymy. Są u mnie, 3 samiczki i jeden samiec. Oczywiście oddzieliłam samice od samca, żeby nie było niespodzianek. Uszka już mają piękne, bo są u nas już od 15 dni:). Są jeszcze troszkę bojące, ale myślę, że już gotowe do adopcji.

KLATKA 4:
1 szczurzyca dorosła wycieńczona, wychudzona, bardzo głodna, ze świerzbowcem i 10młodych. Nie miała nawet siły wstać i odejść...
W związku z tym, że małe byly bardzo osłabione, matka także i nie przeżyłaby z takim obciążeniem, a malce były zbyt słabe i niesamodzielne pozostawiliśmy jej tylko 4 malce, resztę poddaliśmy eutanazji ( te najsłabsze)
Matka i 4 młode są u mnie

Reszty nie dalismy rady wziąć w ten dzień, pozostawilismy to na jutro.

Dnia 12.05.2011 pojechaliśmy po resztę gryzoni.
Zabraliśmy:

KLATKA 1:
1samiec kosztnicy
1samica kosztnicy
bardzo wychudzone. Kochają się tak, że nie sposób ich rozdzielić, więc jego wykastrowaliśmy a ją wysterylizowaliśmy:) No i teraz mogą bezpiecznie mieszkac razem:) W tajemniczych okolicznościach zniknęły maluchy. Dyrektor twierdzi, że sprzedał je do sklepu zoo na ul. kościuszki, w sklepie mówią, że to nie prawda... Dorosłe kosztnice znalazły dom u mojej wetki:)

KLATKA 2:
1 samiec ok. 2,5 letni. ogólnie osłabiony, niedozywiony, niewydolność oddechowa, świerzbowiec, grzybica, liczne ektopasożyty. Poddany eutanazji
1samica, wiek i objawy jak wyżej, poddana eutanazji

KLATKA 3:
2samice i 1 samiec w wieku ok. 9 tygodni. Zakończyliśmy już leczenie . Obecnie przebywają u mnie. Samiec bojący, samica fajna i towarzyska, choć też troszkę się jeszcze boi.

KLATKA 4:
Matka i 11 młodych. Jeszcze ślepy miot. Samica miała mało mleka, więc zostawiliśmy jej 2 młode. Nie mogliśmy uśpic wszystkich, gdyż jest zbyt słaba żeby przechodzić stan zapalny jaki wytworzyłby się od nieściąganego mleka. Matka i 2 malce są u mnie. Matka ma świerzbowca. Niestety nie byłaby w stanie wykarmić tyle młodych, a małe były bardzo, bardzo słabe...

Kupiłam im większe klatki, na tyle na ile mnie stać:)

Mam nadzieję, że wszystko opisałam w miarę przejrzyście.

Oto zdjęcia:
Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

To jeden ze szczurków... Na tym zdjęciu wbrew pozorom jest żywy, po prostu tak wykrzywiony w bólu...:
Obrazek

To jedna z matek:
Obrazek

Starałam się umieścić te mniej drastyczne zdjęcia...

POTRZEBUJEMY:
Domów tymczasowych, a najlepiej stałych i pomocy... Dziennie wydaję 10zł na trociny, a mieszanka schodzi w tempie ekspresowym...

Uwaga była drugi raz, ale jeszcze nie wiem, kiedy będzie reportaż.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Od: Czw kwi 15, 2010 18:21

Post » Śro maja 25, 2011 9:26 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

straszny ten opis, biedne zwierzęta, nie przepadam za gryzoniami ale serce krwawi że ktoś zgotował im taki los pod pretekstem opieki, na wolności szczurzyce choć mogą się udać po jedzenie a tu zamknięte w klatce i zdane na człowieka

Witaj z powrotem ;)
Obrazek

Marea

Od: Pon lut 23, 2009 22:05

Post » Śro maja 25, 2011 9:34 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Marea pisze:straszny ten opis, biedne zwierzęta, nie przepadam za gryzoniami ale serce krwawi że ktoś zgotował im taki los pod pretekstem opieki, na wolności szczurzyce choć mogą się udać po jedzenie a tu zamknięte w klatce i zdane na człowieka

Witaj z powrotem ;)

One się strasznie męczyły, umierały w cierpieniu... Nie rozumiem jak można zgotować taki los jakiemukolwiek zwierzaczkowi... Widok był straszy, muchy latające nad tą klatką z martwym szczurkiem obsiadały nawet te jeszcze żywe maluszki... I ten fetor od gnijącego ciałka...
"Jeśli myślisz, że będę płakać, to masz rację... ale pamiętaj, przejdzie mi i się zemszczę."

ifciastu

Post » Śro maja 25, 2011 9:41 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Witaj z powrotem Iwonko! :)
Straszne jest to, o czym piszesz :?
Jakie to szczęście, że zainteresowałaś się losem tych zwierzaków :1luvu:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Śro maja 25, 2011 9:43 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

To straszne :cry: Popłakałam się :cry:
Chciałam napisać, co bym chętnie temu dyrektorowi zrobiła, ale się powstrzymam, bo to by było niecenzuralne :evil: :evil:
Obrazek

bulba

Od: Pt paź 09, 2009 8:44

Post » Śro maja 25, 2011 9:48 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Bulba, witaj w klubie :?

Erin

Post » Śro maja 25, 2011 9:51 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

dodaję link do wydarzenia na facebooku:
http://www.facebook.com/event.php?eid=1 ... 04&pending

ifciastu

Post » Śro maja 25, 2011 10:05 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Już przyjęłam zaproszenie :ok:

Erin

Post » Śro maja 25, 2011 10:41 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Straszne, biedne te zwierzątka ;(
Żeby w szkole, placówce która ma edukować i dawać dobry przykład dzieciom takie coś... :strach:
[

kasumi

Od: Pt sty 15, 2010 23:19

Post » Śro maja 25, 2011 12:00 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

jezu makabra............. :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
gerardbutler

Post » Śro maja 25, 2011 12:23 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

szooookkkk 8O :?
7ksiezyc

Post » Śro maja 25, 2011 14:05 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Czy ktoś temu dyrektorowi postawi w końcu jakieś zarzuty? Przecież to jakiś sadysta, z pewnością nie powinien mieć żadnej władzy ani nad zwierzętami, ani nad dziećmi... Żadni rodzice nie są zainteresowani sytuacją, tym, kto wychowuje i opiekuje się ich dziećmi???
Muszę trochę poprzeklinać... &@@*&%@@#@@ mać, mać mać!!! :evil:
Iwonka, dobrze, że wróciłaś. Martwiliśmy się...

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Śro maja 25, 2011 16:46 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Banerek:

Obrazek
Kod: Zaznacz cały
[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=123493&start=510][img]http://miau_miau2010.republika.pl/szczurki_szkolne.gif[/img][/url]

Tylko nie wiem, czy nie jest zbyt łagodny...?

Jakby co to mówcie, zmienię, albo może ktoś inny zrobi lepszy?.
Dziękuję. Trzymam kciuki za wszystkich :)!...

RudyiSrebrnyKot

Od: Nie paź 25, 2009 12:46

Post » Śro maja 25, 2011 17:38 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

Nie osłabiają też teksty na FB - niby to jacyś uczniowie, chociaż nie mamy pewności, że to ktoś z władz szkolnych.
Ale wypowiedzi - pożal się Boże :?

Erin

Post » Śro maja 25, 2011 21:37 Re: w kolejce... Zwierzęta w szkole w stanie agonalnym s. 35

:( :( :(
Psotka 23.02.2009 - 8.04.2015 [*]
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=88961

ObrazekObrazek

Amanda_0net

Od: Pon mar 13, 2006 20:56

[poprzednia][następna]