Pomocy!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 21, 2011 21:30 Re: Pomocy!

Jak ssie to jest ok. Bo wtedy połyka. Chodzi o to, żeby samemu nie wyciskać mu do gardła pipety czy strzykawki. Trzymam mocno kciuki za malucha!

serotoninka

Od: Śro sie 27, 2008 21:00

Post » Sob maja 21, 2011 21:33 Re: Pomocy!

Dziękujemy za kciuki :) Całą informację o karmieniu, ogrzewaniu i masowaniu mam od was właśnie, z tego forum. Inaczej bym nie wiedziała nawet, od czego zacząć.

AnaRosemary

Od: Czw maja 19, 2011 20:26

Post » Nie maja 22, 2011 13:57 Re: Pomocy!

Kocie mamy, mam pytanie do was natury praktycznej. Drapieżnik robi już siku nie tylko, kiedy mu masuję pupę, ale czasami jak się obudzi, zanim zdążę zabrać się do masowania. To chyba dobrze? :) No ale, jak taki kocurek nasika, ma tył mokry, przecieram go wielokrotnie wilgotnym wacikiem, ale odnoszę wrażenie, że i to nie jest aż takie skuteczne, żeby mu siku i zapach wyczyścić z nóżek i ogonka. Znacie jakieś lepsze nieinwazyjne sposoby?

AnaRosemary

Post » Nie maja 22, 2011 14:12 Re: Pomocy!

widziałam specjalne chusteczki Vitacraft,ale z braku takich pomyślałabym o chusteczkach nawilżanych dla dzieci?
ale poczekaj aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony...
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Nie maja 22, 2011 14:14 Re: Pomocy!

Kotka robi to językiem :wink:
Tobie tej metody nie polecam - tylko wacik i woda, chemii się nie poleca.
A jeszcze co do spokoju maluszka - odchowywałam tylko wiewiórczęta, ale czytałam, że kociaki też bardzo potrzebują tzw kangurowania - tzn siedzenia przy ciepłym ciele ludzia między bluzą a koszulką :mrgreen: To im dobrze robi :idea:
Wiewiórczakom kupowałam w zoologicznym specjalne buteleczki dla kociąt.
Obrazek Obrazek

shira3

Od: Śro mar 11, 2009 21:51

Post » Pon maja 23, 2011 10:17 Re: Pomocy!

Już jemy z butelki :D po jedzeniu jest mruczenie i automatyczny odpad spać ;)
No i jeszcze jeden problem się pojawił, a właściwie krew w kupie. Dzisiaj z rana szybka akcja do weta, ale on stwierdził, że są dwie możliwości: robaki (a na odrobaczanie jest jeszcze za mały), lub (i co dość prawdopodobne jest) twarde kupki podrażniają małemu jelita. Poradził dodawać do mleka małą kropelkę oliwy z oliwek. Tak więc, rośniemy dalej :)

A tu zdjęcie naszego Drapieżnika z wczoraj, w wieku dni 5:

Obrazek

AnaRosemary

Post » Pon maja 23, 2011 10:23 Re: Pomocy!

Jejku :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Zaglądam i kibicuję :D :ok:
Obrazek

JoasiaS

Od: Wto sie 02, 2005 18:45

Post » Pon maja 23, 2011 17:58 Re: Pomocy!

:ok: :ok: :ok: za slodziaka i opiekunke :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pon maja 23, 2011 18:34 Re: Pomocy!

Zdjęcie mnie rozczuliło na maksa :1luvu: !! Nigdy nie miałam styczności z taką kruszyną. Trzymam za Ciebie i maleństwo kciuki, bo podjęłaś się ogromnego wyzwania, ale to wspaniałe, że są tacy wspaniali ludzie :mrgreen: .
Informuj na bieżąco. Zyczę dużo sił i optymizmu :)
Obrazek

kokocha

Od: Pon maja 23, 2011 9:06

Post » Pon maja 23, 2011 19:18 Re: Pomocy!

Dzięki, bardzo nam się kciuki przydadzą. Ostatnie kilka dni wszystko się kręci wokół Małego. A tu robota stoi, nocki zarwane, trzeba jakoś przejść do porządku dziennego :) a ja się wszystkim martwię... Na przykład dzisiaj wydaje mi się, że mały mniej wierzga, mniej kaprysi i jest spokojniejszy. Ja to oczywiście odebrałam jako oznakę osłabienia i zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem nie zachorował? Mój chłop zaś twierdzi, że lepiej je (bo z butelki mu chyba lepiej smakuje), więcej śpi i się oswoił z nami i naszym dotykiem (najgłośniej krzyczał i wierzgał podczas masowania na siku). Mam nadzieję, że facet ma rację, a ja jestem po prostu panikara :)

AnaRosemary

Post » Pon maja 23, 2011 21:24 Re: Pomocy!

Kazda z nas bylaby panikara, chodzi przeciez o bardzo delikatna istotke.Po przeczytaniu watku, w ktorym 18-letnia dziewczyna dala rade odkarmic kilka kociakow naraz - zaczynam myslelc optymistycznie . mysle, ze tez DASZ RADE - ale masz racje, ostroznosi nigdy dosc, badz czujna i dzielna jak dotychczas i za to trzymam mocno :ok: :ok: :1luvu:
Ronda 25.04.2014[*]
Cindy 21.08.2018[*]
Kota nie powinno sie kupowac, bo kot to przyjaciel.
Przyjaciol sie nie kupuje.
Bleise Pascal

Obrazek.

Cindy

Od: Śro lut 11, 2009 13:23

Post » Pon maja 23, 2011 22:56 Re: Pomocy!

AnaRosemary pisze:Dzięki, bardzo nam się kciuki przydadzą. Ostatnie kilka dni wszystko się kręci wokół Małego. A tu robota stoi, nocki zarwane, trzeba jakoś przejść do porządku dziennego :) a ja się wszystkim martwię... Na przykład dzisiaj wydaje mi się, że mały mniej wierzga, mniej kaprysi i jest spokojniejszy. Ja to oczywiście odebrałam jako oznakę osłabienia i zaczęłam się zastanawiać, czy przypadkiem nie zachorował? Mój chłop zaś twierdzi, że lepiej je (bo z butelki mu chyba lepiej smakuje), więcej śpi i się oswoił z nami i naszym dotykiem (najgłośniej krzyczał i wierzgał podczas masowania na siku). Mam nadzieję, że facet ma rację, a ja jestem po prostu panikara :)

Ty i tak masz lepiej,bo wiesz gdzie Twój kocemba ma pępek i cycuchy.
najwięcej paniki jest o te narośle,wrzody...które się okazują pępkami i cycuchami właśnie :mrgreen:
ObrazekObrazekObrazek

Koszmaria

Od: Pon lut 04, 2008 1:17

Post » Wto maja 24, 2011 9:12 Re: Pomocy!

A ja wracam do sprawy margarynki, bo jej temet jakoś się urwał.
margarynko, dobrze, że najęlas się kotkami. Czy ich nikt nie skrzywdzi przy tym śmietniku?
Jeśli jest tam spokojnie, proszę przygotuj matkom z dziećmi jakieś bezpieczne schronienia. Tymczasowo karton abezpieczony folią a w nim kocyki. (w perspektywie może uda Ci zrobic coś lepszego). Kociaki trzeba leczyć. Napisz do mnie na pw jeżeli potrzebujesz jakieś leki dla nich, moge Ci przesłać antybiotyk i krople do oczu. Jak podrosną może uda sie porobić im ogłoszenia i oddac w dobre ręce. Wiadomo, najlepszym wyjściem byłoby zabranie ich z matkami już teraz. Wiem jednak, że to nie zawsze mozliwe.
Kocice powinny byc wysterylizowane. Nie wiem jest W Kilecach jakas fundacja, która mogłaby sfinansowac zabiegi. Napisz może na forum w stosownym czasie, że potrzebna pomoc w sterylizacji
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Wto maja 24, 2011 9:13 Re: Pomocy!

viewtopic.php?f=1&t=67461
To jest wąek o robieniu kocich budek.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Śro maja 25, 2011 21:17 Re: Pomocy!

Mam nowe pytanie ;) przeczytałam gdzieś, że kotek powinien robić kupkę 2-3 razy dziennie. Mój Maluch robi kupki przed każdym karmieniem (wspomagane masowaniem), czasami tez pomiędzy (budzi się, kupka, odchodzi w inny kącik i znowu zasypia). Czy takie częste wypróżnianie się jest OK, czy powinnam się martwić? Nie jest to biegunka, więc chyba w porządku? :)

AnaRosemary

[poprzednia][następna]