Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw maja 19, 2011 9:32 Re: Wątek dla nerkowców - VI

1969ak pisze:Ja mam dylemat. Od stycznia do kwietnia podawałam Azodyl i mocznik wahał się w granicach 140 - 175 mg/dl Potem podawałam Biopron, wróciłam do Azodylu. Wczoraj robiłam wyniki i spadł do 130. Po tygodniu Azodyl nie zdążył zadziałać. Sama nie wiem - kontynuować Biopron czy znowu dać szansę Azodylowi.

Jeśli po jakimś czasie podawania biopronu nie ma istotnych zmian na niekorzyść, to ja bym go kontynuowała, choćby dlatego, ze nie ma problemu z dostępnością.
Ja azodyl daję od dwóch tygodni. Ostatnie badanie krwi było robione w ostatni wtorek 17 maja, po 1,5 tygodnia podawania azodylu. Kreatynina sprzed miesiąca 5,09 a wtorkowa 4,85. Mocznik przed miesiącem 198,99, teraz 218,89. A wiec nie ma większych zmian. Może za krótko.
Za to znacznie zmieniła się morfologia po aranespie. Był podany dwa razy po 5 mikrogramów w odstępie tygodniowym,
i tak:
erytrocyty- 4,24 T/l w kwietniu, teraz 7,59
Hg- 3,96mmol/l -> 7,01
Htc- 19,5 -> 36,5
To już jest coś.
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Czw maja 19, 2011 9:53 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Mam w domu kilka opakowań alusalu, które dostałam od jednej dziewczyny rok temu. Jeśli termin użycia będzie o.k., to mogę komuś podesłać.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw maja 19, 2011 10:37 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Napisalam PW :)

Dzis znow uslyszalam ze Alusalu "od dawna nie ma w hurtowniach" a poza tym "zawsze byl tylko do ssania"...

OKI juz mnie nie lubi :( jak mnie widzi, to wychodzi do drugiego pokoju, nie chce zeby go glaskac :( Trudno - moja mame nadal wielbi, a to poza tym ze zyje, jest najwazniejsze...

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw maja 19, 2011 11:19 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze: Dzis znow uslyszalam ze Alusalu "od dawna nie ma w hurtowniach" a poza tym "zawsze byl tylko do ssania"...
A ja właśnie usłyszałam w aptece: "Hmm. Dawno nikt tego nie kupował." :lol: btw. akurat o tym nie do ssania.
Wiecie co, nie dajmy się zmylić aptekarzom. Twardo składajmy zamówienia w naszych aptekach. MUSZĄ nam sprowadzać!
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw maja 19, 2011 11:23 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Alusal, nie ten do ssania, powinien być bez problemu dostępny w sieci aptek doz - w aptece internetowej nie fuguruje jako niedostępny, a więc można zamówić: http://www.doz.pl/apteka/p5397-Alusal_t ... _mg_30_szt

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw maja 19, 2011 11:40 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Bazyliszkowa - zamowilam juz kilka dni temu a DOZ - dostalam odpowiedz, ze przykro im ale nie moga zrealizowac zamowienia.

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw maja 19, 2011 11:50 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:Bazyliszkowa - zamowilam juz kilka dni temu a DOZ - dostalam odpowiedz, ze przykro im ale nie moga zrealizowac zamowienia.

No tak :?
Teoria jedno a praktyka drugie...

Bazyliszkowa

Od: Wto sty 31, 2006 15:47

Post » Czw maja 19, 2011 11:59 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:Bazyliszkowa - zamowilam juz kilka dni temu a DOZ - dostalam odpowiedz, ze przykro im ale nie moga zrealizowac zamowienia.
Kilka dni temu w ofercie internetowej był opisany jako niedostępny. Jestem pewna, bo szykowałam zamówienie i go właśnie nie było.
Wygląda na to, że wrócił.
fckptn
Obrazek

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Czw maja 19, 2011 12:08 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Witam
Ja z następującym pytaniem. Patrząc w wyniki mojego kotka jeden wet stwierdził, że stanu zapalnego brak. Drugi, że jest stan zapalny i kwalifikujący się do podania antybiotyku.
Morfologia kota jest dobra, a w moczu erytrocyty i leukocyty.
Ph 6
ciężar właściwy 1.015
przejrzysty
jasnożółty
białko śladowe
cukier brak
ketony brak
bilirubina brak
urobilinogen norma
leukocyty 15 (norma do 5)
erytrocyty 25 (norma do 5)
nabłonki płaskie nieliczne
pasma śluzu liczne

Może ktoś z Was miał podobne wyniki moczu kota? Poradźcie proszę.

Beata Szczecin

Od: Śro lip 05, 2006 12:43

Post » Czw maja 19, 2011 13:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

1969ak pisze:Zamówiłam dzisiaj w aptece 3 op., zobaczymy czy będzie. Jej pracownica nic nie wspominała o wycofaniu.
Nie było żadnych problemów - zamówienie zrobione ok 8 rano, przed chwilą odebrałam :D Cena za op. 6 zł.

Tu mają:
http://www.aquavitae.com.pl/product-pol ... letek.html
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Czw maja 19, 2011 13:26 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Beata Szczecin pisze:Witam
Ja z następującym pytaniem. Patrząc w wyniki mojego kotka jeden wet stwierdził, że stanu zapalnego brak. Drugi, że jest stan zapalny i kwalifikujący się do podania antybiotyku.....

Antybiotyk podaje sie w przypadku infekcji bakteryjnej. Stan zapalny może być wywołany infekcją lub nie, wówczas jest zapalenie idiopatyczne. Antybiotyk ma na celu zwalczanie patogennych drobnoustrojów. Żeby ustalić, czy w układzie moczowym występują jakieś drobnoustroje, jakie one są i na jaki antybiotyk zareagują, nalezy wykonać posiew z antybiogramem. Podawanie antybiotyku w ciemno jest bez sensu - zwłaszcza, że infekcje układu moczowego leczy się bardzo długo.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw maja 19, 2011 17:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Jeszcze o alusalu:
Taką odpowiedź na maila dostałam z Polfy Grodzisk:

Witam Panią,
W odpowiedzi na skierowane zapytanie uprzejmie informuję, że produkt leczniczy:
- Alusal tabletki 500 mg 30 szt. oraz
- Alusal tabletki do ssania 500 mg 30 szt.
nie jest wycofany z produkcji i znajdują się w obrocie na rynku hurtowym i aptecznym.
Prosimy żądać od aptek sprowadzenia produktu w celu skutecznego zaopatrywania Pacjentów.

Życzę wszystkiego najlepszego.
Pozdrawiam/Best regards,

Kierownik Działu Dystrybucji

Więc musimy żądać :twisted:

Asekurancko wywaliłam z cytatu nazwisko tejże kierownik produkcji, bo dzisiaj to nigdy nic nie wiadomo :roll:
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Pt maja 20, 2011 10:14 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki
Dzięki, chylę głowę przed Twoją wiedzą.
Tak jak sugerowałeś, dałam mocz na posiew. Wyniki będą dopiero za tydzień. A co robić przez ten tydzień? Przecież jeśli to jednak bakteryjne zapalenie nerek to za tydzień zmniejszy się szansa na ich uratowanie. Już się zmniejszyła bo od stwierdzenia choroby nerek minęły już 3 tygodnie. Wet jako antybiotyk na nerki zaleca enrofloksacynę. Może powinnam ją podawać do momentu otrzymania wyników posiewu? A orientujesz się jak to jest u kotów z niewydolnością nerek, czy bakteryjne zapalenie nerek jest częste? Biorąc pod uwagę te wyniki moczu którymi dziś dysponuję (erytrocyty 25, leukocyty 15) co jest najbardziej prawdopodobną przyczyną. Ja raczej nie sądzę, że to zapalenie pęcherza bo usg nie wykazało zmian, ph jest kwaśne I kot nigdy nie miał problemów z oddawaniem moczu.
Mam jeszcze dwa pytania: Czy kotu z takim niewielkim krwiomoczem zasadne jest podawanie leku przeciwkrwotocznego? I drugie: Czy I kiedy w niewydolności nerek koty leczy się sterydami?

Beata Szczecin

Od: Śro lip 05, 2006 12:43

Post » Pt maja 20, 2011 11:43 Re: Wątek dla nerkowców - VI

My jesteśmy właśnie po pobraniu krwi na cały profil nerkowy. Jutro wyniki. Zobaczymy :roll:
Obrazek

gochadrozdek

Od: Czw maja 12, 2011 22:26

Post » Pt maja 20, 2011 13:18 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Beata Szczecin pisze:PcimOlki
Dzięki, chylę głowę przed Twoją wiedzą.
Tak jak sugerowałeś, dałam mocz na posiew. Wyniki będą dopiero za tydzień. A co robić przez ten tydzień? Przecież jeśli to jednak bakteryjne zapalenie nerek to za tydzień zmniejszy się szansa na ich uratowanie. Już się zmniejszyła bo od stwierdzenia choroby nerek minęły już 3 tygodnie. Wet jako antybiotyk na nerki zaleca enrofloksacynę. Może powinnam ją podawać do momentu otrzymania wyników posiewu? A orientujesz się jak to jest u kotów z niewydolnością nerek, czy bakteryjne zapalenie nerek jest częste? Biorąc pod uwagę te wyniki moczu którymi dziś dysponuję (erytrocyty 25, leukocyty 15) co jest najbardziej prawdopodobną przyczyną. Ja raczej nie sądzę, że to zapalenie pęcherza bo usg nie wykazało zmian, ph jest kwaśne I kot nigdy nie miał problemów z oddawaniem moczu.
Mam jeszcze dwa pytania: Czy kotu z takim niewielkim krwiomoczem zasadne jest podawanie leku przeciwkrwotocznego? I drugie: Czy I kiedy w niewydolności nerek koty leczy się sterydami?

Enro jest ok. Oczywiście można ją podawać wcześniej - sam tak robiłem. Większość źródeł infekcję układu moczowego u kotów uważa za rzadkie, choć ostatnie badania temu nieco przeczą. E. Coli nie zmianiają pH moczu. WBC nie wskazuje na infekcję, ale to nie musi oznaczać jej brak - łącznie z negatywnym posiewem można założyć, że infekcji nie ma. Podawanie leków przeciwkrwotocznych nie wydaje sie konieczne. Sterydami można próbować leczyć zapalenie nerek o podłożu immunnologicznym.

W twoim przypadku najbardziej prawdopodobną przyczyną jest cukrzyca - została zdiagnozowana oznaczeniem fruktozaminy? Nie znaczy, że nie nalezy wykluczac innych, takich jak infekcje, bo mogą trwać równolegle.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

[poprzednia][następna]