ana pisze:A ma ktoś może kopię elektroniczną, którą mógłby się podzielić indywidualnie w ramach użytku prywatnego?wjwj1 pisze:Nielegalnie. Aczkolwiek na googlowvch książkach nie sprawdzałem.
Ma.
Moderator: Moderatorzy
ana pisze:A ma ktoś może kopię elektroniczną, którą mógłby się podzielić indywidualnie w ramach użytku prywatnego?wjwj1 pisze:Nielegalnie. Aczkolwiek na googlowvch książkach nie sprawdzałem.
PcimOlki pisze:avild pisze:...
Skok o 0,2 można uznać za margines błędu. Gorzej, jeśli się utrzymuje.
Margines błędu - co to jest?
Znacząca zmiana w przypadku CREA wynosi 14% wartości mierzonej.
Bez uwzględnienia błędu pomiaru - tylko zmiana, którą nalezy uważać za istotną.
Źródło podlinkowane w wątku.
PcimOlki pisze:ana pisze:A ma ktoś może kopię elektroniczną, którą mógłby się podzielić indywidualnie w ramach użytku prywatnego?wjwj1 pisze:Nielegalnie. Aczkolwiek na googlowvch książkach nie sprawdzałem.
Ma.
jaguarius pisze:Edyta i Sebastian - tolfedyna była podawana ze względu na bolesność prawej nerki oraz ewidentny stan zapalny, powiększona śledziona oraz węzły chłonne krezkowe. Była podawana z kroplówką.
W jaki sposób podaje się epo? to tabletki? wlewy? zastzryki?
Jak Wasze koty znoszą EPO? podobno nie które czują się gorzej, wymiotują. Czy to prawda? Morfologia zepsuła się właściwie w tydzień ...
avild pisze:...
PcimOlki: na pewno jesteś głębiej w literaturze niż ja. Czy uważasz, że literatura anglojęz. jest lepsza niż tych kilka przetłumaczonych książek o nefrologii? Zastanawiam się nad zakupem.
pixie65 pisze:PcimOlki pisze:Ca x P.
W mg/dl < 55.
W mmol/l < 4.45.
Zwykle poziomy Ca i P są powiązane (czyli iloraz jest mniej więcej stały) - jeśli jeden rośnie, rośnie tez drugi. W przypadku gwałtownych zmian tego ilorazu, dobrze jest zastanowić się nad przyczyną. (...)
Ca x P.
W mg/dl < 55.
W mmol/l < 4.45.
Zwykle poziomy Ca i P są powiązane (czyli iloraz jest mniej więcej stały) - jeśli jeden rośnie, rośnie tez drugi. W przypadku gwałtownych zmian tego ilorazu, dobrze jest zastanowić się nad przyczyną. (...)
Akurat nie u nerkowca...A teraz pytanie z innej beczki. Mieliście kiedyś taki problem: kot wsuwa żarełko jak opętany, po trochu to, tamto, mlekiem popije (dla kotów - jedyna jego przyjemność, ale daję odrobinę), a potem siup - wymiotuje wszystko, co zjadł. Jest tego całkiem sporo.
avild pisze:A teraz pytanie z innej beczki. Mieliście kiedyś taki problem: kot wsuwa żarełko jak opętany, po trochu to, tamto, mlekiem popije (dla kotów - jedyna jego przyjemność, ale daję odrobinę), a potem siup - wymiotuje wszystko, co zjadł. Jest tego całkiem sporo. Behemotowi ostatnio to się zdarza, jestem zdziwiona ilością pochłanianego przez niego jedzeniaDostaje cerenię i famidynę (jedno rano drugie wieczorem, 1/6 tabl. i 1/4), poza tym nie miauczy, jakby mu było niedobrze (tak rozróżniam), tylko po prostu wywala zawartość żołądka, a potem zabiera się do jedzenia
![]()
ana pisze:Pcim, chodzi o to, że się przejęzyczyłeś.![]()
...
OK, rozumiem.PcimOlki pisze:ana pisze:Pcim, chodzi o to, że się przejęzyczyłeś.![]()
...
Nie przejęzyczyłem się. Iloczynu Ca x P dotyczą 3 pierwsze linijki.
Reszta nie dotyczy iloczynu, tylko stosunku Ca/P.
Dobra - zrobię jak piszesz, bo widzę, że dwa działania artmetyczne w jednym poście gryzą się.
avild pisze:PcimOlki: na pewno jesteś głębiej w literaturze niż ja. Czy uważasz, że literatura anglojęz. jest lepsza niż tych kilka przetłumaczonych książek o nefrologii? Zastanawiam się nad zakupem.
PcimOlki pisze:Natomiast jeśli chodzi o wyniki najnowszych badań, nie ma polskojezycznej alternatywy.
wjwj1 pisze:....
BTW, o nerkowych badaniach w PL nie słyszałem ...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Marmotka, stara panna i 5 gości