Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 11, 2011 14:12 Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Witam,

W styczniu adoptowałem ze schroniska 6-letniego kocura. Jest on kastrowany i wyszyty. Początkowo miał problemy z alergią na coś u mnie w mieszkaniu, do tego stopnia że strasznie gryzł się po kręgosłupie, ale to zostało już opanowane. Niestety od miesiąca przyszedł inny problem - kot zaczął sikać na sofę, czy jak był u znajomego przez 2 tygodnie to u niego na łóżko. Początkowo sporadycznie ale ostatnio problem się mocno nasilił. Jednocześnie spokojnie załatwia się też do zamkniętej kuwety.

Kot był u weterynarza, analiza krwi nic nie wykazała, analiza moczu zaś średnioliczne kryształki trójfosforanów amonowo-magnezowych. Kocur jest więc przestawiany z bytowej karmy Royal Canin Indoor na weterynaryjną Royal Canin URINARY S/O HIGH DILUTION UHD 34. Narazie dostaje ją w proporcjach 1/4. Efekt jest taki, że zaczął częściej sikać (dotychczas raz lub dwa razy dziennie) ale też od 3 dni mam codziennie zasikaną sofę :( Wyszedłem teraz na 20 minut i historia się powtórzyła. Raz zdarzyło się to jak byłem w domu i kot wiedział, że źle robi bo uciekał w popłochu jak tylko mnie zobaczył, tak samo jak nasikał do pustej kuwety gdy trzeba było próbkę zebrać. Sama kuweta dodam jest wyłożona żwirkiem silikonowym i nie jest wilgotna.

Nie wiem czy ma to znaczenie ale 2-3 dni temu kotu zdarzyło się zakasłać dość mocno, co zdarza się mu co jakiś czas z tego co obserwuję, ale od tego czasu nic się nie działo. Kot jest też tylko na karmie suchej.

No i pytanie, czy to karma tak szybko zaczęła działać, czy to wredna natura kota się nagle zaczęła objawiać czy może coś innego? Nie wiem czy potrafiłbym go oddać z powrotem do schroniska, ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie, by mi zniszczył całe mieszkanie.

Pozdrawiam,

peper_pl

Od: Śro maja 11, 2011 13:50

Post » Śro maja 11, 2011 16:26 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

ee a co to jest wyszyty kocur?

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Śro maja 11, 2011 16:33 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Z wyszytą cewką, jak sądzę...
Obrazek

Conchita

Od: Pt wrz 03, 2010 7:44

Post » Śro maja 11, 2011 16:42 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Conchita pisze:Z wyszytą cewką, jak sądzę...

Dokładnie

peper_pl

Post » Śro maja 11, 2011 16:59 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Aaaa o ja durna, wszyty :)
A czy było kontrolowane, czy z wszywką wszystko ok?
Czy kot w ogóle nie sika do kuwety i tylko na sofę, czy do kuwety też?
Czy skoro wyszły kryształy,t o dostaje leki, czy tylko karma?

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Śro maja 11, 2011 17:03 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

babazgaga pisze:Aaaa o ja durna, wszyty :)
A czy było kontrolowane, czy z wszywką wszystko ok?
Czy kot w ogóle nie sika do kuwety i tylko na sofę, czy do kuwety też?
Czy skoro wyszły kryształy,t o dostaje leki, czy tylko karma?

Było kontrolowane przez veta, a nawet dwóch i problemów nie stwierdzili. Kot normalnie załatwia się do kuwety i nie było z tym problemów do około miesiąca temu. Początkowo zdarzało się to rzadko ale zaczęło się nasilać więc trafił na konsultację do veta znów stąd badanie moczu, które wykazało kryształki. Dostał wspomnianą karmę i ogólnie zaczął sikać częściej, ale niestety pod moją nieobecność w domu nachodzi go na sikanie na sofę (na szczęście tylko na sofę), z 2 tygodnie temu nasikał na łóżko jak byłem w domu ale od tego czasu nie było takiego problemu. Leków nie dostaje, ale jeszcze mam zamiar wpaść dziś lub jutro do veta skonsultować czy to normalne jego zachowanie i tak szybka reakcja na karmę weterynaryjną.

peper_pl

Post » Sob maja 14, 2011 15:56 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Niestety sytuacja się po raz kolejny powtórzyła - sofa zasadniczo jest chwilowo zabezpieczona, że kot nie ma jak wejść i załatwiał się ładnie w kuwecie. Niechcący nie zamknąłem sypialni i kot zaraz po posiłku zlał się na łóżko :( Przyłapałem go na tym, uciekał jak dziki.

Jakieś porady co do przyczyn? Co to wytępienia tego zachowania?

peper_pl

Post » Sob maja 14, 2011 16:15 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

peper_pl pisze:.... Raz zdarzyło się to jak byłem w domu i kot wiedział, że źle robi bo uciekał w popłochu jak tylko mnie zobaczył....

Jeśli chcesz osiągnąć skutek, karanie kota nie jest właściwym sposobem.
W szczególności kota, który ma problemy z układem moczowym.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob maja 14, 2011 16:17 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

PcimOlki pisze:
peper_pl pisze:.... Raz zdarzyło się to jak byłem w domu i kot wiedział, że źle robi bo uciekał w popłochu jak tylko mnie zobaczył....

Jeśli chcesz osiągnąć skutek, karanie kota nie jest właściwym sposobem.
W szczególności kota, który ma problemy z układem moczowym.

Kot nie został ukarany, po prostu jak mnie zobaczył zaczął uciekać bo wiedział, że źle zrobił.

peper_pl

Post » Sob maja 14, 2011 16:30 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Takiej wiedzy koty nie mają zakodowanej genetycznie. Być może był karany przez poprzedniego opiekuna - stąd reakcja.
Jakkolwiek jest, karaniem nie osiągnie się celu. Takie są koty.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Sob maja 14, 2011 16:56 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Napisales, ze badanie moczu wykazalo srednio liczne krysztaly. Jesli w pecherzu sa krysztaly, prawdopodobnie jest i stan zapalny, a wowczas kot odczuwa bol podczas sikania i unika kuwety lejac na miekkie. Sofa i lozko znakomicie tu pasuja. Mozesz podac kompletne wyniki moczu? Mam wyszytego kota - jesli zaczyna sikac poza kuweta, to znak ze cos sie dzieje - przewaznie polecialo pH moczu, sa krysztaly i stan zapalny. Owszem, na karmie Urinary kot wiecej sika - to ma tak dzialac.
Obrazek

kinga w.

Od: Sob sty 31, 2009 17:41

Post » Sob maja 14, 2011 17:23 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

A może żwirek w kuwecie mu nie odpowiada? Niektóre koty nie chcą sikać do silikonu. Spróbuj zmienić żwirek, np. na drewniany albo bentonit.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob maja 14, 2011 17:31 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

@kinga - Wyniki badań

@jana - Też mi to przeszło przez myśl, i może spróbuję. Tyle że do kwietnia spokojnie korzystał z silikonowego i nie było problemu.

peper_pl

Post » Sob maja 14, 2011 17:35 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Koty sikają poza kuwetą bo im coś doskwiera - to może być ból fizyczny (kuweta źle się im kojarzy) albo coś z psychiką. Trzeba zacząć od najprostszych rzeczy. No i pilnować kondycji zdrowotnej, zrób kontrolne badania moczu kocura czy dieta działa, czy nie ma zapalenia, bo może on po prostu jest chory...

Nie wiem czy wiesz jak to jest mieć chory pęcherz. Ja niestety znam ten ból i gdybym była kotem, to na bank nie sikałabym wtedy do kuwety :wink:

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Sob maja 14, 2011 17:38 Re: Wyszyty kocur i problem z sikaniem

Jana, obejrzyj wyniki moczu powyżej, może coś doradzisz - ja się nie znam :(
Gdy cię znalazłam, nie wiedziałam, co z tobą zrobić.
Dziś nie wiem, co zrobię bez ciebie...
Marcel 7.10.2007 - 26.07.2021

kwinta

Od: Śro maja 21, 2008 20:47

[następna]