Poker71 pisze:....
Po tym doświadczeniu postanowiłam sobie, że gdy usłyszę FIP to każę szukać wszystkiego, co może wskazywać na cokolwiek innego. ...
No to jest nas dwóch - w kupie siła.
Moderator: Estraven
Poker71 pisze:....
Po tym doświadczeniu postanowiłam sobie, że gdy usłyszę FIP to każę szukać wszystkiego, co może wskazywać na cokolwiek innego. ...
Poker71 pisze:Pisałam już o tym na kilku watkach związanych z FIPem, napisze i tu.
Już jakiś czas temu u mazurskiej Kreski pojawiły się objawy wskazujące na FIP. Na szczęscie tak ja jak i mruffka która ode mnie kotę adoptowała, jesteśmy uparte jak osły.
I okazało się, że to nie był FIP.
Z diagnozą FIP bardzo, bardzo należy uważać. Jest kilka, o ile nie kilkanaście innych rzeczy dających podobne objawy. Z tym, że te inne są możliwe do wyleczenia.
Po tym doświadczeniu postanowiłam sobie, że gdy usłyszę FIP to każę szukać wszystkiego, co może wskazywać na cokolwiek innego. Już dla co najmniej jednego kociaka - Kreski- ta taktyka oznaczała życie.
Wątek o chorobie Kreski
viewtopic.php?t=119944
objawy ogólnie: osowiałość, zastopowanie wzrostu i wagi, brak apetytu, wysoka gorączka, brak reakcji na pojedynczy antybiotyk, leukocytoza, zamglone oko- przy braku wskazań do innych chorób wirusowych, czyli nos/oczy bez wydzieliny, brak biegunki oraz drugi kot zdrowy.
Okazało się, że to zaawansowana i wredna infekcja bliżej nieokreślona. Ale dwie uparte baby, leki przeciwgorączkowe plus skojarzone antybiotyki wyprowadziły kicię na prostą.
Kreska żyje i ma się dobrze.
W tym miejscu podziękowania dla PcimOlki który z odległości wprawdzie ale tak samo jak my nie uwierzył w FIP i podrzucał wszelkie możliwe rozwiązania alternatywne ku utrapieniu weterynarzy którzy byli męczeni w sprawie znanej jako "sprawa Kreski"
Tweety pisze:a jak wyglądały parametry krwi?
Tweety pisze:a u nas kociczka z potwierdzonym FIP-em z każdej strony. I gdyby nie wyniki z Idexxu i zbierający się płyn, który musimy odciągać co tydzień (mruczy przy punkcji) to można by rzec, że kot całkiem zdrowy a je za trzech. Jedna wetka to określiła:"Gdyby nie FIP, to byłby to najzdrowszy kot na świecie" ....
Co ciekawe, do tej pory co tydzień mniej płynu odciągamy, było 300 ml, potem 250 i wczoraj 150 ml
vailet pisze:Tweety pisze:a u nas kociczka z potwierdzonym FIP-em z każdej strony. I gdyby nie wyniki z Idexxu i zbierający się płyn, który musimy odciągać co tydzień (mruczy przy punkcji) to można by rzec, że kot całkiem zdrowy a je za trzech. Jedna wetka to określiła:"Gdyby nie FIP, to byłby to najzdrowszy kot na świecie" ....
Co ciekawe, do tej pory co tydzień mniej płynu odciągamy, było 300 ml, potem 250 i wczoraj 150 ml
Wyniki z Idexu,nie są pewne bo to w Polsce.Ja miałam robić Bejbi i wet mówił że do Niemiec bo najpewniejsze.Normalnie wysyłają do Niemiec z kliniki.Koszt o ile wet coś nie pokręcił 140zł,może ja pokręciłam i 180zł ,nie więcej.Wkońcu wyszło że ma wadę jelit i kilka innych schorzeń.
Tweety pisze:vailet pisze:Tweety pisze:a u nas kociczka z potwierdzonym FIP-em z każdej strony. I gdyby nie wyniki z Idexxu i zbierający się płyn, który musimy odciągać co tydzień (mruczy przy punkcji) to można by rzec, że kot całkiem zdrowy a je za trzech. Jedna wetka to określiła:"Gdyby nie FIP, to byłby to najzdrowszy kot na świecie" ....
Wyniki z Idexu,nie są pewne bo to w Polsce.Ja miałam robić Bejbi i wet mówił że do Niemiec bo najpewniejsze.Normalnie wysyłają do Niemiec z kliniki.Koszt o ile wet coś nie pokręcił 140zł,może ja pokręciłam i 180zł ,nie więcej.Wkońcu wyszło że ma wadę jelit i kilka innych schorzeń.
nie wiem czy oni robią wszystko u siebie czy właśnie część badań nie jest robionych w Niemczech, wyniki są dwujęzyczne
vailet pisze:...
Wyniki z Idexu,nie są pewne bo to w Polsce....
PcimOlki pisze:vailet pisze:...
Wyniki z Idexu,nie są pewne bo to w Polsce....
Co to konkretnie znaczy?
Most cats with systemic clinical signs of FIP die or require euthanasia with in days to months of diagnosis.
Brak danych.DJ pisze:....
Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł, co może dolegać Ryanowi?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510 i 56 gości