Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 12, 2011 11:57 Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Tak jak w temacie. Mam problem, bo ponoć (zakładając, że właściciel mówi prawdę) wczoraj miał kontrolę sanepidu dostał mandat 500zł za koty które są przy knajpce. Są to trzy koty ciachnięte i wolne, tzn. ciachnęłam,dokarmiam je, odrobaczam itd. Nie wiem co robić??? on chce je wywieźć....
Obrazek

biamila

Od: Czw gru 14, 2006 21:03

Post » Czw maja 12, 2011 13:33 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Dla mnie to pozbawione logiki... jak można dać komuś mandat za coś czego ten Pan nie posiada...
Co innego gdyby to były jego kotki, ale przecież nie są...są bezpańskie, wolno żyjące.

Mnie się widzi że ten Pan chce się ich pozbyć.
Obrazek Obrazek Obrazek
Toffie [*] 15.03.2016r. , Kubuś [*] 07.12.2016r. , Julia (Dżulia) [*] 15.01.2018r.

Miraclle

Od: Wto maja 10, 2011 10:47

Post » Czw maja 12, 2011 13:36 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Wolno zyjace nie sa wlasnoscia gminy?
Dorota, Mru(czek), Chipolit, Norka, O'Gon (Burak); Balbina, Tygrysiunia, Bolek i Coco za TM

Dorota

Od: Pon maja 20, 2002 13:49

Post » Czw maja 12, 2011 13:43 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Zgadzam się to są koty wolno żyjące i tak samo jakby mu mandat dali za ptaki, które tam sobie też są. Dlatego szukam jakiejś podstawy prawnej.
Obrazek

biamila

Post » Czw maja 12, 2011 13:52 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Dla mnie to jedna wielka ściema bo w takim razie wszystkie puby wystawiające ogródki latem na rynkach ,powinny być karane bo gołębi jest od cholery i trochę.
A może zadzwoń do Sanepidu i niby tak od niechcenia zapytaj.
" ... wolę zwierzęta bez duszy niż katoli bez serca "

Małgocha Pe

Od: Wto paź 30, 2007 15:30

Post » Czw maja 12, 2011 13:54 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Jeżeli nie kłamie, to nie powinien miec oporów, by Ci pokazac ten mandat. Poproś.
To raczej bzura. Mógł dostac za brudy w kanajpie, a to co mówi, to tylko pretekst do pozbycia się kotów.
A może zapytac w sanepidzie.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Czw maja 12, 2011 14:22 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

dla mnie to oczywista ściema tego Pana. Niemniej jednak... on zrobi co będzie chcial... jesli straszy, że je wywiezie i porzuci gdzieś na zmarnowanie to trzeba się tym zainteresować. może uda sie jednak z gościem coś wynegocjowac... on nie kuma jednego... teraz "ma" 3 fajne koty, wysterylizowane... dba o nie bianmilka... karmi odrobacza itp. jak sie ich pozbedzie to i tak przyjda nowe ktorych w okolicy jest dużo, beda niewsyterylizowane, będą znaczyc itp itd. no facet nie kuma że ma bardzo dobrą sytuację...

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

Post » Czw maja 12, 2011 14:27 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

najgorsze, że kotka matylka i kotek Ediś to sie dadzą złapać... niestety oswojone i miłe, Marynia panna sterylna nr 2 jest bardzo płochliwa... nawet przy dużej pracy, żeby karmienie oddalic od knajpy to i tak one tam wrócą, tam ich dom, wchodzą pod lokal ( drewniana buda) i tam bytują, zastanawiamy się czy problem pochodzi o klientów knajpy, bo wiadomo,że ludzie niektórzy nie znosza zwierząt, boja sie kotów...może kociaki podchodza do gosci którzy jedzą ... nie wiem...

Mamrot

Post » Czw maja 12, 2011 14:29 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Dokładnie zamierzam mu to wytłumaczyć a jak się nie uda to moja noga tam nie stanie. I zrobię mu czarny "pr" i tak moje znajome które są jego klientkami mają iść z petycją w sprawie tych kotów.
Obrazek

biamila

Post » Czw maja 12, 2011 14:30 Re: Czy sanepid może nakazać usunięcięcie kotów wolno żyjących?

Bardzo jesteśmy zmartwione... tu paragrafy i sanepidu spolegliwość nic nie załatwibo to on chce sie ich pozbyć...

Mamrot