ODESZŁA :( AMBER FeLV+ szczęśliwa w wymarzonym DS :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Jak nazwiemy bezimienną?

Ankieta wygasła Pon kwi 25, 2011 16:35

Czarka
9
9%
Sumi
2
2%
Marysia
9
9%
Amber
20
20%
Inez
11
11%
Kofi
9
9%
Negri
15
15%
Wronia
9
9%
Pola
4
4%
Zulka
11
11%

Liczba głosów : 99

Post » Pon maja 09, 2011 8:31 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

"Test PCR daje 100% pewności czy kot jest zarażony białaczką ( wszystko jedno, w jakiej fazie jest wirus). Do tego testu trzeba pobrać szpik pod narkozą. Ale to, czy kotka będzie nosicielką, czy białaczka się "rozszaleje" dając objawy, czy jej organizm zwalczy wirusa dalej pozostanie niewiadomą. Wirus białaczki w fazie uśpienia może się kiedyś rozwinąć, a może równie dobrze kiedyś tam zostać zwalczony. To taka ruletka z tą białaczką. Na pewno warto spróbować pomóc Amber zwalczyć wirusa.
Poza tym- uważa, że większa część kotów które wynik mają ujemny miała kontakt z wirusem. Usypianie kotów nosicieli to jak usypianie zdrowego kota bo może kiedyś wpaść pod samochód..."

skąd to cytat? to prywatne zdanie autorki?
AnielkaG

Post » Pon maja 09, 2011 9:07 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

AnielkaG pisze:
"Test PCR daje 100% pewności czy kot jest zarażony białaczką ( wszystko jedno, w jakiej fazie jest wirus). Do tego testu trzeba pobrać szpik pod narkozą. Ale to, czy kotka będzie nosicielką, czy białaczka się "rozszaleje" dając objawy, czy jej organizm zwalczy wirusa dalej pozostanie niewiadomą. Wirus białaczki w fazie uśpienia może się kiedyś rozwinąć, a może równie dobrze kiedyś tam zostać zwalczony. To taka ruletka z tą białaczką. Na pewno warto spróbować pomóc Amber zwalczyć wirusa.
Poza tym- uważa, że większa część kotów które wynik mają ujemny miała kontakt z wirusem. Usypianie kotów nosicieli to jak usypianie zdrowego kota bo może kiedyś wpaść pod samochód..."

Wydaje mi się, że tak. Nie odesłała mnie do żadnego źródła.
Krzysiekbolo

Post » Pon maja 09, 2011 9:21 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

no i takim sposobem rośnie ciemnota w narodzie :evil:
AnielkaG

Post » Pon maja 09, 2011 9:22 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

Ja tam poczekam aż się Białobrzeska wypowie :wink: Czegoś się trzeba trzymać w końcu...
Obrazek
UWAGA - Angalia to IKA 6 (na FB Krystyna Kowalska) nie wysyłajcie kotów!!!
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=117164

Zofia.Sasza

Od: Wto wrz 09, 2008 15:02

Post » Pon maja 09, 2011 9:29 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

[quote="AnielkaG":1p517y55]no i takim sposobem rośnie ciemnota w narodzie :evil:[/quote:1p517y55]

Anielko, w [i:1p517y55]zasadzie[/i:1p517y55] to, co cytuje Krzysiekbolo jest prawdą.
Test PCR na obecność wirusa [nie przeciwciał] ze szpiku daje niemal gwarancję. `Niemal` bowiem wirus w pewnej fazie nie musi być obecny w szpiku [jeszcze] a może być obecny we krwi, lub - w początkowej fazie zakażenia - tylko w ślinie [jeśli drogą wniknięcia wirusa była jama ustna, to wirus najpierw namnaża się tam].
Tak sobie myślę, że aby mieć jak największą pewność to trzeba by robić PCR i z krwi i ze szpiku jednocześnie i powtarzać testy przynajmniej dwukrotnie w odstępach kilkumiesięcznych.
Oczywiście nigdy nie jest to pewność 100% - oduczyłam się już używać tego typu zwrotu w odniesieniu do organizmów żywych. 8)
Ostatnio edytowano Wto gru 27, 2011 18:59 przez Agn, łącznie edytowano 1 raz
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon maja 09, 2011 9:34 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

no wlasnie chcialam zapytac co jest nie tak w tej cytacie
kotow z bialaczka mialam/mam kilka
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon maja 09, 2011 11:38 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

dyskusja o testach już była, nie trzeba jej rozwijać po raz kolejny
viewtopic.php?f=1&t=118896
Anielko, w zasadzie to, co cytuje Krzysiekbolo jest prawdą.

w zasadzie to Amber jest zdrowa :roll: tylko jakoś siedzi w klatce i nie ma przed sobą perspektyw
AnielkaG

Post » Pon maja 09, 2011 11:40 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

AnielkaG pisze:dyskusja o testach już była, nie trzeba jej rozwijać po raz kolejny
viewtopic.php?f=1&t=118896
Anielko, w zasadzie to, co cytuje Krzysiekbolo jest prawdą.

w zasadzie to Amber jest zdrowa :roll: tylko jakoś siedzi w klatce i nie ma przed sobą perspektyw

Tym bardziej, że na FB jest odesłanie do wątku i jak ktoś tu wejdzie z zewnątrz to zgłupieje :wink:
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon maja 09, 2011 11:43 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

Dziewczyny, pomagałam przy wyadoptowaniu jednego kota z FeLV+ i wówczas doradzono, że warto dla kotów z FIV+ praz FeLV+ porozwieszać ogloszenia na wydziale weterynarii na SGGW oraz w leczniach. Z resztą im więcej tym lepiej. :D Jeśli chcecie mogę Wam przygotować takie papierowe ogłoszenie (w kolorze 200 szt.) plus rozwiesić dodatkowo w leczniach w Pruszkowie. Prosiłabym tylko jakiś tekst i wybór zdjęcia (na PW podam adres e-mail). Za Amber :ok:
"Kubusiu? Tak Prosiaczku? Przepraszam...Ale za co? Za to, że miłość do ciebie w moim serduszku jest tak mała jak ja."
Edisiu, przepraszam...jesteś w moim serduszku...

Mruśkowo

Od: Pt gru 04, 2009 18:36

Post » Pon maja 09, 2011 11:46 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

Mruśkowo pisze:Dziewczyny, pomagałam przy wyadoptowaniu jednego kota z FeLV+ i wówczas doradzono, że warto dla kotów z FIV+ praz FeLV+ porozwieszać ogloszenia na wydziale weterynarii na SGGW oraz w leczniach. Z resztą im więcej tym lepiej. :D Jeśli chcecie mogę Wam przygotować takie papierowe ogłoszenie (w kolorze 200 szt.) plus rozwiesić dodatkowo w leczniach w Pruszkowie. Prosiłabym tylko jakiś tekst i wybór zdjęcia (na PW podam adres e-mail). Za Amber :ok:

Dzięki :1luvu: Tekst chyba ten co na FB? A zdjęcie zaraz jakieś zapodam :D
Obrazek

Zofia.Sasza

Post » Pon maja 09, 2011 11:46 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

Acha, wydruk oczywiście w kolorze. :piwa:
"Kubusiu? Tak Prosiaczku? Przepraszam...Ale za co? Za to, że miłość do ciebie w moim serduszku jest tak mała jak ja."
Edisiu, przepraszam...jesteś w moim serduszku...

Mruśkowo

Od: Pt gru 04, 2009 18:36

Post » Pon maja 09, 2011 12:02 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

Ja w kilku lecznicach na Tarchominie i gdzie tam po drodze bede jezdzic po Warszawie moge rozwiesic :) Tylko bylabym wdzieczna gdybym dostala plik z ogloszeniem :oops:
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Pon maja 09, 2011 12:05 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

AnielkaG pisze:

Witam :mrgreen: Tak, to moje prywatne zdanie. Miałam i mam koty z białaczką, z chybabiałaczką i objawami białaczkopodobnymi. Być może nie wyraziłam się dość jasno i precyzyjnie (tak Agn, nie ma czegoś takiego jak 100%pewności) ale spowodowane to było tym,że była 1 w nocy i siedziałam z kotem podpiętym do kroplówki (z białaczką właśnie), więc byłam trochę rozkojarzona. Mniej więcej jednak przekazałam to, co miałam zamiar.
Koty białaczkowe u mnie na DT izoluje od zdrowych, koty dzikie dające objawy białaczkopodobne leczymy i oswajamy, a dzikie z pozytywnym testem( nie testujemy wszystkich kotów, tylko przedstawiciele stada- na wszystkie nie ma kasy) sterylizujemy i wypuszczamy, mając kontakt z karmicielami i sprawdzając stan kota. Wirus białaczki poza kocim organizmem żyje bardzo krótko, a wiec sterylizowane wolnożyjące koty, które nie biją się i nie jedzą z jednych misek mają małe szanse na zarażenie się(ale większe niż np. w przypadku FIV) Kilka kotów z przetestowaną białaczką wyadoptowaliśmy, przeważnie do domu z drugim białaczkowym kotem. I różne były historie z nimi, niektóre żyją juz kilka lat nie dając objawów choroby, a jeden-ostatni- prawdopodobnie zwalczył wirusa(nie był robiony PCR)
Tak czy siak, trzymam kciuki za koteczkę :ok:
Obrazek http://www.facebook.com/TOP.INNI?ref=pb
milczenie jest srebrem, a mruczenie - złotem...

Szenila

Od: Pt gru 03, 2010 18:24

Post » Pon maja 09, 2011 12:25 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

No to teraz nabrałam nadzei, że może wypali jakiś cud- mały domek, byle kochający. :oops: Trzymam kciuki mocno. Tyle mogę :oops: :(

sygitka21

Od: Wto wrz 08, 2009 21:16

Post » Pon maja 09, 2011 18:56 Re: AMBER dodatni FeLV :(((( Szukamy opcji...

sygitka21 pisze:No to teraz nabrałam nadzei, że może wypali jakiś cud- mały domek, byle kochający. :oops: Trzymam kciuki mocno. Tyle mogę :oops: :(

Wszyscy mamy nadzieję. Koresponduje z dwiema paniami...
Obrazek

Zofia.Sasza

[poprzednia][następna]