4-letnia kotka sika do łóżka co jakiś czas

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 08, 2011 17:17 4-letnia kotka sika do łóżka co jakiś czas

Witam, nie wiem czy to dobry dział. Mam problem z wysterylizowaną kotką niecałe 4-letnią bo nieregularnie co jakiś czas sika do łóżka dziadka :) jak i babci. Może to być za miesiąc a może to być nawet następnego dnia. Początkowo myślałem, że może czuje mocz z poprzedniego razu ale dzieje się tak mimo dokładnego wyprania koca, kołdry i wyszorowania łóżka sodą (gdzieś tam doczytałem że pomaga i kot już nie czuje swojego zapachu). Jest to kotka domowa, dachowiec (czy jak profesjonalnie nazywa się najpospolitsza rasa kota), z kuwety ma wybierane co drugi dzień a nawet codziennie. Domownicy to 4 osoby dorosłe które Marysia (kotka) zna od małego. W razie jakich informacji brakujących proszę pisać.
Proszę o analizę przypadku i podanie możliwych przyczyn najlepiej wg. prawdopodobieństwa wystąpienia w moim przypadku.
Ostatnio edytowano Nie maja 08, 2011 18:57 przez Axles, łącznie edytowano 1 raz

Axles

Od: Czw paź 18, 2007 19:25

Post » Nie maja 08, 2011 17:19 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

Czy kotka miała badany mocz?
Obrazek

Agnieszka16

Od: Wto cze 19, 2007 10:52

Post » Nie maja 08, 2011 17:39 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

Nie, do weterynarza jak chodziliśmy nie zalecał niczego takiego. Ale może są inne możliwości zanim bym ją wziął do weterynarza, może to coś łagodniejszego jak zanudzenie itp. itd.

Axles

Post » Nie maja 08, 2011 18:08 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

Moim zdaniem trzeba koniecznie zbadać mocz. Dopiero po tym podstawowym badaniu będzie można powiedzieć coś więcej.

KOTEK1988

Od: Sob mar 01, 2008 15:30

Post » Nie maja 08, 2011 18:13 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

No ok a coś więcej możecie powiedzieć w jakim sensie zbadać? Krew u człowieka jak się bada to na konkretne badanie bo tego jest multum. A druga sprawa jak ten mocz zdobyć :>

Axles

Post » Nie maja 08, 2011 18:25 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

- podkładająj talerzyk albo chochlę którą do tego celu przeznaczycie, wyparzona, jak kotka będzie zaczynała sikać w kuwecie.
- układając w miejscu gdzie się załatwia gruba folię (czystą), a potem zlanie do słoiczka

potem zanieść do weterynarza i powiedzieć że mocz na badanie bo kot sika gdzie nie trzeba, weterynarz powinien wiedzieć co z tym zrobić - badania standardowe tak jak u człowieka się robi standardowe badania moczu

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Nie maja 08, 2011 18:44 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

Hm tzw. mission imposible :P nie no kuwetę mam taką obrotową, samoczyszczącą, ale górę da się zdjąć więc tutaj ok. Teraz pytanie czy da się jakoś wmusić jej picie wody by częściej chodziła sikać ? Ile taki mocz upolowany może max leżeć w wyparzonym słoiku, bo nie ukrywam że może być ciężko wyrobić się nawet w 2 dni od zrobienia do zawiezienia no i + to ile u weta poleży.

Axles

Post » Nie maja 08, 2011 18:45 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

Nic z tego, zasada jak u ludzi, dziś nasikane, dziś zawiezione
Zapytaj się weta gdzie oddaje próbki do badania, i może sam/a pojedziesz od razu z materiałem do labu

babazgaga

Od: Czw kwi 29, 2010 20:51

Post » Nie maja 08, 2011 18:49 Re: 4-letnia kotka sila do łóżka co jakiś czas

Ja lapie podstawiajac ten kubek do badania moczu u ludzi (w aptece kupuje) pod koci kuper i zawoze do weta od razu. Z tego co wiem to juz jak przez noc stoi w lodowce, to badania sa niemiarodajne...
Badanie krwi swoja droga moze miec sens - zeby sprawdzic czy z nerkami wszystko w porzadku.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Nie maja 08, 2011 19:04 Re: 4-letnia kotka sika do łóżka co jakiś czas

Ok dziękuję, jak się z tym uporam napiszę znów w tym temacie, a póki co galeria Maryśki, może ktoś ją w końcu oceni jak się spodoba :]
https://picasaweb.google.com/Ramfeld.M/ ... directlink - Picasa
http://www.youtube.com/watch?v=O61BXXNIQ2I - początek drugiej minuty najciekawszy

PS.Ma nawet konto na naszej klasie (tak dla humoru bo ja nie używam tego typu portali społecznościowych )

Axles

Post » Nie maja 08, 2011 19:08 Re: 4-letnia kotka sika do łóżka co jakiś czas

Axles pisze:Witam, nie wiem czy to dobry dział. Mam problem z wysterylizowaną kotką niecałe 4-letnią bo nieregularnie co jakiś czas sika do łóżka dziadka :) jak i babci. Może to być za miesiąc a może to być nawet następnego dnia. Początkowo myślałem, że może czuje mocz z poprzedniego razu ale dzieje się tak mimo dokładnego wyprania koca, kołdry i wyszorowania łóżka sodą (gdzieś tam doczytałem że pomaga i kot już nie czuje swojego zapachu). Jest to kotka domowa, dachowiec (czy jak profesjonalnie nazywa się najpospolitsza rasa kota), z kuwety ma wybierane co drugi dzień a nawet codziennie. Domownicy to 4 osoby dorosłe które Marysia (kotka) zna od małego. W razie jakich informacji brakujących proszę pisać.
Proszę o analizę przypadku i podanie możliwych przyczyn najlepiej wg. prawdopodobieństwa wystąpienia w moim przypadku.

O żesz, nawet codziennie :strach: Mnie by też nie pasowal kibel, w którym woda jest spuszczana co drugi dzień :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Nie maja 08, 2011 20:35 Re: 4-letnia kotka sika do łóżka co jakiś czas

Wątpię by sikała z powodu brudnej kuwety, bo w takim razie by też chyba kupę robiła? Poza tym nie wiem czy porównanie na miejscu bo człowiekowe wc raz że jest często używane przez więcej niż 1 osobę, a no a dwa to proporcja wielkości miejsca do którego załatwiamy potrzeby do kuwety kota która jest nie raz większa niż on sam, a w niej kilka litrów żwirku :]

Axles

Post » Nie maja 08, 2011 21:54 Re: 4-letnia kotka sika do łóżka co jakiś czas

Koty mają skomplikowaną psychikę.... Kuwetę powinna mieć sprzątaną DWA razy dziennie... I nie ma się co sugerować, że kupę jednak tam robi...

Poza tym 90% przypadków sikania poza łóżko to problemy zdrowotne. PODSTAWĄ jest zbadanie moczu. Najlepiej jakby mocz trafił do laboratrium od razu, poranny mocz jest najlepszy do badania.... Ale ostatecznie może taki późno wieczorny być.
Wiem, ze niektórzy dają mocz do ludzkiego labu do badania, tylko potem wyniki musi wet interpretować, bo normy są inne (i ludzki lab może się dziwić ;)). MOżesz więc tak spróbować. Choć idealnie było by zawieźć do zwierzęcego.
Dwu dniowy mocz możesz... wylać.

Co do łapania. Zdejmij górę kuwety i próbuj podstawić jej pojemniczek, miseczkę pod ogon.
Ewentualnie inaczej. Wywal żwirek, wyparz wrzątkiem kuwetę i zamknij kotkę z pusta kuwetą. Daj do picia to co lubi- mleko, rosołek, żeby pęcherz się wypełnił ;) W końcu będzie musiałą się wysikać...
Niektóre koty sikają tez zawsze jak się wymieni żwirek na czysty :twisted:

Jest też specjalny żwirek, granulki do łapania moczu. http://animalia.pl/produkt,13832,41,Cat ... moczu.html

to możesz poczytać.
http://www.zwierzakowo.pl/artykul/choro ... -cz-1.html
http://www.vetopedia.pl/article309-1-Po ... _kota.html

W moczu mogą wyjśc kryształy, może stan zapalny. A może nie wyjśc nic... to nie znaczy, ze nic nie jest. Znaczy często, zę akurat nic nie wyszło, ze nie wpadło do tej partii moczu, pod tą kroplę włożoną pod mikroskop. Kotka może mieć złogi w pęcherzu PO przewlekłym zapaleniu, piasek. A to wyjdzie na USG. Bo USG w sumie też powinno być zrobione, na nim wyjdzie to czego nie wyłapie badanie moczu. Bo takie sikanie co jakiś czas to najczęściej powracające, przewlekłę zapalenie pęcherza.
Ale zacznijcie od badania moczu. Najlepiej jakby od razu zrobili posiew. Bakterie też mogą być przyczyną.
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17