Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów
Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw maja 05, 2011 18:40 Re: Wątek dla nerkowców - VI

rbc 6,5 (4,5-10)
hgb 93 (93-153)
hct 29% (28-49)
mcv 45 (39-52)
mch 14 (13-21)
mchc 313 (300-380)
rdw 16,5 (14-18)
plt (209 (100-514)
mpv 9,1 (5,0 -9,0) H

tym razem robione w lecznicowym minilabie :) nie wysyłane do labwetu

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw maja 05, 2011 18:50 Re: Wątek dla nerkowców - VI

No to kciuki trzymam za wyjście z kryzysu :ok:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw maja 05, 2011 19:13 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dobry wieczór ;)
Mam pytanie: możecie polecić dobrego weta od nerek w Warszawie? To prośba od mojej koleżanki spoza forum.
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

Post » Czw maja 05, 2011 21:39 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
Edyta i Sebastian pisze:[...]
Dodatkowo jeżeli posiew wychodzi dodatni to zawsze powtarzam badanie, ponieważ nawet pobierając mocz poprzez nakłucie pęcherza można zanieczyścić próbkę bakterią z zewnątrz (np. ze skóry). Na szczęścia zdarzyło się to chyba dwa razy i powtórkowy posiew był już ujemny.

Tak z ciekawości, pamiętasz może jak dużo wychodziło bakterii w tych przypadkach "fałszywie pozytywnych" (nakłucie)?

Z ust mi to wyjąłeś- rano myślałam, że wysłałam posta ale pojawił się nowy i właśnie odkryłam, że "forum pyta" czy mimo to wysłać....

"Gdzieś czytałam, że przy ocenie wyniku pozytywnego przyjmuje się, że miano powyżej 100 000 CFU/ml (bakteriuria) uznaje się, za infekcję a nie zanieczyszczenie próbki. U nas raz oprócz e.coli pojawiło się e.faecalis- miano 10 000 CFU/ml- ewidentnie zanieczyszczenie bo ani wcześniej ani później nie było i faktycznie miano było niskie.

Z ciekawości- jakie mieliście miana w tych fałszywie pozytywnych wynikach?"

Miodalik pisze:MAM AZODYL ! :)
troszke sie zestresowalam jak musialam wyjasnic pisemnie w jakim celu nabylam znaczna ilosc niezarejtrowanego w Polsce leku, ale udalo sie :)
wieczorem siade i rozlicze nas wszystkich dokladanie - ale juz teraz informuje, ze mozemy sie umawiac na odbior - pracuje w centrum Lodzi, mieszkam na peryferiach :)

Yuppi!!!!! Jesteś GENIALNA :dance: :dance: :dance: Też pracuję w centrum więc jak uda Ci się policzyć to się jakoś po pracy złapiemy w przyszłym tygodniu ;) Od jutra po południu mnie nie ma i nie mam netu do niedzieli wieczorem- jakby coś to się nie uchylam ani nic tylko nie mogę przeczytać ;)

jaguarius pisze:Miodalik? ja potrzebuję jakiegoś pilnego transportu do Wawy ... :( Może jest ktoś kto podróżuje na tej trasie? W innym wypadku będę się uśmiechała o wysłanie konduktorskiej (zapłacę za nią oczywiście)

Sprawdzałaś w wątku transportowym? W tygodniu pewnie szanse są większe... Pamiętaj w razie przesyłki o Malwinie- Ona też z Wa-wy- jak już coś się uda załatwić to możecie razem ściągnąć :wink:

Yenna oddała dzisiaj krew. Boję się jak nie wiem co.... Wygląda dobrze, czuje się dobrze, ma apetyt, chodzi o niebo lepiej ale wiecie..... Najgorsze jest czekanie... Już bym chciała, żeby było jutro :oops:
Do zobaczenia Yennefer- czekaj na mnie w bytowniku przy ognisku.
10.02.2013 mój świat się zawalił.

Kto Ci tam Krokerku brzuch miętosi? Komu ćwierkasz? Do kogo się przytulasz w nocy? W czyich ramionach czujesz się bezpieczny?
09.11.2015r. odszedł Kroker

Slonko_Łódź

Od: Pt cze 10, 2005 7:36

Post » Czw maja 05, 2011 22:20 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Slonko_Łódź pisze:...
"Gdzieś czytałam, że przy ocenie wyniku pozytywnego przyjmuje się, że miano powyżej 100 000 CFU/ml (bakteriuria) uznaje się, za infekcję a nie zanieczyszczenie próbki. U nas raz oprócz e.coli pojawiło się e.faecalis- miano 10 000 CFU/ml- ewidentnie zanieczyszczenie bo ani wcześniej ani później nie było i faktycznie miano było niskie....

Bakteryjne odmiedniczkowe zapalenie nerek daje niskie miana lub nawet neg. Olek miał zawsze < 10^4. O kant taką ocenę - nalezy brać pod uwage więcej objawów.
Ale faktycznie literatura podaje rózne miana w zależności od sposobu pobrania. Przy nakłuciu 10^4, ze strumienia 10^6.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw maja 05, 2011 22:25 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
Edyta i Sebastian pisze:[...]
Dodatkowo jeżeli posiew wychodzi dodatni to zawsze powtarzam badanie, ponieważ nawet pobierając mocz poprzez nakłucie pęcherza można zanieczyścić próbkę bakterią z zewnątrz (np. ze skóry). Na szczęścia zdarzyło się to chyba dwa razy i powtórkowy posiew był już ujemny.

Tak z ciekawości, pamiętasz może jak dużo wychodziło bakterii w tych przypadkach "fałszywie pozytywnych" (nakłucie)?

Od początku choroby Biri wszystkie badania bakteriologiczne moczu robię w Zakładzie Higieny Weterynaryjnej, a to laboratorium dokonuje wyłącznie oceny jakościowej (posiewy bezpośrednie oraz namnożenie). Rozmawiałam o tym dawno temu z doktor, która prowadzi prawie od samego początku Biri i jej stanowisko jest takie, że w związku z tym, że pęcherzu nie ma prawa być w ogóle bakterii, a pobranie poprzez nakłucie jest najpewniejszym (ze względu na stworzenie jak najbardziej sterylnych warunków i pobieranie bezpośrednio z miejsca, które nas interesuje) sposobem pobrania moczu do posiewu, dlatego interesuje nas wyłącznie ocena jakościowa. I stąd też dwukrotnie zdarzyły nam się powtórki badania (już po zakończeniu leczenia), gdyż to zbyt ważna sprawa, aby uznać, że to zanieczyszczenie, a zbyt poważna, aby leczyć nie mając pewności co do wiarygodności wyniku. Dlatego przyjęliśmy zasadę, że wynik pozytywny musi być powtórzony. Na szczęście po tych dwóch wpadkach w 2008 roku mamy już same wyniki negatywne. A ja się już tak uwrażliwiłam na te "sterylne warunki", że podczas wykonywania nakłucia zamęczam tym lekarza wykonującego zabieg ;)
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

Post » Czw maja 05, 2011 22:30 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Edyta i Sebastian pisze:... Rozmawiałam o tym dawno temu z doktor, która prowadzi prawie od samego początku Biri i jej stanowisko jest takie, że w związku z tym, że pęcherzu nie ma prawa być w ogóle bakterii, a pobranie poprzez nakłucie jest najpewniejszym ....

Jest najpewniejszym ze wszystkich niepewnych - zakażenia wstępujące jednak zdarzaja się, więc z nakłucia równiez można otrzymać false positive ze wstąpienia przez cewkę.

PcimOlki

Post » Czw maja 05, 2011 23:06 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Jaguarius, Malwina - zabieram jutro do pracy 5 opakowan Azodyl'u do Was - oblozone woreczkami z lodem :) - moge wyslac poczta kurierska ale musze zamowic kuriera rano, moge pociagiem tzw. konduktorska... ewentualnie z tym kims kto jedzie do W-wy. Decydujcie i dajcie znac

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Pt maja 06, 2011 5:55 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Napisałam na wątku transportowym, jesli szybciutko ktoś by się oezwał to dam znać, ale generalnie to chyba kurier będzie najpewniejszy. Więc jak dotrezsz do pracy to zamawiaj kuriera. Napisałam PM. Malwinie dostarczę na terenie Warszawy.

jaguarius

Post » Pt maja 06, 2011 6:36 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik - wysłałam Ci pw, napisałam o przesyłce konduktorskiej, ale nie doczytałam wcześniej że jaguarius już cos działa z transportem. No to namotałam, ale, rzecz jasna dostosuję się.
Jeśli przyjedzie z kimś autem, to obiorę, jeśli pociągiem to też dobrze. Kurier też :)
Mam nadzieję że moje kłopoty z komputerem się skończyły na dobre i nie będę miała przymusowego odpoczynku od forum jak przez ostatnie trzy dni. Bo nie bardzo wiedziałam co się dzieje.
Po paru latach jakie od dnia stworzenia przeszły, dziś już jasno widać, że Panu Bogu poza kotami nic się do końca nie udało. Koty są stworzeniami skończonymi, reszta świata łącznie z psami jest wadliwa. Taki jest obiektywny stan rzeczy i daremnie jest i nie należy się nań uskarżać
J. Pilch

malwina

Od: Sob lut 18, 2006 19:40

Post » Pt maja 06, 2011 6:43 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dziewczyny, wychodzę z domu i będę po południu. Jakby coś - 696-646-011. Skłaniam się ku kurierskiej ekspresowej :)

jaguarius

Post » Pt maja 06, 2011 6:58 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:MAM AZODYL ! :)
Hura!!! Piszę pw.
Bazylek 27.03.2012 [*] Ludzik 11.03.2015 [*] Julia 19.09.2021 [*] Bułka 9.10.2021 [*] Barszczyk 15.03.2022 [*] Na pewno do Was przyjdę, na pewno.
Obrazek

1969ak

Od: Nie kwi 22, 2007 12:33

Post » Pt maja 06, 2011 8:02 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:[...]
Ale faktycznie literatura podaje rózne miana w zależności od sposobu pobrania. Przy nakłuciu 10^4, ze strumienia 10^6.

Chyba przesadziłeś trochę z tymi wartościami.

Slonko_Łódź pisze:"Gdzieś czytałam, że przy ocenie wyniku pozytywnego przyjmuje się, że miano powyżej 100 000 CFU/ml (bakteriuria) uznaje się, za infekcję a nie zanieczyszczenie próbki. U nas raz oprócz e.coli pojawiło się e.faecalis- miano 10 000 CFU/ml- ewidentnie zanieczyszczenie bo ani wcześniej ani później nie było i faktycznie miano było niskie.
Z ciekawości- jakie mieliście miana w tych fałszywie pozytywnych wynikach?"

W starych książkach było że wynik znaczący ze strumienia jest powyżej 100 000 CFU/ml, w nowszych jest powyżej 10 000. A za zanieczyszczenie jest uznawany wynik poniżej 1000. Pomiędzy są wyniki wątpliwe.
U mnie wychodziło 10^3 i 10^4 (flora mieszana).Ale było to nie ze środkowego ale z pełnego strumienia.

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Pt maja 06, 2011 8:09 Re: Wątek dla nerkowców - VI

wjwj1 pisze:
PcimOlki pisze:[...]

Chyba przesadziłeś trochę z tymi wartościami.
...

Faktycznie - o jedno zero. 10^3 i 10^5. No ale jak napisałeś, różne źródła różnie podają - czasem o rząd wielkości. Tak czy owak myślę, że w praktyce nie powinno się odrzucać/dawać wiarę wyłącznie na podstawie publikowanych poziomów, bo jak napisałem pyelonephritis może dawać nawet neg, a zakażenie wstępujące przez cewkę jest możliwe zawsze - szczególnie u kotek.

PcimOlki

Post » Pt maja 06, 2011 10:16 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Nie ma nikogo z Warszawy na tym wątku?
Obrazek

Afatima

Od: Nie mar 02, 2008 12:33

[poprzednia][następna]