Wyjazd do Francji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto maja 03, 2011 16:03 Wyjazd do Francji

Moze ktos sie orientuje,jak dlugo jest wazne szczepienie przeciw wsciekliznie przy wyjezdzie do Francji?Ostatnio szczepilam w lipcu i zastanawiam sie czy pod koniec czerwca bede mogla jeszcze zabrac moje kocury do Francji? :?: Czy musze je ponownie zaszczepic?

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Czw maja 05, 2011 17:58 Re: Wyjazd do Francji

Jeśli dobrze kojarzę, to w ogóle nie można szczepić na wściekliznę częściej niż raz na rok, w sensie, że przed upływem roku nie wolno. Jeśli mi się cos nie popierwiastkowało.

Nie wiem jak to jest z Francją. Myślę, że do roku to spokojnie. Zależy na jak długo z kotami się tam wybierasz.

A co ile szczepi się koty na wściekliznę w Polsce??

Wet mi powiedział, ze raz na dwa lata, a wpisał w książeczce kolejny termin na za rok. Więc chciałam po roku zaszczepić ponownie, tylko u innego weta, to znów powiedział, że szczepi się co dwa lata koty. Po czym jeszcze inny wet nie uznał szczepienia moich kotów na wściekliznę po upływie więcej niż roku, a mniej niż dwóch lat.
To jak to w końcu jest?? :?

andua

Od: Pt lut 11, 2011 12:49

Post » Czw maja 05, 2011 18:09 Re: Wyjazd do Francji

Ogolnie szczepie co 1,5-2 lata ale nie chce miec problemow.Wybieram sie na dwa tygodnie wiec jak do roku byloby szczepienie wazne,to bym zdazyla. :roll:

kasia essen

Post » Czw maja 05, 2011 18:24 Re: Wyjazd do Francji

Zdaje się, że Birfanka mieszka we Francji może ona się orientuje.

novena

Od: Wto lis 28, 2006 22:42

Post » Czw maja 05, 2011 18:38 Re: Wyjazd do Francji

Teoretycznie, to chyba w każdym kraju szczepienie jest ważne przez przynajmniej rok. Chyba nie możliwości, że krócej. Myślę, że nie powinnaś mieć problemu z wjazdem, ewentualnie ponowne szczepienie na terenie Francji by Cię obowiązywało, gdyby pobyt się wydłużył.

andua

Od: Pt lut 11, 2011 12:49

Post » Czw maja 05, 2011 18:41 Re: Wyjazd do Francji

Nie wiem jak jest we Francji, ale jak jezdze z kotem do Polski, to szczepienie na wscieklizne jest wazne rok, a w krajach Beneluxu dwa lata.
Obrazek

Chat

Od: Nie cze 15, 2008 8:57

Post » Czw maja 05, 2011 18:51 Re: Wyjazd do Francji

Nie wiem jak wygladaja przepisy jesli chodzi o Francje. Ale jeden moj tymczas zostal adoptowany przez pania, ktora czesto jezdzi do Austrii, ze szczepieniem sie zmiescila, ale kot musi byc zaczipowany i miec paszport.

vanja

Od: Czw mar 04, 2010 11:33

Post » Czw maja 05, 2011 19:17 Re: Wyjazd do Francji

My jezdzimy raz do roku ale zawsze szczepilam przed wyjazdem.A teraz moge poczekac chyba :) Super,bo wole jak szczepienie nie jest tak czesto.No wlasnie a czy oprocz wscieklizny musza miec tez inne szczepienia?Bo maja ale te beda mialy w czerwcu rok.

kasia essen

Post » Czw maja 05, 2011 19:28 Re: Wyjazd do Francji

Moje wiadomosci sa tylko od pani, ktora adoptowala moja tymczaske: komplet aktualnych szczepien, zaczipowanie aby dostac paszport dla kociaka. Ale przeciez koty szczepi sie raz do roku. Chociaz na wscieklizne sa szczepionki nawet na trzy lata, ale nie wiem jak to sie ma do wyjazdow zagranicznych. Jesli nie minie ci rok do wyjazdu to powinno byc ok. Tylko dopytaj lepiej jesli chodzi o czipowanie, bo z tego co wiem to od dawna kot czy pies przekraczajacy granice musi miec swoj paszport, a bez czipa prawdopodobnie go nie wydadza.

vanja

Od: Czw mar 04, 2010 11:33

Post » Czw maja 05, 2011 20:46 Re: Wyjazd do Francji

Czipa maja oba od lat,bo jezdzimy do Francji raz do roku :partygirl: Czyli inne szczepienia musze jednak tez powtorzyc?

kasia essen