Wątek dla nerkowców - VI prośba o zamknięcie

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw maja 05, 2011 7:48 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Bingo jest kotem. I to bardzo kotem :wink:
Nie trzeba robić usg żeby to stwierdzić :P 2 lata temu M. zaznaczył w programie pies/mieszaniec i tak już zostało ..

jaguarius

Od: Nie lis 11, 2007 15:40

Post » Czw maja 05, 2011 7:54 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dużą zagadką są dla mnie "nieliczne zagęszczenia niemineralne do 0.2mm".

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw maja 05, 2011 8:09 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Dlaczego?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw maja 05, 2011 8:30 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Edyta i Sebastian pisze:[...]
Dodatkowo jeżeli posiew wychodzi dodatni to zawsze powtarzam badanie, ponieważ nawet pobierając mocz poprzez nakłucie pęcherza można zanieczyścić próbkę bakterią z zewnątrz (np. ze skóry). Na szczęścia zdarzyło się to chyba dwa razy i powtórkowy posiew był już ujemny.

Tak z ciekawości, pamiętasz może jak dużo wychodziło bakterii w tych przypadkach "fałszywie pozytywnych" (nakłucie)?
Ostatnio edytowano Czw maja 05, 2011 9:02 przez wjwj1, łącznie edytowano 1 raz

wjwj1

Od: Pt wrz 07, 2007 10:08

Post » Czw maja 05, 2011 8:41 Re: Wątek dla nerkowców - VI

pixie65 pisze:Dlaczego?

1. Zastanawiam się co to jest.
2. Muszę sobie doczytać o możliwościach technicznych obecnie stosowanych urządzeń, bo 0.2mm jest bardzo mało, a niemineralne wtręty mają raczej mniejszą twardość powierzni, więc dają echo słabsze od mineralnych.

PcimOlki

Od: Nie wrz 16, 2007 14:12

Post » Czw maja 05, 2011 9:11 Re: Wątek dla nerkowców - VI

PcimOlki pisze:
pixie65 pisze:Dlaczego?

1. Zastanawiam się co to jest.
2. Muszę sobie doczytać o możliwościach technicznych obecnie stosowanych urządzeń, bo 0.2mm jest bardzo mało, a niemineralne wtręty mają raczej mniejszą twardość powierzni, więc dają echo słabsze od mineralnych.

No właśnie - niemineralne dają słabsze echo.
[Ad. 2] Jeśli więc w badaniu nie widać elementów dających wyraźne echo, o zauważalnej gołym okiem wielkości (czyli powiedzmy powyżej 0,2 mm) a jednocześnie można zauważyć taką pływającą w pęcherzu "chmurę" to można przyjąć, że są to właśnie te rozmaite niemineralne wtręty.
[Ad. 1] Mogą to być na przykład różnego rodzaju wałeczki (szkliste, ziarniste, nabłonkowe, erytrocytarne, leukocytarne, barwnikowe, tłuszczowe, woskowe) oraz inne "elementy morfotyczne".
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw maja 05, 2011 10:26 Re: Wątek dla nerkowców - VI

U 7 miesięcznego kota usg wykazało torbiele na nerkach. Wyszedł mocznik 85 i kreatyninę 2,2. Aktualnie nie zachowuje się jak chory, ale rokowania... cóż, wiadomo.

Zastanawiam się, czy istnieje w Warszawie lub okolicach weterynarz, do którego mogłabym się zgłosić, aby poprowadził tego kota. Lecznica, którą mam w pobliżu nie nadaje się, wyznają tam RC Renal i płukanie, uważają podawanie mięsa nawet zdrowemu kotu za złe.

Czy to miejsce: http://www.nerkiwet.com/ jest dobre? A jeśli nie tam, to gdzie?

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Czw maja 05, 2011 10:37 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Gdzie mieszkasz w Wawie?
Ja polecan doktor Dominikę Borkowską - Bąkała.
www.canfelis.pl
ale to Białołęka, daleko.
Prawdziwi mężczyźni nie jedzą miodu, oni żują pszczoły.

sibia

Od: Śro gru 07, 2005 17:15

Post » Czw maja 05, 2011 10:59 Re: Wątek dla nerkowców - VI

sibia pisze:Gdzie mieszkasz w Wawie?
Ja polecan doktor Dominikę Borkowską - Bąkała.
http://www.canfelis.pl
ale to Białołęka, daleko.

Mieszkam na Jelonkach. Jakie zalety ma polecana pani doktor? Jeśli można się umówić na późny wieczór, to jest to jakaś opcja.

asfodel

Od: Śro mar 18, 2009 22:10

Post » Czw maja 05, 2011 14:23 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Doktor suszyńska-Neska jest w KOnstancinie. jest nefrologiem.

Zakocona

Od: Czw lut 03, 2005 22:19

Post » Czw maja 05, 2011 17:45 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Binguś po pierwszym dożylnym wlewie. Przez 3 kolejne dni powtórka. Miał przed wlewem jeszcze robioną morfologię. 12 tys. leukocytów, hgb na dolnej granicy. Pacjent grzeczny, ale zestresoany. Tak mi go szkoda biedaka, jak przyjechałam od razu wczepił się we mnie i nie chciał puścić ... Moje kochane biedaczysko

jaguarius

Post » Czw maja 05, 2011 17:49 Re: Wątek dla nerkowców - VI

MAM AZODYL ! :)
troszke sie zestresowalam jak musialam wyjasnic pisemnie w jakim celu nabylam znaczna ilosc niezarejtrowanego w Polsce leku, ale udalo sie :)
wieczorem siade i rozlicze nas wszystkich dokladanie - ale juz teraz informuje, ze mozemy sie umawiac na odbior - pracuje w centrum Lodzi, mieszkam na peryferiach :)

Miodalik

Od: Śro lip 08, 2009 17:40

Post » Czw maja 05, 2011 17:59 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik? ja potrzebuję jakiegoś pilnego transportu do Wawy ... :( Może jest ktoś kto podróżuje na tej trasie? W innym wypadku będę się uśmiechała o wysłanie konduktorskiej (zapłacę za nią oczywiście)

jaguarius

Post » Czw maja 05, 2011 18:32 Re: Wątek dla nerkowców - VI

jaguarius pisze:Binguś po pierwszym dożylnym wlewie. Przez 3 kolejne dni powtórka. Miał przed wlewem jeszcze robioną morfologię. 12 tys. leukocytów, hgb na dolnej granicy. (...)

A jak pozostałe parametry czerwonokrwinkowe?
Erytrocyty? I MCV oraz MCHC?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw maja 05, 2011 18:36 Re: Wątek dla nerkowców - VI

Miodalik pisze:MAM AZODYL ! :)
troszke sie zestresowalam jak musialam wyjasnic pisemnie w jakim celu nabylam znaczna ilosc niezarejtrowanego w Polsce leku, ale udalo sie :)
wieczorem siade i rozlicze nas wszystkich dokladanie - ale juz teraz informuje, ze mozemy sie umawiac na odbior - pracuje w centrum Lodzi, mieszkam na peryferiach :)

To fajnie :) Jutro będę krążyć po mieście, jesli się wyrobisz z rozliczeniem podjadę we wskazane miejsce. Jesli nie, to "bez nerw" może być w przyszłym tygodniu :)
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

[poprzednia][następna]