Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Wystawy i pokazy kotów. Ogłoszenia, informacje, zdjęcia

Moderatorzy: DoBo, Moderatorzy

Post » Pon maja 02, 2011 21:38 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

pamietasz wystawe w Ksiazu? :twisted:
przyznam, ze wymagania mam takie same, jak Ty, ale nie zawsze tak sie da
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Pon maja 02, 2011 21:53 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

kinus pisze:pamietasz wystawe w Ksiazu? :twisted:
przyznam, ze wymagania mam takie same, jak Ty, ale nie zawsze tak sie da

Nie byłam w Książu.

Nie da się? Żartujesz.

Jak się "nie da" to się nie robi wystawy. Kropka.

Łaska Boska, że było na zewnątrz chłodno i pochmurno, bo ci wystawcy i koty co byli w tych salkach bez okien udusiliby się. A ci przy oknach pogotowali żywcem.

I nie wierzę, ze w całej Zilinie nie ma sali odpowiedniej na wystawę kotów. Choćby dużej sali gimnastycznej. Tak jak w Kościanie. A Kościan to maleńkie miasto w porównaniu do Ziliny.

I NIC nie usprawiedliwia tego ze na sali ocen byli zwiedzający. To zresztą jest niezgodne z regulaminem wystawowym FIFe. I tego, że szefowa stewardów głośno woła numer kota mówiąc przy sędziach że to jej kot. I wiele innych niedociągnięć organizacyjnych.

Ostrava może zrobić dobrą wystawę, a Zilina nie?
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Wto maja 03, 2011 10:47 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

MariaD pisze:
kinus pisze:a rozwiniecie dlaczego? ciekawa jestem, bo bylam dosc dawno

Hala paskudna, z czasów głębokiej komuny i od tego czasu chyba nie remontowana. Ale największy szok - wystawcy są rozmieszczeni na różnych piętrach :!: Dla mojej skraksowanej nogi - tragedia.
Klatki królicze, umieszczone w ciasnych rzędach w jakiś wąskich korytarzykach/salkach? Nie można na nich nawiesić miseczek, ani zawiesić firanek. Przegrody z płyty wiórowej nie da się zdezynfekować, za to w plastikową szybkę z frontu publika fajnie waliła by obudzić śpiącego kota. :evil:
Duszno. Ciasno. Dobrze że nasza salka miała okna, bo były tez salki bez okien... Toalety... :x
Oceny kotów na piętrze wyżej. Wyświetlanie niby jest - na telewizorze w korytarzu, ale źle uaktualniane.
Ring sędziowski w sali bez okien, wentylacja nieistniejąca przy tłumach które tam się kręciły. I co najgorsze - sala ocen była otwarta dla zwiedzających :!: :evil: Niesienie kota na rękach - wykluczone przy tłumach na schodach i w sali. Tylko w przenosce. Przy ocenie trzeba pilnować by kota na stoliku sędziowskim nie głaskały tłumy zwiedzających. Przy porównaniach - tłumy stojące na plecach. Krzyki, śmiechy tuż przy kocie. BIS - jedna wielka porażka - organizacja poniżej krytyki. Pilnować trzeba było wszystkiego - od dezynfekcji klatek, czasu przyniesienia kota, do wpisów w dyplomach. Szefowa stewardów - lepiej nie mówić :evil: , prezentacja swoich kotów przez stewardów - normalka. Dać tam Marzenkę to zobaczyliby co znaczy BIS. :twisted: Choć myślę, ze Marzenkę szlag by trafił na warunki lokalowe.
Rozetki były, owszem, ale ci co odbierali wcześniej dyplomy brali ile chcieli, bo leżały na stole, wklejali sobie co chcieli, więc dla tych kotów co były w BIS nie zostało nic. Zakończyli o 19:00.
Dla mnie masakra.

Z mojego wątku.

takie warunki w Czechach czy na Słowacji często się zdarzają.

Po takich wystawach może mniej będziemy marudzić i krytykować nasze polskie wystawy?
:mrgreen:
Obrazek

kasiaaaaaa

Od: Sob cze 26, 2004 9:18

Post » Wto maja 03, 2011 11:05 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Kurczę ja w Zilinie byłam w 2008r chyba
wystawa była na hali sportowej tak wielkiej że pond 300 kotów zajęło 1/3 hali, bardzo duży ring
organizacja też była super, klatki takie jak w PL

od czasów Hradca kilka lat temu uważam, że nasze wystawy są doskonale zorganizowane
tam się koty "gryzły" w ringu w porównaniu taki był ścisk i stolik sędziowski na stoliku
no i te klatki w których większe koty siedzą na baczność a mniejsze wychodzą przez szczebelki :roll:
Obrazek

kamanda77

Od: Wto cze 13, 2006 20:14

Post » Wto maja 03, 2011 11:09 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

kasiaaaaaa pisze:takie warunki w Czechach czy na Słowacji często się zdarzają.

Po takich wystawach może mniej będziemy marudzić i krytykować nasze polskie wystawy?
:mrgreen:

a co ma jedno do drugiego?
czy złe warunki w innym kraju umniejszają ewentualne niedociągnięcia u nas?
pewnie, że wystarczy kilka razy pojechać gdzie indziej - i od razu widać, na jakim wysokim poziomie są nasze wystawy.
tylko że to nie znaczy, że są idealne, a my nie mamy prawa krytykować.
równać trzeba raczej w górę niż w dół.
Izabela
Obrazek

Marcepan

Od: Śro lip 11, 2007 15:22

Post » Wto maja 03, 2011 11:17 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

MariaD

... I NIC nie usprawiedliwia tego ze na sali ocen byli zwiedzający. To zresztą jest niezgodne z regulaminem wystawowym FIFe. I tego, że szefowa stewardów głośno woła numer kota mówiąc przy sędziach że to jej kot. I wiele innych niedociągnięć organizacyjnych.

a czy poza forum miau, do komisarza wystawy została złożona pisemna informacja, która z całą dokumentacją trafi do FIFe ???

MarioD - w Polsce też są wystawy, gdzie kocie klatki stawiane są na przejściach w przeciągu, w wielkiej duchocie ( tylko uprzywilejowane koty - ponoć - mogą liczyć na względy ), gdzie organizator na niewielkiej przestrzeni ustawia tyle klatek, że wystawcy nie mogą sobie usiąść swobodnie - o przygotowaniu kota nie wspomnę, gdzie zwiedzający popychają klatki - tak są stłoczeni ...

wiele kwestii zależy od pomysłowości i inwencji organizatora ...
ale minimum - kotu i wystawcy - gwarantuje regulamin wystawowy !
i jeśli jest on naruszony - to nie ma co kwitować stwierdzeniem ''jak sie nie podoba, można nie jeździć ... '' lub utyskiwaniem na forum ...

oczywiście !
wiem, że organizator ma prawo nie przyjąć kota bez podania przyczyny ...
i jest to bardzo niedyplomatyczne ... , no i takie ... nie pod publiczny oklask/ politycznie niepożądane ...
I am a real witch, which is all the love and magic gave my cats!

ObrazekObrazek

Go!Go!

Od: Czw wrz 08, 2005 17:35

Post » Wto maja 03, 2011 11:33 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

W Ostrawie-fajnie, dość dobra organizacja, sporo miejsca, klatki normalne (hyhy-sektor "dewizowy" :twisted: -większość wystawców z Polski) i królicze (nie wszyscy Polacy mieli do dyspozycji normalne klatki), hala spora, do tego bonus w postaci gradobicia(dach szklany)przez dobre pół godziny...
Zilina-totalna porażka :evil:
Odnoszę wrażenie, że stoiska z akcesoriami miały więcej miejsca, niz wystawcy
Bieganie po schodach, przeciskanie się przez tłumy zwiedzających, duchota i ścisk...masakra
Brak miejsca na przygotowanie kota

W Ostrawie byłam pierwszy raz, w Zilinie-dwa, czyli pierwszy i ostatni

I chyba ktoś sprzedawał kocięta
Obrazek
Obrazek
...i do tego Saszka-od 27.11.10

Dunia

Od: Nie kwi 09, 2006 19:45

Post » Wto maja 03, 2011 11:45 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Dunia

... I chyba ktoś sprzedawał kocięta ...

1. Czy regulamin FIFe zabrania sprzedawania kociąt ?
- jaki przepis, gdzie ...
2. Czy organizator w warunkach uczestnictwa w wystawie pisemnie podał informację o zakazie sprzedaży kociąt ?
3. / jeśli dwa powyższe pytania jest odp na ''tak'' , to ... / Kto i jakie kocie sprzedał ... ?

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto maja 03, 2011 11:53 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Go!Go!-
-spokojnie, nie wyskakuj tu z paragrafami
regulamin FiFe nie określa jasno, dokładnie i precyzyjnie warunków, w jakich odbywać się mają wystawy (ile m2 na kota, jak obszerne przejścia itp) a jednak tu i ówdzie narzekamy/chwalimy wystawy i ich organizację, wymieniająć mniej lub bardziej ciężkie "grzechy" popełnione przez organizatorów w zakresie organizacji
więc spokojnie
smuci mnie sprzedaż kociąt na wystawie-i paragrafy, regulaminy nie mają tu większego znaczenia
Obrazek
Obrazek
...i do tego Saszka-od 27.11.10

Dunia

Od: Nie kwi 09, 2006 19:45

Post » Wto maja 03, 2011 12:16 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Duniu - jestem bardzo spokojna :lol:
a gdybyś zobaczyła - jaką mam pogodę za oknem .... to aż cud, że po dwóch kawach, mam siłę nos podnosić :ryk:

''paragrafy'' nie są takie pokrętne, jak je malują ...
trochę jednak jest w nich zawarte ...
a KAŻDY obiekt ma indywidualnie opracowane przepisy P-POŻ ... / to tak, gdybyś kiedyś Duniu poza bywaniem wystawcą ... zechciała włączyć się do przygotowania i organizowania wystawy ...

dlatego - np. zamiast nakręcać emocje o brak numerków na klateczce ... warto postawić organizatorowi pytanie
- ile kotów przewiduje faktycznie przyjąć ?
jak jest powierzchnia sektorów ? / aby uniknąć jechania na wystawę, gdzie ani stolika do groomingu nie postawisz, ani usiąść nie ma jak ... /
jaka jest powierzchnia ringu ? / co przy nerwowych kotach stających do porównania - ma chyba znaczenie /
jaka jest wentylacja/ ogrzewanie hali ?
jakie jest oświetlenie ?
czy organizator zakazał sprzedaży kociąt ?

i to na długo przed ... zamknięciem katalogu i przyjmowania zgłoszeń - aby nie fatygować się na wystawę, gdzie i kot i ja mam się źle czuć, a coś ma mnie smucić i umniejszać przyjemność bycia na wystawie ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto maja 03, 2011 13:35 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Dlatego zapraszam do Kościana w połowie kwietnia 2012 - przestrzeń, stoły, krzesła, brak tłoku :) same pozytywy :ok:
Obrazek

Ramon

Od: Nie paź 31, 2004 20:54

Post » Wto maja 03, 2011 14:04 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Ramon pisze:Dlatego zapraszam do Kościana w połowie kwietnia 2012 - przestrzeń, stoły, krzesła, brak tłoku :) same pozytywy :ok:

:D
no , no a może na tę wystawę wg strony FIFe 07-08/04/2012 Two 1 day, 2 cert. SKMKR-Katowice w Wielką Sobotę i Niedzielę Wielkanocną :wink: z głowy szykowanie świąt :ok:
Istoty ludzkie to jedyny gatunek zwierząt, których szczerze się obawiam.
Autor: G.B. Shaw

danunka

Od: Sob kwi 30, 2005 21:23

Post » Wto maja 03, 2011 14:15 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

pół - żartem, pół - serio ...

może kiedyś, na jakiejś wystawie ... organizatorzy w ramach uatrakcyjnienia, ale i nabycia praktycznej umiejętności - zrobią niespodziankę ... i przeprowadzą ewekuację ? :wink:

bardzo wiele razy, gdy oglądałam relacje z Japonii dotkniętej trzęsieniem ziemi - podziwiałam ten Naród ... za spokój, godność, pogodę i zdyscyplinowanie ...
a może dlatego o tym czasami myślę, bo na widok ciasno upchanych klatek wracają wspomnienia o tragicznej wystawie gołębi ...

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto maja 03, 2011 14:30 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

danunka pisze:
Ramon pisze:Dlatego zapraszam do Kościana w połowie kwietnia 2012 - przestrzeń, stoły, krzesła, brak tłoku :) same pozytywy :ok:

:D
no , no a może na tę wystawę wg strony FIFe 07-08/04/2012 Two 1 day, 2 cert. SKMKR-Katowice w Wielką Sobotę i Niedzielę Wielkanocną :wink: z głowy szykowanie świąt :ok:

skoro na wystawie można zajadać się świątecznymi tortami, popijać szampana, to i jajkami widocznie można się postukać ... i to do wyboru, do koloru ... w innych klubach i krajach - też ...
07-08/04/2012 Bregenz 6900 Two 1 day, 2 cert. - KKÖ
07-08/04/2012 Hradec Kralove - Two 1 day, 2 cert. Hradec Králové CSCH
07-08/04/2012 not yet fixed - Two 1 day, 2 cert. SKMKR-Katowice FPL
07-08/04/2012 Umeå 903 62 Two 1 day, 2 cert. BJK SVERAK

a z SKMKR to i jak kto z palmą ... też można !!!

31-01/03/2012 Katowice 40-101 Two 1 day, 2 cert. SKMKR-Katowice FPL

pryma-aprylisowej i palmowej wystawy nie opuszczę ... nawet jeśli bez kota ... :piwa:

ObrazekObrazek

Go!Go!

Post » Wto maja 03, 2011 17:08 Re: Wystawa Ostrava-Zilina 30.04.-01.05

Go!Go! pisze:a czy poza forum miau, do komisarza wystawy została złożona pisemna informacja, która z całą dokumentacją trafi do FIFe ???

Go!Go! - jednym z sędziów na wystawie w Zilinie był Eric Rijers. Cytując z serialu: "mówi Ci to coś?".

Moje wpisy o wystawie z Zlinie mają na celu uprzedzenie innych wystawców co ich czeka w tym miejscu podczas wystawy kotów.
By nikt nie był tak niemile zaskoczony jak ja.
kinus zapytała - ja napisałam moje wrażenia.

Macrela z klubu słowackiego jest zarejestrowana na Miau. Może wyciągną wnioski.

Go!Go! pisze:MarioD - w Polsce też są wystawy, gdzie kocie klatki stawiane są na przejściach w przeciągu, w wielkiej duchocie ( tylko uprzywilejowane koty - ponoć - mogą liczyć na względy ), gdzie organizator na niewielkiej przestrzeni ustawia tyle klatek, że wystawcy nie mogą sobie usiąść swobodnie - o przygotowaniu kota nie wspomnę, gdzie zwiedzający popychają klatki - tak są stłoczeni ...

I na te wystawy - o ile będę wiedzieć o warunkach - nie pojadę. Dla mnie skreślony z listy wystaw jest Pałac KiN w Warszawie, choć warunki ma ciutek lepsze od Ziliny.

kasiaaaaaa pisze:takie warunki w Czechach czy na Słowacji często się zdarzają.

To dlaczego nikt nie uprzedził, nie napisał?
kasiaaaaaa pisze:Po takich wystawach może mniej będziemy marudzić i krytykować nasze polskie wystawy? :mrgreen:

Ja w ogóle mało marudzę, ale to jest wpis typu: "nie marudź, dziecko jedząc kaszę bo w Afryce murzynki głodują". :roll:

Jeszcze raz napiszę - nie jest to impreza darmowa. Płacę za nią. Chcę mieć minimum komfortu dla siebie i kota i poprawną organizację.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

[poprzednia][następna]