Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 02, 2011 21:33 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Dzięki ! Muszę więc wypróbować jakąś karmę dla alergików i zobaczymy czy to da jakieś efekt.

Zastrzyk sterydowy był jeden - wyczytałam w necie, że Dexafort działa do 7 dni od podania.

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Pon maja 02, 2011 21:38 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Acha, mi wet kazał na początku być co 2 tygodnie, może chciał sprawdzić co jak działa.
Ja się nie znam na weterynarii, słuchałam grzecznie, i skutecznie.

Powodzenia :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Pon maja 02, 2011 22:04 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Ja też słucham, ale zawsze wolę też sama co nieco dopytać z innych źródeł ;) . Nadgorliwość ;) .

Uważam, że lekarze do których chodzę są ok, wizyty nie trwają 5 min i na odwal się, na odczepnego nie jest podawany steryd i skasowane 30zł i heja do domu, przejmują się i analizują co można zrobić, więc wierzę, że coś uda się wymyślić.

Dzięki za pomoc. :)

karola7

Post » Wto maja 03, 2011 2:28 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Koszmaria pisze:Brucek,kot użytkowniczki Anji,też się wydrapywał,po wszelkich możliwych testach wyszła nadczynność...tarczycy?zabij mnie,nie pamiętam,ale była to sprawa hormonalna,leczony,już sobie nie wydrapuje i nie wygryza sierści.
zmieniłabym wetkę.dała kotu steryd bez porządnego zbadania go.

Wydrapywanie tudzież wygryzanie w naszym przypadku mają dwie odrębne przyczyny i nie występowały równolegle ;)

Brucek się jedynie wygryzał z powodu niedoczynności przytarczyc, którą się badana oznaczając PTH (parathormon). Przytarczyce są położone przy tarczycy (jak sama nazwa wskazuje ;)) i mogą dawać takie same obajwy chorobowe.
Do tego badając PTH, należy oznaczyć dokładnie cały jonogram (wapń, magnez, sód, potas, chlorki itp.) oraz profil wątrobowo-nerkowy. To jest wciąz sprawa hormonalna, bo niedoczynnoście nie da się wyleczyć, ale można nad nią panować podając regularnie leki.

Osobną kwestią jest, że Brucek również w innych okolicznościach się wydrapywał - ale jedynie z powodu alergii na kurczaka, którą ma dziś dzień. Dlatego kurczaka nie dostaje, chyba że w leczniczym RC Renalu, ale Renal ma kurczaka hydrolizowanego. Leczniczego Renala podajemy oczywiście jednak nie ze wzgledu na alergię, ale bruckowe nerki.

Alergię najłatwiej stwierdzić poprzed dietę eliminacyjną, czyli nalezy powrócić do tego jedzenia, podczas którego kot się nie drapał. Zaocznie można też od razu wyeliminować kurczaka z diety, to niestety najczęstszy alergen.

I jeszcze coś co do sterydów. Nie jestem ich przeciwniczką, przy bardzo silnych objawach świądu, jeżeli kot jest alergikiem pokarmowym. Zanim kot zmetoblizuje alergen mija nawet tydzień, a w tym czasie męczy się niepotrzebnie. Zaś steryd w niewielkiej jest w stanie zniwelować pierwsze najgorsze obajwy, ale oczywiście ich nie wyleczy.
Podaliśmy steryd, kiedy Bruckowi zaczęła odpadać, aż skóra do żywego mięsa od ciągłego drapania. Przy ostatniej akcji 2 lata temu, kiedy ponownie wyszła alergia na pasztety z kurczaka :(
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto maja 03, 2011 12:00 Re: Drapiąca się kotka - jaka może być przyczyna, jakie badania?

Anja pisze:
Alergię najłatwiej stwierdzić poprzed dietę eliminacyjną, czyli nalezy powrócić do tego jedzenia, podczas którego kot się nie drapał. Zaocznie można też od razu wyeliminować kurczaka z diety, to niestety najczęstszy alergen.

No właśnie, ale co w przypadku gdy dieta kota jest stale taka sama, odkąd kotka trafiła do mnie je wciąż to samo, a drapie się od niedawna. Nie mam właściwie w tej sytuacji do czego powrócić, mogę wyłączyć jedynie z diety kurczaka- tylko czy ona mogła się na niego uczulić po jakimś czasie ?
Mięso kurczaka jadła rzadko bo nie przepada, czasami kawałek piersi, jednak wiadomo gotowa karma często właśnie tę kurę zawiera, ale tak jak wspomniałam jadła ją i się nie drapała.
Zastanawia mnie też inna kwestia, że właściwie obie moje kocice się drapią, młodsza drapie się rzadziej, absolutnie nie robi sobie ran, ale też drapanie jeśli już występuje to w obrębie pyszczka, za to dość często potrząsa głową co świadczyłoby o tym, że coś ją tam swędzi - dostała w związku z tym Surolan do zakraplania do uszu. U obu nie ma zmian skórnych...

karola7

[poprzednia]