Karmienie kotów

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon maja 02, 2011 17:01 Re: Karmienie kotów

Coalla pisze:Firmy amerykańskie i kanadyjskie osiągają "wysokobiałkowość" swoich produktów poprzez dodawanie mięsa zwierząt usypianych w schroniskach, co jest w Ameryce zgodne z prawem.

Poproszę o linka potwierdzającego to stwierdzenie przez wiarygodne źródło.
Obrazek

redaf

Od: Śro sty 25, 2006 21:32

Post » Pon maja 02, 2011 17:20 Re: Karmienie kotów

Choćby tu: http://klubgoldena.com/index.php?option=com_content&view=article&id=101:karmy-dla-psow-kilka-sow-przeciw&catid=20:ywienie&Itemid=37
Można znaleźć tego więcej i dotrzeć do źródeł naukowych, ale trzeba trochę poszukać. Przecież nie chcemy, żeby pierwszy lepszy właściciel futrzaka tak po prostu sobie przeczytał, że dodajemy chorą padlinę do karmy, prawda? :wink:
Można wierzyć lub nie - ja wolę nie ryzykować, tym bardziej że to była dosyć głośna afera parę lat temu (no, może kilkanaście - czas szybko leci :) ).

Coalla

Od: Wto kwi 12, 2011 12:05

Post » Pon maja 02, 2011 17:33 Re: Karmienie kotów

Ja karmie Orijenem i moje koty sie zajadaja, z kuwety praktycznie nie ma zapachu. Jednemu z kotow musialam teraz kupic specjalna karne RC urinary i juz od razu czuc roznice, bo zapachy są odlotowe. Z mokrych karm polecam sushicat, kiedyś tylko w sklepach internetowych, ostatnio pojawiły sie w Tesco o 1 zł tańsze niż w necie 8O. Oprócz tego oczywiście mięsko i rybki;) Zawsze warto zajrzeć na forum chatul- tam wszystkie karmy są przeanalizowane na wszystkie możliwe sposoby. A i na miauowym podforum hodowców jest dużo ciekawych wątków z analiza rożnych karm.

moorland

Od: Pon cze 22, 2009 12:26

Post » Pon maja 02, 2011 17:40 Re: Karmienie kotów

bardzo proszę o linka do forum chatul:)

sabonka

Od: Sob kwi 30, 2011 10:32

Post » Pon maja 02, 2011 17:45 Re: Karmienie kotów

Coalla pisze:Choćby tu: http://klubgoldena.com/index.php?option=com_content&view=article&id=101:karmy-dla-psow-kilka-sow-przeciw&catid=20:ywienie&Itemid=37
Można znaleźć tego więcej i dotrzeć do źródeł naukowych, ale trzeba trochę poszukać.
Przecież nie chcemy, żeby pierwszy lepszy właściciel futrzaka tak po prostu sobie przeczytał, że dodajemy chorą padlinę do karmy, prawda? :wink:
Można wierzyć lub nie - ja wolę nie ryzykować, tym bardziej że to była dosyć głośna afera parę lat temu (no, może kilkanaście - czas szybko leci :) ).

Fakt, czas szybko leci
Cytat ze strony klubu goldena: Niniejszy artykuł ukazał się po raz pierwszy w majowym numerze Let's Live Magazine z roku 1992.

Ad 1. Nie mam czasu, ani ochoty znajdować więcej, docierać do żródeł naukowych ani szukać.
Ad 2. Informujesz o tym na publicznym forum - zadbaj o potwierdzenie z wiarygodnego źródła.
Ad 3. Nie chcemy? Ilu was jest? Czy wypowiadasz się w imieniu jakiejś organizacji? Jakiej?
Ad 4. Można wierzyć lub nie na przykład w to, że ziemia jest płaska.
Obrazek

redaf

Post » Pon maja 02, 2011 17:48 Re: Karmienie kotów

sabonka pisze:bardzo proszę o linka do forum chatul:)

www.chatul.pl :wink:
Obrazek

redaf

Post » Pon maja 02, 2011 17:48 Re: Karmienie kotów

Dam linka do mojego "ulubionego artykułu" na forum chatul- baaardzo pouczajacy- dlatego mnie bardziej przeraża dopisek" produkty pochodzenia zwierzęcego" na karmie np. RC niż to co ma w składzie Orijen czy Power of nature czy Teste of the wild.
http://chatul.pl/viewtopic.php?t=473

moorland

Od: Pon cze 22, 2009 12:26

Post » Pon maja 02, 2011 18:02 Re: Karmienie kotów

moorland pisze:Dam linka do mojego "ulubionego artykułu" na forum chatul- baaardzo pouczajacy- dlatego mnie bardziej przeraża dopisek" produkty pochodzenia zwierzęcego" na karmie np. RC niż to co ma w składzie Orijen czy Power of nature czy Teste of the wild.
http://chatul.pl/viewtopic.php?t=473

przeczytałam... jestem w szoku - teraz wiem, że będę zwracać uwagę na ten dopisek...

sabonka

Post » Pon maja 02, 2011 18:45 Re: Karmienie kotów

redaf pisze:Fakt, czas szybko leci
Cytat ze strony klubu goldena: Niniejszy artykuł ukazał się po raz pierwszy w majowym numerze Let's Live Magazine z roku 1992.

I co z tego? jestem konsumentem, nie sanepidem. Może teraz jest inaczej, ale ja już straciłam zaufanie i wybieram inne produkty - mam prawo, czyż nie? Poza tym w zeszłym roku to samo mówił mi weterynarz i moja znajoma dr zoologii, więc nie sądzę, żeby się coś zmieniło...

redaf pisze:Ad 1. Nie mam czasu, ani ochoty znajdować więcej, docierać do żródeł naukowych ani szukać.
Ad 2. Informujesz o tym na publicznym forum - zadbaj o potwierdzenie z wiarygodnego źródła.
Ad 3. Nie chcemy? Ilu was jest? Czy wypowiadasz się w imieniu jakiejś organizacji? Jakiej?

1. Nikt Cię nie zmusza.
2. Źródło jest mało wiarygodne? Poproszę o inne, które mu zaprzecza (a tak przy okazji, cytowany wyżej chatul.pl również o tym pisze, i również jest forum publicznym).
3. 8O Tak, ta organizacja to IRONIA...
4. ... która wierzy, że Ziemia to skorupa żółwia na grzbietach czterech słoni.

EDIT: Artykuł, na który powołuje się chatul.pl :arrow: http://wolnemedia.net/zdrowie/praktyki-przemyslu-produkujacego-pokarm-dla-zwierzat-domowych/
Ostatnio edytowano Pon maja 02, 2011 21:40 przez Coalla, łącznie edytowano 1 raz

Coalla

Od: Wto kwi 12, 2011 12:05

Post » Pon maja 02, 2011 19:16 Re: Karmienie kotów

Coalla pisze:
redaf pisze:Fakt, czas szybko leci

I co z tego? jestem konsumentem, nie sanepidem. Może teraz jest inaczej, ale ja już straciłam zaufanie i wybieram inne produkty - mam prawo, czyż nie? Poza tym w zeszłym roku to samo mówił mi weterynarz i moja znajoma dr zoologii, więc nie sądzę, żeby się coś zmieniło...

redaf pisze:Ad 1. Nie mam czasu, ani ochoty znajdować więcej, docierać do żródeł naukowych ani szukać.

1. Nikt Cię nie zmusza.
2. Źródło jest mało wiarygodne? Poproszę o inne, które mu zaprzecza (a tak przy okazji, cytowany wyżej chatul.pl również o tym pisze, i również jest forum publicznym).
3. 8O Tak, ta organizacja to IRONIA...
4. ... która wierzy, że Ziemia to skorupa żółwia na grzbietach czterech słoni.

Rozumiem, że dalej wolisz chrzanić farmazony (że zacytuję klasyka) zamiast się uwiarygodnić.
OK
Obrazek

redaf

Post » Wto maja 03, 2011 10:00 Re: Karmienie kotów

i jeszcze chciałabym się dowiedzieć jaki skład ma karma bozita? jest rzeczywiście dobra?

sabonka

Post » Wto maja 03, 2011 10:52 Re: Karmienie kotów

Koszmaria pisze:no to super :)
sprawdź jeszcze Bozitę i Applaws[z mokrych]
na Bozitę nie ma mocnych :lol:
a Carny rzeczywiście jest super.

A widzisz, mój Norek Bozitę bojkotuje - niezależnie czy w puszkach czy kartonikach. Może stać sobie cały dzień - kociaste będzie łazić, żebrać a Bozity nie ruszy. Za to Animondę Carny w puszkach (wszystkie rodzaje) wciąga jak odkurzacz, bardzo lubi też Smillę - zwłaszcza puszeczki z rybą.
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

[poprzednia]