Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Koszmaria pisze:rc nie jest wcale dobrą karmą.
duża zawartość zbóż i wypełniaczy,mała zawartość mięsa,karmy "specjalne dla danej rasy" po to by połechtać ego konsumenta.tak to jest jak markę kupuje koncern produkujący whiskas i pedigree.
dobrymi uniwersalnymi karmami,niezależnie od wieku są karmy bezzbożowe-Taste of the wild[z którego niestety musiałam zrezygnować],Orijen,Acana,Power of nature.
Coalla pisze:Koszmaria pisze:rc nie jest wcale dobrą karmą.
duża zawartość zbóż i wypełniaczy,mała zawartość mięsa,karmy "specjalne dla danej rasy" po to by połechtać ego konsumenta.tak to jest jak markę kupuje koncern produkujący whiskas i pedigree.
dobrymi uniwersalnymi karmami,niezależnie od wieku są karmy bezzbożowe-Taste of the wild[z którego niestety musiałam zrezygnować],Orijen,Acana,Power of nature.
Może RC nie jest karmą doskonałą, ale ja z kolei nie dam moim kotom niczego, co pochodzi z tamtej strony oceanu (Orijen, Acana). Firmy amerykańskie i kanadyjskie osiągają "wysokobiałkowość" swoich produktów poprzez dodawanie mięsa zwierząt usypianych w schroniskach, co jest w Ameryce zgodne z prawem. Co prawda po wykryciu tego procederu kilka lat temu niby już tego nie robią, ale jakoś nieprawdopodobne wydaje mi się, żeby możliwe było sprowadzenie zza oceanu "uczciwej" karmy z zawartością białka powyżej 65% i sprzedawanie jej po takiej cenie (taniej, niż RC).
Kiedyś dałam się namówić na Orijena - zawartość białka jakieś niebotyczne 75%i potwornie śmierdzi. Moje koty nie chciały nawet na to spojrzeć, wszystkożerny labrador po trochu wciągnął, a potem miał kosmiczną sraczkę.
Nie twierdzę, że RC to cudo, a Orijen i Acana są be - po prostu żadna z karm kanadyjskich nie smakowała moim kotom. Chętnie jedzą Sanabelle, niektóre RC, Troveta, Hill's.
Coalla pisze:To nie Whiskas kupił RCWłaścicielem RC i Whiskasa jest koncern Mars - ten od batoników, płatków śniadaniowych itd., ale firmy jako takie są samodzielne. Za miesiąc może ich kupić np. Nestle, i to raczej nic nie zmieni, to tylko żonglowanie pieniędzmi.
Hill's - bardzo dobra karma, moja koteczka z problemami żołądkowymi ją wcina i jest OK;
Purina - trochę lepsza niż Whiskas i KK;
Animonda - forumowiczki raczej ją chwalą.
Coalla pisze:To nie Whiskas kupił RCWłaścicielem RC i Whiskasa jest koncern Mars - ten od batoników, płatków śniadaniowych itd., ale firmy jako takie są samodzielne. Za miesiąc może ich kupić np. Nestle, i to raczej nic nie zmieni, to tylko żonglowanie pieniędzmi.
Hill's - bardzo dobra karma, moja koteczka z problemami żołądkowymi ją wcina i jest OK;
Purina - trochę lepsza niż Whiskas i KK;
Animonda - forumowiczki raczej ją chwalą.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot], kasiek1510, puszatek i 86 gości