Gołąb grzywacz w Mikołowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt kwi 29, 2011 11:54 Gołąb grzywacz w Mikołowie

Gołąb w Mikołowie, zmienili mu opatrunek i trzeba czekać.

Dzięki Fundacji Świat zwierzętom gołąb jedzie do Mikołowa. Bardzo dziękuję Fundacji i jej wolontariuszom :)

Gdyby ktoś ze śląska potrzebował kontaktować się w sprawie pomocy dzikim zwierzakom, chorym ptaszkom numer do fundacji 790 302 520

Gołąb grzywacz został znaleziony ok. tygodnia temu. Ma złamane skrzydełko, jest na antybiotyku /enrofloksacyna / podawanym do wody. Rokowania co do jego latania są niepewne. Wygląda jak cukrówka, to dziki gołąb. Nie jest oswojony i bardzo się stresuje. Je i pije.

Dzisiaj kolejna kontrola u weta i zmiana opatrunku.

Opatrunek zmieniony. W tej chwili jedyna szansą dla gołębia jest schronisko w Mikołowie.

Chciałabym bardzo podziękować lek.wet. Mirosławie Szamborskiej oraz dr n.med. Markowi Gajdzie z przychodni weterynaryjnej w Zbrosławicach za pomoc udzieloną gołębiowi.

Szukam transportu do Mikołowa, tam jest schronisko dla dzikich zwierząt.

Leśne Pogotowie
Mikołów

ul. Kościuszki 70
tel. +48323220717
Schronisko dla Dzikich Zwierząt - Katowice/Mikołów
Leśne Pogotowie przy Nadleśnictwie Katowice

Może ktoś mógłby pomóc.

Ewentualnie, najprawdopodobniej w piątek byłabym w Katowicach. Może być tez transport Katowice- Mikołów

Fotki później.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano Nie maja 01, 2011 20:46 przez dorobella, łącznie edytowano 4 razy

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Sob kwi 30, 2011 9:56 Re: Potrzebny transport dla gołębia Tarnowskie Góry-Mikołów

http://www.swiatzwierzetom.pl/index.html

Napisałam email do Fundacji, może mu pomogą. U mnie może go spotkać śmierć ze strony kotów. Mam go na balkonie.
Mikołów jest ostatnią deską ratunku dla biedaka.

dorobella

Post » Sob kwi 30, 2011 12:38 Re: Potrzebny transport dla gołębia Tarnowskie Góry-Mikołów

Gołąb był na balkonie, zaczęło bardzo mocno padać. Karton przemoczony, w trakcie przekładania zerwał sobie opatrunek.

Tak wygląda skrzydło

Obrazek

Tu powiększenie, krew widać....

Obrazek

Ja nie mam warunków do przetrzymania go, kot rzucił się na pióra i je pożarł..... Pomijam uczulenie na pierze, w domu żadnego nie ma od 15 latu. Dałam go do kuchni, opatrunek zmieniłam.

Opatrunki miały być tymczasowe, bo gołąb miał się znaleźć w Mikołowie... na pewno to skrzydełko go boli, może nie jak na początku. W każdym razie ma otwartą ranę od ponad tygodnia.

Zaczynam się poważnie zastanawiać co dalej. Do Mikołowa nie pofrunę, tam podobno jest długi odcinek polnej drogi i mogę nie trafić autobusem.

dorobella

Post » Nie maja 01, 2011 14:18 Re: Jutro gołąb grzywacz pojedzie do Mikołowa

Hurrrra

Udało się :ok:

Gołąb w drodze do nowego domu, jedzie do Leśnego pogotowia.

Mam nadzieję, że skrzydło uda się zreperować.

Dzięki szybkiej pomocy Fundacji Świat zwierzętom :)

dorobella

Post » Pon maja 02, 2011 13:30 Re: Gołąb grzywacz w Mikołowie

Ciesze sie, ze wszystko dobrze się skonczlo, mam nadzieje ze golabek będzie mogl trafic na wolnosc.

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Pon maja 02, 2011 15:01 Re: Gołąb grzywacz w Mikołowie

Ja też, bo u mnie groziła mu śmierć ze strony Merlina. W sobotę jak padało i wzięłam gołębia do domu, było blisko jak skoczył.

Pan Jacek z Leśnego pogotowia powiedział, że trzeba czekać.

Tam ma spokój, ciszę, fachową opiekę i może wracać do sił. Nawet jeśli nie będzie latał, to jednak ma szanse na życie w spokoju.

Całe szczęście, że jest taka Fundacja i takie miejsce jak Leśne pogotowie :1luvu:

dorobella

Post » Wto maja 03, 2011 14:15 Re: Gołąb grzywacz w Mikołowie

Nooo bardzo fajnie tam jest, zwierzaki mają na prawdę dobrą opiekę. Ja byłam pod wrażeniem jak tam byłam... co prawda tam się nie wchodzi, ale ja doszłam do wniosku, że jak otwarte to można wejść.... i se weszłam :ryk:

OlaLola

Od: Nie paź 21, 2007 9:33

Post » Wto maja 03, 2011 14:20 Re: Gołąb grzywacz w Mikołowie

świetnie :ok:
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23