Moderator: Moderatorzy
malwina pisze:Będzie EPO, ale czy to coś da? Ponoć w reakcji na ludzką EPO może produkować przeciwciała
PcimOlki pisze:Słonko - famidyna niczego nie zobojętnia - hamuje wydzielanie.
Slonko_Łódź pisze:Kiedyś w jakimś teleturnieju było pytanie: W przysłowiu nieszczęścia chodzą:
- pojedynczo
- parami
-wielkimi stadami
I otóż moim zdaniem ostatnia odpowiedź była prawidłowa- jak się sypie to na wszystkich polach na raz.... Przez to nawet niewielkie problemy wydają się olbrzymie.
Slonko_Łódź pisze:Po tym co opisujesz to Behemot nie jest aż taki straszny jak go malująJeden wet do mojej Yenny mógłby od razu nie podchodzić- krew pobiera się jej w cztery osoby..... Oczywiście stosując moje ulubione chwyty obezwładniające. I teraz do rzeczy- owa Yennefer ma codzienne kroplówki- w domu podskórnie. I z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że o ile na początku było koszmarnie to po kilku tygodniach się przyzwyczaiła i teraz tylko złorzeczy pod nosem (warczy, zawodzi, syczy) ale da się jej spokojnie wtoczyć płyn. Polecam. Bo jeżeli podczytujesz wątek to pewnie trafiłaś- ustaliliśmy tutaj, że kluczem do sukcesu w prowadzeniu nerkowca jest prawie zawsze jego stałe nawadnianie... Oczywiście cała reszta jest równie ważna ale bez nawadniania się jakoś nie udaje- obserwuję pojawiające się w wątku nowe koty nerkowe i stabilizują się te, które mają podawane płyny.
Slonko_Łódź pisze:Cerenia z tego co wiem jest przeciwwymiotna a famidyna zobojętnia kwasy żołądkowe. Jeżeli Behemot nie wymiotuje to ja bym była za famidyną.... Steryd podaliśmy Yennie raz- w ostrym zapaleniu pęcherza- nie było wyjścia. Moi weci uważają, że steryd dla nerkowca to ostateczność.
PcimOlki pisze:Co do dokładnie znaczy "dostaje alusal"? Alusalu się nie dostaje, tylko wcina z jedzeniem. Inaczej nie działa. Fosfor musi byc sprowadzony do ok. 4.5 (jak się da) - normy nie mają tu nic do roboty.
Słonko - famidyna niczego nie zobojętnia - hamuje wydzielanie.
Slonko_Łódź pisze:malwina pisze:Będzie EPO, ale czy to coś da? Ponoć w reakcji na ludzką EPO może produkować przeciwciała
Też słyszałam, że w reakcji na EPO wcześniej czy później powstają przeciwciała i przestaje działać- czasami kot szybciej odchodzi na pnn a czasami z powodów morfologicznych... Tych wad z tego co czytałam nie posiada darbepoetyna alfa czyli stosowany przeze mnie Aranesp. Yenna testowała skuteczność- po jednorazowym podaniu z głębokiej doliny wróciła do średniej normy.... Polecam!PcimOlki pisze:Słonko - famidyna niczego nie zobojętnia - hamuje wydzielanie.
Wiem, wiem- ale dla "przeciętnego zjadacza chleba" różnica jest subtelna a za to pojęcie jest mhmmm.... popularniejsze i bardziej obrazowe
jaguarius pisze:No to jesteśmy w punkcie wyjścia (tylko ze znacznie gorszymi parametrami nerkowymi)
- e.coli 10^4/ml
Wrażliwy: cefuroksym, cefotaksym, gentamycyna, enrofloksacyna, nitrofurantonina
średnio wrażliwe: amoksycylina
Chyba zdrowej kocie zrobię posiew, zdaniem weta z którym miałam dziś okazję rozmawiać u kotów zdrowych/chorych e.coli prawie zawsze w moczu wychodzi z wiadomych powodów.
Czy to miano jest wysokie?
jaguarius pisze:mokkunia a jak Patka się czuje?
Ten wątek jakiś taki mało optymistyczny się robi![]()
Z wynikami to rzeczywiście jakaś u Was masakra. Ja zawsze dostaję wyniki na maila bezpośrednio z labu
jaguarius pisze:No to jesteśmy w punkcie wyjścia (tylko ze znacznie gorszymi parametrami nerkowymi)
- e.coli 10^4/ml
Wrażliwy: cefuroksym, cefotaksym, gentamycyna, enrofloksacyna, nitrofurantonina
średnio wrażliwe: amoksycylina
Chyba zdrowej kocie zrobię posiew, zdaniem weta z którym miałam dziś okazję rozmawiać u kotów zdrowych/chorych e.coli prawie zawsze w moczu wychodzi z wiadomych powodów.
jaguarius pisze:Czy to miano jest wysokie?
avild pisze:Patko, trzymam kciuki...
A powiedzcie mi, czemu z takim niepokojem patrzycie na EPO? Niektórzy weci chcą zwlekać z podawaniem, ale po co czekać, aż kotu się pogorszy... Daje się od razu. Tylko trzeba suplementować żelazo i wit B.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 26 gości